FacebookTwitterLinkedIn

Pe locul al doilea s-a plasat Marea Britanie, Germania a ocupat poziţia a cincea, Statele Unite locul 5, iar Japonia, locul 8.

Indicele de Progres Social, care a evaluat 50 de țări în funcție de performanțele lor sociale și de mediu, a fost realizat de profesorul Porter și inițiativa The Social Progress Imperative. Ei colaborează cu economiștii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și organizații internaționale de referință în domeniul antreprenoriatului social, în mediul de afaceri, filantropie și învățământ, precum Deloitte Touche Tohmatsu Limited, Cisco, Fundația Skoll, Fundación AVINA sau Compartamos Banco. România nu a fost inclusă în acest studiu, însă, treptat, numărul ţărilor va creşte până la 120.

Acest indicator este calculat doar în funcție de măsurile sociale și de protecție a mediului menite să acopere nevoile de bază, premisele pentru bunăstare și oportunitate. Pentru fiecare țară evaluată, indicele arată care sunt zonele pe care trebuie să se pună un accent mai mare pentru a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor. La calcularea sa au fost utilizate tehnici statistice riguroase și informații furnizate de surse de referință la nivel internațional, cum ar fi Banca Mondială și Organizația Mondială a Sănătății.

„Creșterea economică nu determină neapărat progresul social, după au demonstrat-o Primăvara Arabă din 2011 și cei zece ani de provocări cu care s-a confruntat Mexicul”, exemplifică profesorul Porter care mai spune că „progresul social depinde de opțiunile la nivel de politici, investiții și capacitatea de implementare de care dispun partenerii sociali din guvern, societatea civilă și mediul de afaceri. Acțiunea trebuie să fie catalizată la nivel de țară. Partenerii trebuie informați și motivați să colaboreze și să dezvolte o abordare atotcuprinzătoare pentru dezvoltare; în acest mod, am încredere că progresul social va accelera”.

Inițiativa Social Progress Imperative susține că indicatorii tradiționali de creștere economică nu reflectă în totalitate progresul unei țări. Chiar dacă un venit mai mare atrage cu certitudine un nivel de trai mai ridicat, progresul social poate fi posibil chiar și la nivele de venit relativ modeste; în mod similar, dezvoltarea unei societăți cu venituri ridicate poate regresa în timp.

Heather Hancock, Managing Director at Deloitte Touche Tohmatsu Limited, adaugă: „Deloitte consideră că mediul de afaceri are un rol fundamental în conturarea și crearea societății viitorului. Nu putem rezolva marile provocări ale prezentului, la nivel global și regional, decât printr-o colaborare strânsă între guvern, mediul de afaceri și societatea civilă, pentru a identifica soluții noi și inovatoare care să creeze un viitor sustenabil și prosper pentru toată lumea. Credem că Indicele de Progres Social va ajuta mediul de afaceri să înțeleagă unde și cum se poate implica, facilitând prioritizarea deciziilor de investiții sociale și catalizând acțiunea colectivă”.

Sally Osberg, Președinte și CEO al Fundației Skoll și director în cadrul Social Progress Imperative, completează: „Acest indice a fost realizat pentru a ne ajuta să luăm decizii mai bune. Este un instrument care oferă informații esențiale pentru cei care conduc inițiativele de schimbare și ridică nivelul de responsabilitate colectivă în privința rezultatelor”.