FacebookTwitterLinkedIn

Capitala mondială a vehiculelor recreaționale se află în districtul Elkhart, din Indiana, SUA. Potrivit RV Industry Association, aici se produc două treimi din RV-urile din SUA, sectorul având un impact economic de 32,4 miliarde dolari asupra statului Indiana și oferind locuri de muncă pentru peste 125.000 de persoane. Suma plătită de producătorii de RV-uri sub formă de salarii se ridica la 8,7 miliarde de dolari în 2019, iar taxele plătite către stat de acest sector sunt de 3,1 miliarde dolari.
În Europa, cel mai mare producător de rulote și RV-uri este Germania, însă există câteva companii puternice și în Franța, Italia și Slovacia.
VARIOmobil este un producător german de motorhomes („case pe roți”) care a lansat recent un vehicul-statement: modelul Perfect 1200 Platinum are, în varianta de top, aproape 12 metri lungime. Vehiculul are forma clasică a unui autobuz și, cu excepția dimensiunilor, nu iese foarte mult în evidență pe șosele. Interiorul însă este spectaculos: există trei zone principale care se extind în lateral pentru a oferi mai mult spațiu atunci când casa motorizată stă pe loc. Baia este dotată complet, spațiul pentru duș fiind foarte elegant. Bucătăria, zona de luat masa și spațiile destinate relaxării, cu canapele și fotolii din piele, precum și dormitorul cu un pat generos ca dimensiuni te fac să uiți că te afli într-un vehicul recreațional.
Versiunea de top a autorulotei poate fi dotată cu mașină de spălat vase, un generator performant de rezervă, panouri solare montate pe acoperiș sau un sistem profesional de sunet marca Bose.  Fiind un autovehicul de mari dimensiuni, Perfect 1200 Platinum este dificil de manevrat în anumite zone turistice sau în orașele mici, cu străzi înguste. Aici intră în scenă surpriza pregătită de specialiștii de la VARIOMobil: în partea din spate a casei este amenajat un garaj cu înălțimea de 190 cm, care, în versiunea L, poate găzdui un automobil de mici dimensiuni: Mini Cooper, Fiat 500, Smart Four, și în varianta XL este suficient de încăpător pentru un Mercedes AMG GT, SL sau SLK, Porsche 911 sau Boxster ori BMW Z4.  Pentru a putea scoate cu ușurință autoturismul, garajul este dotat cu o rampă automată retractabilă.
Perfect Platinum 1200 este construit pe șasiul unui Mercedes-Benz Actros 2453, iar motorul provine de la același producător: un diesel în șase cilindri, de 10,7 litri, care furnizează 422 cai putere. Este disponibilă și o versiune mai puternică, de 523 cai putere, furnizați de un motor cu cilindreea de 12,8 litri.
Prețul variantei de bază pornește de la 900.000 euro, în timp ce versiunea de top ajunge până la 1,5 milioane de euro (cam cât zece case din cartierele rezidențiale din jurul Bucureștiului).