FacebookTwitterLinkedIn

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat totodată că translatorii şi alţi afgani care au ajutat forţele SUA în timpul conflictului vor fi relocaţi în alte ţări, în afara Afganistanului, în timp ce cererile de viză către Statele Unite sunt procesate, relatează Reuters.

„Ne aşteptăm ca retragerea să fie finalizată până la sfârşitul lunii august”, a spus ea, după ce toate trupele americane şi ale NATO au părăsit baza aeriană Bagram, de lângă Kabul, care a fost returnată oficial armatei afgane.

De asemenea, preşedintele american Joe Biden a dat asigurări că retragerea trupelor SUA din Afganistan nu se va încheia mai repede decât era prevăzut, ca răspuns la o întrebare în legătură cu probabilitatea unei finalizări a procesului zilele următoare.

„Suntem exact pe traiectoria planificată”, a afirmat el în timpul unei conferinţe de presă, în momentul în care talibanii continuă să câştige teren în Afganistan.

Cu toate acestea, americanii ar urma totuşi să menţină o prezenţă de aproape 600 de soldaţi la Kabul, pentru a-şi proteja ambasada, conform informaţiilor apărute în presă.