Cautare
, Contributor

Servicii financiare |
|

Câștigul salarial mediu net a crescut cu 0,3%, la 1553 Lei

RON_Lei.jpg
Câștigul salarial mediu brut și net au înregistrat o creștere de 0,3%, față de ianuarie, atingând un nivel de 2144RON, respectiv 1553 RON. În industria producătoare de tutun s-a consemnat cea mai mare creștere, la 4731 RON, iar la polul opus se află segmentul HoReCa, la 844 RON, se arată într-o statistică a Institului Național de Statistică.

În luna februarie, nivelul câștigului salarial mediu net a înregistrat o mică scădere față de luna precedentă, ianuarie, cauzată de nerealizările de producții sau a încasărilor mai mici, a impedimentelor financiare și a concediilor neplătite. Un alt motiv a fost acordarea de prime ori sume din alte fonduri, tichete de masă sau cadou, în luna ianuarie.

“În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an”, conform raportului INS.

Față de luna precedentă, creșterile salariale au fost determinate de acordarea de premii pentru performanțe deosebite, tichete de masă, realizări de producție sau încasări mai mari. Câștigul salarial a crescut în februarie ca urmare a prevederilor legale privind stabilirea salariului minim pe economie la 750 RON/lună.

Măriri importante s-a înregistrat în fabricarea produselor din tutun, cu 41,8%. Creșteri cuprinse între 8% și 11% s-au consemnat în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii. Iar cele mai mici creșteri, 3,5%-7,5%, în în industria metalurgică, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, telecomunicaţii, fabricarea echipamentelor electrice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi de servicii, transporturi aeriene, intermedieri financiare.

Cele mai importante scăderi salariale medii nete s-a marcat în fabricarea calculatoarelor și a produselor eletronice și optice, activități de servicii anexe extracției, transporturi terestre și prin conducte, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, cercetare-dezvoltare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, captarea, tratarea si distribuţia apei, în cuantum de 2-3%. Între 3-7% s-au situat segmentele din tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea altor mijloace de transport, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice; Iar cea mai drastică scădere, de 8-10% s-a înregistrat în domeniile: activităţi extractive,  extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport.

Sectorul bugetar a notat o scădere ușoară a câștigului salarial mediu net față de ianuarie, în sănptate și asistență socială, 0,3%, și învățământ, 0,2%. Însă administrația publică a consemnat o creștere de un procent, datorat promovărilor și a majorării salariuliu minim pe economie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii