Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bunuri de consum |
|

Carmen Gavrilescu, președintele Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu: „Demersul pentru numirea Salamului de Sibiu drept marcă protejată a durat aproape doi ani de zile”

Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu anunță procedurile și etapele prin care produsul „Salam de Sibiu” dobândește denumirea de indicație geografică protejată la 20 de zile de la publicarea Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, din data de 19 februarie 2016.
Salam de Sibiu

Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a demarat procedurile pentru obținerea Indicației Geografice Protejate (IGP) pentru „Salamul de Sibiu” la jumătatea anului 2014.

„Pentru ca o denumire să se califice pentru IGP, cel puţin o etapă a producţiei trebuie să aibă loc în aria geografică vizată, iar legătura cu aria în cauză poate fi justificată printr-o calitate specifică, reputaţie sau alte caracteristici ale produsului legate de aria geografică. Datorită specificităţii produsului şi a legăturii sale cu aria geografică, documentatia depusă de Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a întrunit toate condițiile specifice, iar România a trimis către Uniunea Europeană caietul de sarcini prin care a solicitat înregistrarea Salamului de Sibiu ca Indicație Geografică Protejată. Cererea privind acordarea IGP este justificată de reputația foarte bună a produsului”,a declarat Carmen Gavrilescu, președintele Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu.

VEZI ȘI: „SALAMUL DE SIBIU” A OBȚINUT PROTECȚIA ȘI RECUNOAȘTEREA EUROPEANĂ 

IGP este utilă pentru consumatori în vederea determinării originii și a calității produsului. În lipsa unei protecții adecvate, un produs care se bucură de un grad ridicat de notorietate poate deveni obiectul unor declarații false care sunt depuse, în cele mai mutle cazuri, de operatori comerciali necinstiți. În acest context, producătorii legitimi sunt prejudiciați – ei pierd benweficiul unor operații comerciale lucrative, iar reputația produselor lor este afectată.

În cazul „Salamului de Sibiu”, obținerea IGP le permite producătorilor români care se află în arealul delimitat să producă acest tip de salam numai dacă respectă caietul de sarcini aferent produsului. Arealul protejat pentru producerea „Salamului de Sibiu” este reprezentat de județele Bacău, Brașov, Prahova, Sibiu, Călărași, Covasna, Ilfov și București.

„[…] Principalele obiective ale asociației sunt recunoașterea și creșterea competitivității Salamului de Sibiu la nivel mondial, motiv pentru care, pe termen mediu, ne-am propus accesarea unor fonduri europene care ne pot ajuta în demersurile de promovare a acestui produs”, a mai spus Carmen Gabrilescu, președintele Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii