Cautare
, Redactor

Reporter în căutare de oameni și povești.

Design |
|

Casa lui Domenico Dolce și a lui Stefano Gabbana – Stromboli, TINUTUL ZEILOR

„Sicilia este în ADN-ul nostru. A fost prima iubire pe care am transpus-o într-o estetică modernă și completă“, spunea, într-un interviu, creatorul de modă italian Domenico Dolce. Într-adevăr, pentru a înțelege viziunea Casei Dolce & Gabbana, e nevoie de o incursiune în frumoasa Sicilie.
01-Ref. 4765 - Stromboli - Courtesy of Lionard

Orașele baroce, mânăstirile, drumurile liniștite, plantațiile de lămâi și portocali, dar și plajele cu nisip strălucitor ale insulei i-au inspirat pe cei doi designeri încă de la începutul carierei – colecția toamnă iarnă 1987-1988 a fost denumită, pur și simplu, La Sicilia; ținutele negre, ce au avut ca punct de pornire personalitatea femeii de la țară, din zona de sud a Italiei, au transformat portul de văduvă în ceva dorit de toată lumea. Cu ajutorul fotografiilor lui Ferdinando Scianna și a prezenței celebrului model Marpessa Hennink, colecția a devenit un reper în industria fashion.

Dar până una-alta, vă propun o vizită în casa cuplului Domenico Dolce – Stefano Gabbana, de pe insula Stromboli. Nu de alta, dar cei doi au scos-o la vânzare pentru suma de 7,3 milioane de dolari.

Pentru peisaj – despre care vom vorbi mai târziu –, Domenico și Stefano nu sunt responsabili. În schimb, interiorul reprezintă o demonstrație de forță a ceea ce înseamnă stilul Dolce & Gabbana. Vila a fost cumpărată de cei doi creatori, la mijlocul anilor ’90, de la un localnic care a unit trei construcții cu o arhitectură specifică insulei.

Actuala proprietate se întinde pe o suprafață de 500 de metri pătrați, dintre care 300 sunt terase și grădini. Casa are șapte dormitoare și nouă băi. Fiecare încăpere este un caleidoscop de forme și texturi: tavanele și podelele sunt acoperite cu plăci de faianță Majolica – un tip de ceramică smălțuită manual –, care datează din perioada Renașterii. Fiecare dormitor iese în evidență printr-o altă culoare: de la verde electric până la violet, roz, albastru strălucitor și galben lămâie. Inclusiv așternuturile de pe paturi, cuverturile, pernele și abajururile lămpilor se înscriu în tematica propusă și reflectă stilul Casei de modă Dolce & Gabbana. În sufragerii, candelabrele de dimensiuni mari, realizate din sticlă suflată manual, atârnă maiestuoase de tavanele cu grinzi din lemn. Bineînțeles, și ele respectă aceeași regulă nebună a culorilor.

Un alt aspect asupra căruia cei doi designeri și-au pus amprenta este mobilierul lucrat special pentru ei și atent combinat cu obiecte de artizanat local. Nu pot trece neobservate perdelele ușoare, confecționate manual, din dantelă, care flutură în bătaia vântului sicilian; sau blazoanele antice din lemn masiv alături de tot felul de obiecte de artă din zonă. Iar la tot pasul sunt pictate, într-un galben intens, cete de heruvimi – o altă mostră de extravaganță a celor doi creatori. De asemenea, băile abordează un stil diferit, iar pardoseala este făcută din lavă vulcanică.

Domenico Dolce și Stefano Gabbana și-au petrecut multe veri în acest colț de paradis, organizând petreceri memorabile la care au luat parte vedete internaționale. Uneori au mai și muncit. În 2014, au filmat pe insulă reclama pentru parfumul Intenso; spotul a fost regizat de nume mari ale industriei cinematografice italiene, Paolo Sorrentino (creatorul, scenaristul și regizorul serialului Tânărul Papă, cu Jude Law) și Paolo Virzì, iar rolul principal a fost interpretat de actorul Colin Farrell.

Acum să vă povestesc și despre peisajul care înconjoară faimoasa casă, așezată pe o stâncă cu ieșire directă la Marea Mediterană. În spatele proprietății, se înalță falnic vulcanul Stromboli, care a avut cea mai recentă erupție la începutul lunii iulie. Localnicii l-au botezat „Iddu“ – în traducere înseamnă „el“. Așadar, Iddu este celebru în lume pentru „Sciara di fuoco“ sau „Stream of Fire“, o depresiune mare, în formă de potcoavă, formată în ultimii 13.000 de ani, din cauza mai multor prăbușiri care s-au produs pe o parte a conului. Din fericire, coasta de nord-est a acestei insule, pe care se află și vila, nu pare a fi în calea fluxului de lavă. Dar fumul care iese constant din craterul vulcanului este, parcă, un avertisment permanent că te afli în preajma unei forțe a naturii. De asemenea, de pe terasă, în direcția răsăritului se vede Strombolicchio, o stâncă vulcanică, înaltă de 50 de metri, care adăpostește un far al marinei italiene.

Frumusețea izbitoare a insulei a intrat în atenția publicului odată cu filmul lui Roberto Rossellini, din 1949, „Stromboli, Land of God”, care a avut-o drept protagonistă pe Ingrid Bergman. Cu un an înainte, actrița suedeză i-a trimis o scrisoare celebrului regizor, propunându-i să lucreze împreună; scrisoarea a sosit chiar de ziua acestuia, iar de aici s-a născut o celebră poveste de dragoste a secolului XX.

Stromboli a rămas până astăzi o destinație ideală pentru cei care caută liniște și reconectare cu natura. Despre vila D&G, am păstrat pentru final ce e cel mai delicios: un heliport aflat la doar un kilometru. Doar nu vă imaginați că cei doi maeștri ai eleganței nu aveau nevoie și de așa ceva.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii