Cautare
, Contributor

Între noi părinții |
|

Carla Parnică: „Dacă eu mă simt împlinită, copilul meu simte și rezonează cu bucuria mea“

Când devenim mame, cu fiecare zi în plus și fiecare provocare, creștem și noi alături de copiii noștri și căutăm continuu un echilibru între viața profesională și cea personală. Am întrebat-o pe Carla Parnică care este „secretul“ succesului și care sunt provocările prin care trece!
Carla Parnica

Odată cu venirea pe lume a fiului meu, Marc, am știut că proiectele mele vor fi amânate cel puțin 1 an. Sunt Corporate Communication & CSR Manager – Tinmar Energy, dețin Agenția de planning – Indoa Events, sunt partener al Agenției de Modeling- Ican Model Management și vicepreședinte Fundația Tinmar. Cu toate acestea, mi-am dorit să mă dedic în totalitate creșterii copilului.

Un copil este întotdeauna o binecuvântare, Marc este împlinirea familiei noastre și atât eu, cât și soțul meu, Mihai, ne-am dorit să fim cât mai prezenți în viața lui. Suntem o echipă și ne dorim, la fel ca orice alt părinte, ce e mai bun pentru fiul nostru.

Primele 3 luni le-am petrecut în 3. Eram extrem de încântați și cred că fericirea momentului a fost și sursă de energie. Apoi am ales să cerem și ajutor, așa că până la 2 ani și jumătate, când Marc a mers la grădiniță, am avut două bone minunate. Ambele doamne sunt prezente în viețile noastre și ne întâlnim la serbări, la zile de naștere sau alte evenimente fericite.

Când m-am întors la birou, îmi amintesc că am avut anumite gânduri, nu le-aș numi neapărat temeri, dar m-am confruntat cu diverse scenarii, în care credeam că e posibil să nu mă descurc la fel de bine cu taskurile zilnice, fiind o fire foarte meticuloasă, iar gândul meu era în acea perioadă doar la copil. Am învățat totuși să fiu îngăduitoare cu mine și să nu am așteptări miraculoase. În 2-3 luni deja nu mai simțeam pauza de peste 1 an de zile.

Îmi doresc să petrec mai mult timp cu el, dar sunt conștientă că în momentul în care copilul crește și intră în colectivitate, lucrurile nu se pot negocia. Programul pe care el îl are la grădiniță sau la școală ajută practic orice părinte să poată avea grijă și de viața profesională. Nu cred că stând acasă, în condițiile în care el este ocupat până târziu, îl ajut cu ceva.

Cu puțin efort, orice mamă poate îmbina viața profesională cu cea de părinte. Sunt multe de făcut, dar satisfacția este pe măsura muncii și a efortului depus.  Pentru mine a contat enorm că am avut repere în familie, părinții mei fiind antreprenori, au muncit enorm ca să ne ofere cele mai bune condiții. Tenacitatea mamei mele și-a lăsat amprenta și în felul în care gestionez în prezent lucrurile. Și cred că prin puterea exemplului ne educăm copiii cel mai bine.

Zilele ne sunt ocupate, însă serile ni le petrecem împreună. Mergem la film, gătim împreună sau pur și simplu ne odihnim, fiecare face ce vrea, dar împreună, în liniștea căminului nostru. Weekendurile sunt dedicate tot familiei, bunicilor, prietenilor, ne place să fim spontani, rar avem planurile făcute din timp. Facem tot ce face sau poate să facă orice familie, există și un sentiment de recunoștință în faptul că apreciem că suntem sănătoși și că putem să ne bucurăm de viață alături de cei dragi.

Și cred că orice mamă trebuie să fie încrezătoare în forțele proprii, să aibă clar definit sentimentul de self-awareness, să–și seteze obiective ambițioase și cu răbdare și înțelepciune să le poată bifa pe toate. Cred că e important să ne iubim necondiționat copiii, familia, să fim îngăduitoare cu noi pentru că nu există mame perfecte și nici copii perfecți, să ne bucurăm de viață și să ne îngrijim pentru că sănătatea noastră este esențială. Atât cea fizică, dar și cea mentală. Un copil ne epuizează de resurse și dacă nu ne creăm și mici bucurii, care să balanseze oboseala de peste zi, este greu de gestionat.

Îmi place să respect anumite „reguli“, citesc mult cărți de parenting, mă documentez cu privire la orice și totodată îl las pe fiul meu să descopere lumea în ritmul său.

Pentru mine, armonia este dată chiar de programul încărcat și de rutina cotidiană, de surprizele pe care le descopăr la evenimente sau din faptul că dacă eu mă simt împlinită, copilul meu simte și rezonează cu bucuria mea.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii