FacebookTwitterLinkedIn

Ne-am concentrat atât de mult de efectele pandemiei asupra pieței muncii, încât pare natural acum să analizăm orice domeniu prin prisma evenimentelor de anul acesta. Drept urmare, am aruncat o privire asupra transformărilor din piața de recrutare, iar Gabriela Constantinescu, Trainer, Coach & HR Mentor, ni le-a prezentat mai în detaliu: “Recrutarea virtuală este noua normă de când companiile au mutat în online interviurile de selecție, ceea ce determină acele companii care nu au investit încă în sisteme mai avansate de eficientizare a procesului de recrutare, să regândească procesele existente și să se adapteze la noile realități”, explică ea. Complementar, accentul cade pe video-recrutare care, potrivit dânsei, “a devenit deja un must have încă înainte de pandemie, fiind o modalitate de eficientizare foarte apreciată”. Practic, companiile s-au adaptat, utilizând acum preponderent platformele de social media pentru a se promova și au adoptat instrumente digitale, precum platformele destinate video-conferințelor, pentru a susține interviuri cu potențialii angajați. Dar putem digitaliza complet procesul de recrutare? 

Din partea Gabrielei Constantinescu, răspunsul este pozitiv, iar modalitățile sunt diverse: “Prin investiții în tehnologie – instrumente de inteligență artificială care facilitează procesul de identificare a candidaților (roboți care interacționează cu candidații și filtrează în  faza inițială candidaturile respective sau chiar inițiază discuții predefinite și cresc astfel capacitatea de a gestiona procesele de recrutare în social media), aplicații software complexe, prin intermediul cărora poți organiza întregul proces de recrutare – de la plasare anunțuri, filtrare candidați, aplicare teste diverse, gestionare bază de date, relaționarea între diverșii actori implicați în fluxul de recrutare – candidat, recrutor, manager, etc, legătura cu celelalte procese de HR, după decizia de angajare a candidatului respectiv”.

Predicții pentru un viitor… digital?

Rolul recrutorului va fi din ce în ce mai critic la nivelul companiilor, susține Gabriela Constantinescu, fiind la rândul lor nevoiți să se adapteze noilor cerințe. “În următoarea decadă, recrutorii vor fi în stare să acceseze aplicații software care vor analiza aplicațiile candidaților și vor facilita un proces mult mai rapid pentru lista scurtă a celor eligibili. Acest lucru va facilita și un proces de selecție bazat mai mult pe potențial și pe abilitățile critice căutate tot mai mult de angajatori – creativitate, persuasiune, inteligență emoțională și colaborare – și mai puțin, poate, pe experiență. Recrutarea bazată pe potențialul de învățare, adaptabilitate, entuziasm, va asigura o forță de muncă în viitor care vă fi mult mai agilă și care poate prelua noi roluri pe măsură ce procesele se vor automatiza din ce în ce mai mult”, adaugă ea.

În aceste condiții, nu doar piața de recrutare va suferi schimbări, ci și cea a locurilor de muncă. Ce meserii vor rămâne și care dintre ele vor fi eliminate definitiv? “Studiile estimează că până în 2025 activitățile umane de rutină (vânzători retail, translatori, șoferi comerciali) vor fi automatizate. Pentru activitățile care nu sunt de rutină, estimarea indică anul 2040 și se pare că până în 2060, inteligența artificială va putea face orice sarcină de muncă”, detaliază mentorul HR. Astfel, angajatorii vor căuta calități precum adaptabilitatea, gândirea computațională, întrucât “locurile de muncă care nu vor dispărea vor fi cele creative, iar prin “creativ”  se înțelege orice tip de activitate care nu poate fi încă înlocuită de o mașină.”

“Predicțiile sunt că principalele meserii ale viitorului vor fi legate de calculatoare, robotică, cercetare spațială, energie și mediul înconjurător, sănătate, medicină, îngrijirea persoanelor în vârstă, divertisment, învățământ, afaceri, publicitate, social media și internet.”

Vor apărea alte locuri de muncă? 

Răspunsul pe care mentorul în HR îl oferă este pozitiv, susținându-l cu estimările Forumului Economic Mondial, potrivit cărora: “până în 2025, 85 de milioane de roluri ar putea dispărea ca urmare a transformărilor tehnologice, în timp ce 97 de milioane de roluri noi ar putea apărea, ca urmare a adaptării la noile tendințe”. Până atunci, știm ce vor angajatorii: flexibilitate mentală și capacitatea de a rezolva probleme complexe, adaptabilitate, sociabilitate, gândire critică, creativitate. Întrebarea care rămâne, însă, este: Cât de ușor ne vom adapta?