Utilizarea de servicii de voce şi date prin telefonia mobilă cu cartelă reîncărcabilă îţi oferă cea mai mare libertate în ceea ce priveşte controlul costurilor. Numărul mare de utilizatori determină marile companii să se întreacă în oferte Pre Pay, în timp ce posibilităţile de reîncărcare online Vodafone, Orange, Telekom sau Digi sunt disponibile în magazine sau online, cu o durată ce nu depăşeşte 15 secunde. Practic, de când ai început să citeşti acest articol până acum aveai posibilitatea să încarci orice cartelă.
Profilul utilizatorilor de cartele Pre Pay
Numărul utilizatorilor de cartele reîncărcabile este mai mic decât cel al abonaţilor, însă procentul nu este deloc de neglijat. În general, posesorii de abonamente de telefonie mobilă oferă rudelor apropiate telefoane cu cartelă. Există însă şi situaţii când nu strică să ai un număr de rezervă cu cartelă Pre Pay. Să le luăm pe rând.
Primul telefon al copiilor
Cei mai mulţi părinţi aleg această metodă pentru primul telefon al copiilor. Se evită astfel riscurile unor costuri suplimentare la factură, din neglijenţă sau neştiinţă. Pentru siguranţa preşcolarilor şi mai ales pentru liniştea părinţilor există ceasuri inteligente cu GPS integrat. Unele modele au opţiuni de comunicare, cu câteva numere de telefon prestabilite. Pentru aceasta au un slot de SIM. Soluţia la îndemână în acest caz este utilizarea unei cartele reîncărcabile, cu ajutorul căreia vei şti în permanenţă unde se află copilul tău şi chiar vei putea comunica cu el.
Pe măsură ce cresc, copiii devin din ce în ce mai ataşaţi de telefonul mobil, iar consumul în exces le poate afecta dezvoltarea emoţională. Când folosesc Pre Pay, tinerii consumă voce şi date mobile atât cât au, de la o reîncărcare la alta. Aceasta este şi o bună metodă de a-i obişnui cu gestionarea resurselor.
Telefon pentru seniori
Metoda este utilă şi dacă doreşti să comunici cu părinţii din mediul rural, spre exemplu. În loc să-i împovărezi cu un abonament sau să-ţi încarci propriile facturi cu încă un număr de telefon, le poţi oferi un aparat cu cartelă reîncărcabilă, pe care îl alimentezi periodic, la nevoie. Marele avantaj este că îi poţi suna oricând, chiar şi în perioada de graţie.
Mai multă siguranţă în Roaming
Există însă şi o situaţie când cartela reîncărcabilă devine compatibilă şi chiar complementară abonamentului de telefonie mobilă. Atunci când pleci într-o delegaţie sau vacanţă în străinătate, este bine să te interesezi cu privire la costurile utilizării serviciilor de voce şi mai ales date în Roaming.
Dacă la nivelul Uniunii Europene lucrurile au fost reglementate, în spaţiul extracomunitar poţi avea surprize mari la următoarea factură. Din acest motiv, cel mai sigur este să foloseşti un SIM cu cartelă reîncărcabilă şi să-ţi activezi o extraopţiune de Roaming. Dacă depăşeşti planul tarifar oferit, rămâi fără posibilitatea de a efectua apeluri sau de a naviga pe internet până la următoarea reîncărcare. Totuşi, nu rişti să fii întâmpinat la întoarcere de o factură încărcată excesiv. Acest lucru este valabil chiar şi în anumite zone din ţara noastră, în special la graniţele cu Serbia şi Ucraina.
Este posibil să te afli în România, la câţiva kilometri de frontieră, şi releele de telefonie mobilă să te identifice în ţara vecină. Din acel moment, toate convorbirile şi tot consumul tău de date se facturează în Roaming, într-o ţară non-Euro, cu costuri considerabile. Şi în acest caz, abia la următoarea factură vei realiza preţul de plătit.
Telefonia mobilă cu cartelă reîncărcabilă îţi oferă aproximativ aceleaşi beneficii cu ofertele marilor companii pe bază de abonament. Ai în schimb libertate totală în ceea ce priveşte durata utilizării, fără clauze contractuale. În ceea ce priveşte costurile, sunt similare, iar modalitatea de plată este la fel de simplă: în loc să achiţi o factură, încarci cartela. În variantă online, procesul durează aproximativ 15 secunde.