FacebookTwitterLinkedIn

Locuitorii din 26 de țări din întreagă lume au fost întrebați care sunt orașele în care le-ar plăcea cel mai mult să trăiască, să facă afaceri și pe care să le viziteze, având la dispoziție o lista de 60 de orașe de pe întreg globul. Rezultatele celor 3 întrebări au fost agregate apoi pentru a crea Indexul Ipsos Cities.

Orașele aflate în top 5 au puncte forțe unice: New York și Abu Dhabi sunt de neegalat ca locuri pentru afaceri, dar cu scoruri mai mici în ceea ce le privește ca locuri de trăit și vizitat, în timp ce Parisul este primul în topul destinațiilor turistice, dar înregistrează scoruri relativ slabe ca destinație pentru afaceri, fără a reuși să ajungă în top 10 din acest punct de vedere.

Londra și Tokyo au profiluri mai omogene, obținând scoruri similare pe toate cele trei dimensiuni, pe când punctele forțe ale orașelor Zurich și Sydney sunt o consecință directă a scorurilor obținute ca orașe de top în care să trăiești.

Anul acesta, pozițiile rămase pentru a întregi topul zece sunt ocupate de Roma, Los Angeles și Amsterdam. Orașele din coada clasamentului 2017, cele care sunt cel mai puțin dezirabile, sunt Nairobi și Teheran.

  • New York este cel mai popular oraș în care să faci afaceri, 23% din eșantionul global selectandu-l din lista. Abu Dhabi este pe locul doi cu 21%, urmat de Londra și Hong Kong (ambele cu 16%), și Tokyo (15%).
  •  Parisul este considerat cea mai interesantă destinație de călătorie, fiind votat de 21% dintre cei chestionați. Roma este a două destinație (20%), clasându-se foarte aproape de lider și înaintea New York-ului, care a înregistrat 16% anul acesta.
  •  Zurich este destinația de top pentru a locui și a fost selectat de 18% din eșantionul IPSOS, la diferență mică de Sydney (17%). Abu Dhabi a urcat de la locul șapte la locul trei, dacă îl comparăm cu clasamentul din 2013.

Viziunea UE

New York se află și în fruntea listei orașelor preferate de cetățenii celor nouă țări membre UE care au făcut parte din eșantionul chestionat – Belgia, Franța, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Italia, Polonia, Spania și Suedia.

Concentrându-se doar pe cele 18 orașe din UE și EFTA de pe lista, se pare că orice îngrijorare cu privire la impactul negativ al BREXIT-ului asupra imaginii Londrei nu se va materializa. Londra își păstrează „coroana” ca oraș principal în această regiune, cu un avantaj puternic față de Paris și Zurich.

Filtrul generațiilor

Generații diferite au viziuni diferite asupra a ceea ce determină un oraș să fie în top.

Zurich este orașul favorit pentru cei din generația Baby Boomers (cei născuți între 1945-1966), în timp ce generațiile mai tinere – Generația X, Millennials și Generația Z – își manifestă preferințele pentru New York și Abu Dhabi.

Sydney pare să aibă o atracție mai limitată pentru tineri. Deși este cel de-al doilea oraș preferat de Baby Boomers și al treilea pentru Generația X, pentru Millennials (22-37 de ani) și pentru Generația Z (cei în vârstă de 21 de ani și sub) ajunge abia pe locurile 9, respectiv 8 în preferințe.

Pe lista orașelor care au o atracție mai mare pentru generațiile tinere se află în schimb Los Angeles și Tokyo.

Simon Atkinson, Chief Knowledge Officer la IPSOS, declară: „Din nou putem vedea puterea brandului New York cu atracția sa în față locuitorilor de pe întreg globul, indiferent din ce generație fac parte. În urmă BREXIT-ului, Londra va fi încântată să rămână orașul proeminent al Europei, în față rivalului sau, Paris. Totuși, evoluția Abu Dhabi-ului și lipsă de atracție a Sydney-ului în rândul tinerilor ne reamintesc că niciun oraș nu își permite să se odihnească pe lauri.”

Vezi cifrele de afaceri ale companiilor de sondare a pieței în 2016!

Metodologie:

  • Interviurile au fost efectuate utilizând panelul online Ipsos, în rândul a 18.557 adulți cu vârste cuprinse între 16 și 64 ani, în 26 de țări (Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Franța, Marea Britanie, Germania, , Nouă Zeelandă, Peru, Polonia, Rusia, Arabia Saudita, Serbia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Turcia și Statele Unite).
  •  Culegerea datelor s-a realizat în aprilie-mai 2017. Datele sunt ponderate pentru a respectă caracteristicile socio-demografice ale fiecărei țări.
  •  Participanții au fost întrebați „Pe bază a ceea ce ați văzut singuri, sau ați auzit de la alții, care considerați că sunt cele mai bune orașe în care să… traiești?, pe care să le vizitezi? și în care să faci afaceri?” Aceeași lista de 60 de orașe a fost folosită pentru fiecare întrebare.