FacebookTwitterLinkedIn

La ediţia din 2012 a Solar Decathlon Europe, proiectul PRISPA s-a situat  pe locul 9 din 18 în clasamentul general, a luat locul 2 pentru Eficienţa Energetică, locul 2 la “Opţiunea Publicului” şi o menţiune de onoare pentru conştientizare socială.

„România simte încă efectele regimului comunist şi, din cauza segregăriidin trecut a  ţării faţă de Europa de Vest, deschiderea către nou este încă redusă, în principal din lipsa exemplelor. De aceea, a atrage atenţia asupra sustenabilităţii, resurselor de energie alternativă şi eficienţei energetice este un lucru crucial pentru dezvoltarea pieţei noastre emergente”, se arată în prezentarea proiectului cu care Team Bucharest 2014 se va prezenta la competiţia ce va avea loc peste doi ani în Franţa, la Versailles.

Află cum măsoară o companie de consultanţă şi servicii pentru parcuri eoliene şi fotovoltaice vântul, cu ajutorul sunetului

Proiectul cu care echipa din România va participa la Solar Decathlon 2014 este o casă modulară, potrivită ţesutului urban dens din Bucureşti, dar şi altor zone din ţară şi din Europa. În plus, este o locuinţă ecologică şi eficientă energetic. Printre elementele care atrag atenţia se numără „peretele verde”, în fapt o faţadă dublă, cu panouri fotovoltaice integrate, dar şi cu vegetaţie între cele două straturi. De asemenea, apa menajeră folosită va fi recuperată şi refolosită pentru udarea grădinii, în anotimpurile călduroase şi pentru încălzirea podelei, în timpul sezoanelor reci.

Din experienţa casei PRISPA, echipa a aflat că nu este uşor să construiești o casă, mai ales dacă ești student și n-ai niciun ban. Și totuși, exact asta au reușit cei 45 de studenți la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB), Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu“ (UAIM) și Politehnica București, prin proiectul PRISPA, o casă eficientă energetic, al cărei design este inspirat de locuințele rurale tradiționale românești. „Am o prietenă care a fost cu o bursă Erasmus în Franța și ea făcea parte dintr-o echipă la concursul Solar Decathlon în 2010. M-a invitat și pe mine să văd casele. Am fost cu o gașcă de prieteni acolo și, când m-am întors, am discutat ideea în România”, spune Pierre Bortnowski (27), project manager în cadrul PRISPA, absolvent de arhitectură în Belgia.

GALERIE FOTO Casa PRISPA

„Legătura mea cu România e multiplă: tatăl meu e român la origine și am avut o bursă Erasmus la Timișoara, unde am făcut o grămadă de proiecte. Când am terminat școala, am decis să mă întorc, erau și oportunități de workshop și mi-am dorit să lucrez cât mai mult.” Primul pas a fost stabilirea unui nucleu de oameni, care a aplicat la Solar Decathlon 2012, competiție internațională între universități care promovează cercetarea în dezvoltarea caselor eficiente energetic și care va avea loc la Madrid începând cu 13 septembrie 2012. „Am reușit să implicăm trei universități: UTCB, UAIM și Politehnica”, spune Pierre Bortnowski. A urmat procesul de selecție a proiectelor. Din peste 40 de proiecte participante, au fost alese 20, printre care și PRISPA.

Era momentul ca echipa să fie extinsă, pentru că o cerinţă era ca toate lucrările să fie executate de către studenți. „Chemarea la arme” s-a făcut prin afișe lipite în universitățile participante și prin apeluri pe internet, iar Pierre a avut surpriza să constate că la selecție s-a prezentat un număr dublu de doritori față de cât era nevoie. „Am făcut o selecție bazată pe o scrisoare de intenție, un CV și o surpriză cu care trebuiau să vină candidații. Jumătate dintre ei nu au venit cu surpriză și acesta era punctul important pentru mine, pentru că te reprezintă”, spune Pierre, care își amintește că una dintre candidate, care este astăzi în echipă, a adus un bec peste care a montat un origami care reprezenta soarele. „Mulți au fost puțin blocați de această cerință. Avem acum membri în echipă care n-au adus surpriză, dar acum ar aduce fără probleme, pentru că sunt mai deschiși.”

Află de ce este 2013 un an bun pentru investiţii în energia verde

În cele din urmă, echipa a ajuns la 45 de membri, iar nucleul inițial s-a transformat în echipa de management. Și cu toate că fiecare a avut rolul său clar în organigramă, potrivit regulilor competiției – sunt 150 de pagini cu reguli, care vizează aspecte de la organizarea de șantier și până la volumul și dimensiunile minime/maxime ale casei –, toată lumea a pus mâna pe casă, într-un fel sau altul. „Odată ce am avut contact cu un proiect real, mi-am dat seama unde trebuie să-mi mai îmbunătățesc metoda și ce anume se cere efectiv, pentru că una este ceea ce înveți la școală și alta este realitatea. Vorbim despre economie de materiale, punere în operă, probleme ce pot să apară în timpul execuției, cum să desenezi corect, cum să expui totul într-o planșă”, spune Marius Șoflete (25), șeful departamentului „Structură” din cadrul proiectului și masterand în ultimul an la Construcții.

„Am învățat extraordinar de mult și consider că pentru cariera mea este foarte bine. Am învățat să interacționez cu arhitecții, cu instalatorii, cu departamentul de comunicare, cu designul.” Până să ajungă să lucreze efectiv, membrii echipei au avut de luptat inclusiv cu sistemul. „Ca să creăm asociația, entitatea prin care să putem obține sponsorizări, am avut nevoie de șase luni. În alte țări durează trei zile. A durat atât și pentru că am fost primii, următorii care vor face un astfel de proiect vor merge pe o cale bătută și vor reuși în patru luni, iar cei de după ei – într-o lună”, spune Pierre Bortnowski, cu un optimism molipsitor.

Află ce pieţe au avut de câştigat anul trecut din energia verde

De altfel, la început, când s-a definitivat echipa, Pierre le-a prezentat colegilor săi traseul pe care l-a urmat Sir Edmund Hillary când a urcat Everestul. „Am vrut să le arăt că el a pregătit ascensiunea timp de o lună și a ajuns în vârf încet-încet. Dacă te uiți direct sus, pare gigantic, dar dacă o iei pas cu pas, ajungi din ce în ce mai aproape de vârf”, spune el. Și unul dintre acești pași, poate cel mai important, a fost atragerea sponsorilor. „Tot ce poți să faci este să încerci să-i convingi. E important să ajungi la factorii de decizie, să te vadă, să faci o impresie, să răspunzi clar. Trebuie să vii cu proiectul foarte bine încheiat, liniile mari să fie foarte clare”, explică Pierre. De strângerea fondurilor și a materialelor necesare s-a ocupat un întreg departament, care a reușit să atragă în proiect parteneri precum Leroy Merlin, Habitat for Humanity Romania, Saint Gobain, Kronospan, Bosch, Holzindustrie Schweighofer și mulți alții. Nu a fost însă ușor, iar de multe ori echipa s-a lovit de reticența celor din jur. „Pentru mine, neîncrederea celor din jur este un stimulent, este lucrul care mă încurajează cel mai mult. Dacă cineva îmi spune că nu se poate, din principiu vreau să dovedesc că se poate”, spune Pierre Bortnowski.adăugând că, până la urmă, PRISPA i-a învățat pe toți membrii echipei ceva ce nu se predă la școală: să vorbești cu oamenii, să convingi, să mergi mai departe.