FacebookTwitterLinkedIn

Cred că sunt puțini cei care nu au citit Aventurile lui Tom Sawyer sau cele ale lui Huckleberry Finn. Ca să nu mai zic de Prinț și cerșetor sau Un Yankeu la curtea regelui Arthur. Samuel Clemens a început să folosească pseudonimul Mark Twain în perioada în care a lucrat la un ziar din Virginia City, numit The Daily Territorial Enterprise. Asta se întâmpla după ce și-a încercat norocul în minerit, sperând să se îmbogățească descoperind argint. Dar acest plan a eșuat. Ulterior, Twain s-a bucurat de o popularitate extraordinară în întrega lume nu doar din pricina scrierilor sale, ci mai ales datorită umorului și bunei dispoziții de care dădea dovadă mereu.

Aparențele însă înșală. A avut o viață personală complicată, iar datoriile i-au cam dat bătăi de cap. Twain s-a căsătorit cu Olivia Langdon, o tânără dintr-o familie înstărită din New York, sora unui bun prieten de-al lui. Susține că s-a îndrăgostit de ea imediat, văzând-o, inițial, doar într-o fotografie. Livy, cum o alinta soțul ei, a născut patru copii. Primul a fost un băiat care a murit la vârsta de un an și șapte luni. Au urmat trei fete, Susy, Clara și Jean. Clara a fost singura care i-a supraviețuit tatălui. A avut, la rândul ei, o fiică, devenind ultima descendentă a lui Samuel Clemens.

La începutul anilor 1900, Twain rămăsese în America doar cu fiica cea mică, Jean. Susy s-a stins la vârsta de 24 de ani, din cauza meningitei, iar Clara se mutase în Europa, în urma căsătoriei cu un pianist rus. Jean, în schimb, se confrunta cu grave probleme de sănătate. La 15 ani, fusese diagnosticată cu epilepsie.

Twain s-a gândit că, la un moment dat, boala va intra în remisie, iar Jean va avea nevoie de o casă în care să trăiască după ce el nu va mai fi. A cumpărat, astfel, ferma de lângă Stormfield, celebrul conac din Redding (Connecticut) în care scriitorul american a locuit în ultima parte a vieții. Jean’s Farm a fost construită în 1787. Ceea ce se vede astăzi este în mare parte rezultatul renovării la care a fost supusă în 2013. La exterior, proprietarii au păstrat ceva din șarmul fermelor americane de odinioară.

Casa se întinde pe o suprafață de aproximativ 340 de metri pătrați și are cinci dormitoare și patru băi. Podelele sunt din lemn de Hickory, în timp ce tavanele se sprijină pe grinzile originale. Ușile și ferestrele sunt noi, iar bucătăria a fost complet modernizată. Materialul de seamă este marmura albă, alături de electrocasnicele Gaggenau. Absolut toate camerele sunt spațioase și scăldate în lumina soarelui. Hambarul proprietății, construit în 1960, a fost transformat într-un apartament dotat cu cinematograf și studio pentru jocuri.

Nici grădinile nu lasă de dorit. Jean’s Farm dispune de pajiști, ziduri din piatră, heleșteu cu pești, copaci, flori, ba chiar și de o piscină încălzită. Din păcate, Jean Clemens nu a apucat să se bucure prea mult de natura care înconjoară ferma.

Twain a cumpărat proprietatea în 1909. Vreme de aproape un an, Jean a făcut plimbări cu calul prin zonă șia îngrijit restul animalelor. Îi ținea companie tatălui ei și avea grijă de casa acestuia. În ajunul Crăciunului, în timp ce își face baia de dimineață, Jean are o criză și se îneacă în cadă. Cinci luni mai târziu, Twain moare la vârsta de 75 de ani, probabil din cauza unui infarct. A mai reușit să lase un manuscris despre dorul de Jean și despre singurătatea care îl copleșise.

În 2010, Universitatea din California publică primul volum al autobiografiei lui Mark Twain. Evenimentul are loc la 100 de ani de la moartea sa, exact așa cum și-a dorit. În scurt timp, cartea a devenit bestseller, iar Twain a devenit unul dintre foarte puținii autori care au publicat de-a lungul a trei secole (XIX, XX, XXI). Nu degeaba scriitorul William Faulkner l-a numit „tatăl literaturii americane“.