FacebookTwitterLinkedIn

Trecerea dintr-o companie multinațională, la calitatea de antreprenor poate fi o provocare. Anii de început a-i afacerii sunt dificili, necesită investiție de timp și de reurse, și apar riscuri care sunt, ulterior, dublate de contextul economic național — sau de un context sanitar global. În perioada pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2, se observă schimbări profunde în domeniul financiar, al forței de muncă și, de asemenea, în domeniul antreprenoriatului. Efectele economice ale izolării ies vizibil la suprafață, mai ales în activitatea afacerilor mici.

Așadar, Carmen Dumitru (Director General Acvatic Bebe Club), Daniela Alecse (Fondator L’Amande), Dana Petrea (Fondator Vacanța Culinară), Lavinia Rașcă (Profesor de Strategie și Antreprenoriat ASEBUSS și Director General EXEC-EDU) și Cristian Tudor (Fondator Microgreens România) vorbesc despre caracteristicile unui antreprenor de succes și prezintă efectele pandemiei asupra afacerilor mici și mijlocii pe ce le dețin.

Lavinia Rașcă, Profesor de Strategie și Antreprenoriat ASEBUSS și Director General EXEC-EDU, a observat că “un antreprenor vede oportunități acolo unde alții văd haos”. Astfel, explică că antreprenorii la început de drum ar fi trebuit să adopte măsuri imediate și concrete, în vederea unui bun demers financiar. “Eu cred că cine a fost inteligent, a știut să-și facă bine analiza afacerii, să vadă ce resurse are, ce oportunități aduce această perioadă de criză”, adaugă Directorul General EXEC-EDU, care și-a desfășurat activitatea în mediul online.

Antreprenorii trebuie să fie deschiși, să vizeze diverse opotunitati și să transforme orice punct slab într-un avantaj. Aceste idei sunt redate și de Carmen Dumitru, Director General Acvatic Bebe Club, ce a pus bazele unei mici afaceri în anul 2012. “Antreprenoriatul este un proces; învățăm continuu și trebuie să fim deschiși. Trebuie să fim curajoși și optimiști că să putem vedea acele oportunități și să le transformăm în punctele forte ale afacerii noastre.”, explică aceasta. În perioada pandemiei, din păcate, clubul acvatic și-a suspendat temporar serviciile.

Asemănător cu situația Acvatic Bebe Club, și Cristian Tudor, Fondator Microgreens România, s-a confruntat cu dificultăți în ultimele luni. Industria în care antreprenorul excelează nu dispune de variante alternative, precum servicii online. Cu toate acestea, fondatorul Microgreens România rămâne optimist și ambițios. “Să ne uităm către lucrurile care au un potențial mult mai mare și să ieșim din zona de nișă. Sau poate o nișă, dar cu potențial global”, spune el.

Deși contextul economic oferă provocări fiecărei afaceri mici, Dana Petrea, fondatorul companiei Vacanta Culinara, sfătuiește antreprenorii să “rămână deschiși și să transforme orice feedback negativ în oportunități“, iar Daniela Alecse, Fondator L’Amande, recomandă “să aibă curaj să vadă oportunități când paharul se golește.

Pentru a consulta declarațiile complete, accesați:

Dana Petrea, Fondator Vacanța Culinară: “Orice feedback negativ poate fi transformat într-un atu”

Daniela Alecse, Fondator L’Amande: ” Să aibă curaj să vadă oportunități când paharul se golește”

Carmen Dumitru, Director General Acvatic Bebe Club: “Antreprenoriatul este un proces; învățăm continuu și trebuie să fim deschiși”

 Cristian Tudor, Fondator Microgreens România: “Să ne uităm către lucrurile care au un potențial mult mai mare și să ieșim din zona de nișă”

Lavinia Rașcă, Profesor de Strategie și Antreprenoriat ASEBUSS și Director General EXEC-EDU: “Un antreprenor vede oportunități acolo unde alții văd haos”