FacebookTwitterLinkedIn

Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life România

Oportunitatea pentru România

Carmina Dragomir: Unul dintre principalele efecte ale acestei perioade a fost unul de „reality check”. Ne-a determinat să ne evaluăm rapid și cu mare atenție resursele disponibile, să luăm decizii imediate de adaptare a planurilor la noua realitate și să reflectăm la viitor, în mod asumat față de comunitate și mediul în care ne desfășurăm activitatea.

În ultima perioadă, cred că am fost supuși cu toții unui test al responsabilității, al solidarității colective, și am primit, totodată, o lecție despre consecințe. Mai departe, va fi favorabil pentru fiecare dintre noi să facem lucrurile gândind constant pe termen lung, să fim mai pregătiți pentru neprevăzut și, de ce nu, mai precauți.

Este, de asemenea, un moment important pentru comunitate, în care putem demonstra puterea acțiunilor comune, naționale sau internaționale. Unele obstacole nu pot fi depășite decât împreună, aceasta fiind, la rândul ei, o lecție importantă care, cu siguranță, ne va fi de folos pe viitor.

Domenii ce trebuie reformate

Carmina Dragomir: În doar câteva luni am văzut progrese importante către digitalizarea interacțiunii dintre oameni, companii și autorități. Chiar și în izolare, am văzut că soluțiile pentru progres există și pot fi folosite cu succes. Fie că vorbim despre eficientizarea interacțiunilor, despre tehnologizarea anumitor sectoare economice, sau despre încurajarea dezvoltării unui comportament financiar responsabil, acestea sunt doar câteva dintre exemplele care pot aduce schimbări pozitive, esențiale, în viitor.

Măsuri urgente pentru relansare

Carmina Dragomir: În acest moment, nu cred că putem vorbi despre o rețetă pentru o redresare dintr-odată după pandemie. Anticipez că va fi necesar un efort structural, întrucât vorbim despre o etapă care se plasează în afara ciclurilor economice clasice. Consider că fiecare dintre noi avem un rol și o responsabilitate pentru ca viețile noastre, business-urile din care facem parte și societatea să răzbată și să creeze o nouă realitate a comunității.

Revenirea domeniului

Carmina Dragomir: În momente incerte, precum cel actual, industria asigurărilor joacă un rol esențial pentru gestionarea și limitarea riscurilor, fiind în același timp un generator de venituri și de noi oportunități de carieră în sectorul serviciilor financiare.

În același timp, vedem în rândul consumatorilor noștri o conștientizare crescută a nevoii de protecție financiară, a încrederii într-un viitor sigur, în fața provocărilor neprevăzute.

Totodată, companiile concentrate pe dezvoltarea mai multor canale de vânzare și investiții în tool-uri digitale vor reuși să adreseze în mod din ce în ce mai relevant nevoile mereu în schimbare ale consumatorilor.

Cu toate acestea, este prea devreme pentru a putea evalua concret impactul pe termen lung al pandemiei asupra industriei asigurărilor de viață.