Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Carte pentru weekend: Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace

Biblioteca virtuală Forbes Life se alcătuiește treptat, din titluri pe care le descoperim, din povești care ne construiesc, din pagini pe care le putem sorbi într-o dimineață de sâmbătă sau din cărți pe care le-am recomanda tuturor oamenilor din viața noastră.  
saptedeprinderi

 

„Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” reprezintă rezultatul unui program doctoral, în cadrul căruia autorul, Stephen R. Covey – învățat la Harvard Business și la Universitatea Brigham Young, a studiat lecturile marilor gânditori, ale înțelepților care au călătorit din generație în generație și care s-au întâlnit în filosofii și principii:  „(Cartea) a fost începută la mijlocul anilor ’70, pe când treceam în revistă 200 de ani de literatură de succes.”

Deprinderea reprezintă dobândirea unor cunoștințe, bază pentru evoluție și schimbare, dar și a unor obiceiuri, responsabile pentru perpetuarea acelor cunoștințe. Pe baza unei hărți interioare pe care fiecare ființă umană o moștenește, în proporții subiective, Stephen R. Covey rezumă câteva dintre principiile și deprinderile care ne-ar ajuta mai mult și mai bine să devenim eficienți, să ne șlefuim cu informații, astfel încât să devenim ceea ce ne dorim să fim.

„Eu însumi mai am de luptat cu multe dintre cele ce v-am împărtășit în această carte. Însă lupta e meritorie, dă sentimentul împlinirii. (…) Am găsit în T.S Eliot expresia propriei mele experiențe și convingeri: <<Trebuie să cercetăm mereu. Și la capătul cercetării vom ajunge acolo de unde am pornit, cunoscând locul acela pentru întâia oară.>>” mărturisește autorul în postfața cărții.

Aceasta este completată de un set de întrebări, care îi sunt adresate frecvent. La întrebarea „Ce ați învățat despre cele 7 deprinderi de la apariția cărții?”, Stephen R. Covey răspunde:

„Din experiențele avute cu acest material în întreaga lume, am ajuns să văd natura universală a principiilor care îl susțin. Manifestările și practicile pot varia și sunt specifice fiecărei culturi, dar principiile rămân aceleași. Fiecare dintre noi, bărbați și femei deopotrivă, ne confruntăm cu probleme similare, nevoi similare, iar în interiorul nostru rezonăm cu principiile de bază. Există un simț moral intern al principiului responsabilității, scopului, integrității, respectului, cooperării, comunicării, reînnoirii. Acestea sunt universale. Dar practicile nu sunt astfel. Sunt specifice fiecărei situații. Fiecare cultură interpretează principiile universale în moduri unice.”

CITEȘTE ȘI Carte pentru weekend: The Kinfolk Entrepreneur – despre muncă și răsplată

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii