FacebookTwitterLinkedIn

De la începutul anului 2019, TikTok se numără printre cele mai descărcate aplicații, iar în ultimele luni interesul pentru ea a crescut exponențial. BBC scrie că TikTok și aplicația-soră Douyin, disponibilă în China, au ajuns la două miliarde descărcări și 800 de milioane de utilizatori activi. Potrivit SensorTower, cel mai mare număr de descărcări este înregistrat în India (peste 650 de milioane), China și SUA – ambele cu peste 200 de milioane.

Trei aplicații au contribuit la venirea pe lumea a TikTok. În 2014, era lansată în SUA aplicația Musical.ly, iar în 2016 gigantul tech ByteDance lansa un soft similar în China, cu denumirea Douyin. În 2018, ByteDance a cumpărat Musical.ly și s-a extins la nivel global sub numele TikTok.

Potrivit Forbes.com, fondatorul ByteDance și actualul deținător al TikTok, Zhang Yiming, este al zecelea cel mai bogat om din China. Yiming a încercat să delimiteze TikTok de originea sa chineză numindu-l pe Kevin Mayer, fost director la Disney, în poziția de director general.
TikTok stochează următoarele date de la utilizatorii săi: locație, modelul telefonului și sistemul de operare folosit, ce tipuri de materiale video sunt urmărite și comentate, modul în care utilizatorii tastează (așa-numitul keystroke rhythm).

Unele dintre datele colectate au trezit suspiciuni, cum ar fi faptul că TikTok citește în mod regulat ceea ce utilizatorii decupează și copiază. S-a dovedit însă că multe alte aplicații „onorabile” fac acest lucru – printre ele Reddit și LinkedIn. Reprezentanții TikTok au precizat în repetate rânduri că datele pe care le colectează sunt stocate în afara Chinei. „Sugestia că suntem în vreun fel sub controlul guvernului chinez este complet ridicolă și falsă”, a declarat pentru BBC Theo Betram, directorul de comunicare TikTok pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Argumentele împotriva TikTok au la bază faptul că în China există o lege care dă guvernului posibilitatea să oblige companiile să le furnizeze datele utilizatorilor străini. Legea securității naționale, intrată în vigoare în 2017, obligă orice cetățean sau companie „să sprijine, asiste și să coopereze cu autoritățile însărcinate cu asigurarea siguranței naționale”. „Dacă am fi abordați de guvernul chinez, am refuza orice cerere de divulgare de informații confidențiale”, mai spune dl Betram.
Însă refuzul de a coopera poate avea consecințe directe asupra companiei și a managementului său. În 2017, aplicația Toutiao, deținută de ByteDance, a fost nefuncțională timp de 24 de ore după ce Biroul de Informații din Beijing a spus că difuzează conținut vulgar și pornografic.

TikTok este un fel de YouTube prescurtat. Utilizatorii pot posta videclipuri cu durata maximă de un minut și au acces la o librărie muzicală bogată și la o colecție impresionantă de filtre. Sunt disponibile clipuri video și audio din filme pe care utilizatorii le pot mima. Odată ce un utilizator depășește pragul de 1000 de urmăritori, poate transmite live pentru fanii săi și primește diverse cadouri digitale care pot fi monetizate. De asemenea, utilizatorii își pot trimite mesaje private.

Mare parte din datele colectate de TikTok seamănă cu ce colectează Facebook, de exemplu, dar TikTok este investigată în SUA și UK după ce secretarul de stat Mike Pompeo a spus că „utilizatorii TikTok sunt în pericol ca datele lor personale să ajungă în mâinile Partidului Comunist din China”.

Un alt motiv de preocupare este cenzura. În China, Internetul este sever restricționat, celebrul Great Firewall blocând cetățenilor chinezi accesul la anumite porțiuni din web. The Guardian scria anul trecut despre materiale pe care staff-ul TikTok sau sistemele automate ale aplicației le-au blocat ca fiind subiecte sensibile din punct de vedere politic – între acestea, imagini cu protestele din piața Tiananmen sau solicitările de independență ale Tibetului.

În momentul de față, TikTok este considerată o amenințare la securitatea națională în SUA, personalului angajat în structurile guvernamentale fiindu-i interzisă utilizarea aplicației. La sfârșitul săptămânii trecute, președintele Trump a declarat că va scoate TikTok în afara legii în SUA, încurajând în același timp achiziționarea ei de către Microsoft. Negocierile Microsoft-ByteDance s-ar putea finaliza până la jumătatea lunii septembrie, estimează americanii, care ar obține astfel dreptul de a opera TikTok în SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă. Suma vehiculată în cazul unei eventuale achiziții este între 50 și 100 de miliarde de dolari.