FacebookTwitterLinkedIn
  1. Se axează pe minute, nu ore

Oamenii de succes știu că au 1440 minute în fiecare zi și că nimic nu este mai valoros decât timpul. Banii pot fi pierduți și recuperați, însă timpul niciodată. Acordă atenție modului în care îți folosești fiecare minut. Devino un maestru în gestionarea minutelor pentru a deveni un maestru în gestionarea vieții tale. Fiecare minut contează când vine vorba de productivitate.

  1. Se concentrează pe un singur lucru

Oamenii foarte productivi știu care este cea mai importantă sarcină a lor și lucrează la aceasta timp de o oră-două în fiecare dimineață, fără întreruperi. Tom Ziglar, CEO la Ziglar Inc., sugerează în acest sens: „Investește în prima parte a zilei  în proritatea ta numărul unu, cea care te va ajuta să-ți dezvolți afacerea.” Întreabă-te: Care sarcină va avea cel mai mare impact în atingerea scopului tău? Ce realizare te va ajuta să fii promovat la locul de muncă?”

  1. Nu își fac o listă cu lucruri de făcut

Aruncă lista cu lucruri de făcut. În loc, programează totul pe calendarul personal. S-a dovedit că doar 41% din lucrurile trecute pe o listă sunt duse la îndeplinire cu adevărat. În plus, cele nefinalizate conduc la stres și insomnie. Oamenii productivi programează totul pe calendar – lucrează și trăiesc în funcție de acesta.

„Folosește un calendar și programează-ți ziua la intervale de 15 minute. Sună dureros, dar acest lucru îți va crește productivitatea la 95%.”, sfătuiește co-fondatorul „The Art of Charm”, Jordan Harbinger.

  1. Înving amăgirea călătoriei în timp

Nu te poți încrede în viitorul tău. Asta pentru că noi suntem inconsecvenți în timp. Cumpărăm legume astăzi, deoarece credem că vom mânca salată toată săptămâna. Comandăm aparate fitness, siguri că vom începe un program riguros de exerciții. Cu toate acestea, rămân neatinse într-un colț și la un an de la achiziție. Ce poți face tu să te asiguri că vei face lucrurile pe care ți le-ai propus?

Anticipează cum te vei autosabota și găsește o soluție prin care să te protejezi de tine însuți.

  1. Ajung acasă la cină

Andy Grove, CEO Intel, spunea: „Sunt întotdeauna mai multe de făcut, mai multe care ar trebui fi făcute și mai multe care ar putea fi făcute.” Oamenii de succes știu ceea ce este valoros pentru ei în viață. Desigur, munca este importantă, dar sunt și alte lucruri pe care ei pun preț.

Nu există răspuns corect sau greșit la asta, dar pentru cei mai mulți oameni de succes, lucrurile care contează cu adevărat sunt: timpul petrecut cu familia, sportul și oferitul înapoi. Ei alocă conștient cele 1440 minute dintr-o zi fiecărui lucru care contează pentru ei și au grijă să-și respecte programul făcut.

  1. Folosesc un carnet

Nu doar o singură dată a zis Richard Branson că el nu ar fi fost capabil să construiască Virgin fără un carnet simplu, pe care îl lua cu el oriunde mergea. Într-un interviu, magnatul Aristotle Onassis sublinia aceeași idee: „Întotdeauna să ai cu tine un carnet. Notează totul…Aceasta este o lecție de un milion de dolari care nu se învață la o școală de business.”

Oamenii cu adevărat productivi își eliberează mintea notând totul pe hârtie.

  1.  Verifică emailul doar de câteva ori pe zi

Oamenii cu adevărat productivi nu își verifică mailul pe tot parcursul zilei. Nu se lasă deranjați de fiecare zgomot pe care îl aud pentru a verifica imediat cine le-a scris. În schimb, ca orice alt lucru planificat, își rezervă niște momente specifice pentru a verifica mailul rapid și eficient. Pentru unii poate fi doar o dată pe zi, pentru alții însă, dimineață, la prânz și seara.

Citește și cum poți învăța să iei deciziile potrivite în business

  1. Evită întâlnirile cu orice preț

Întrebat care este cel mai bun sfat pe care îl poate da pentru a crește productivitatea, Mark Cuban a răspuns: „Nu participa la întâlniri decât dacă cineva îți scrie un cec.” Întâlnirile sunt ucigași de timp recunoscuți. Încep târziu, cu oameni nepotriviți, cu subiecte discutate alandala și pe un interval de timp îndelungat. Ar trebui să fugi de întâlniri atunci când ai ocazia, cele ținute de tine să fie cât mai puține, iar atunci când ai de ținut o întâlnire, să o faci cât mai scurtă.

  1. Spun „nu” aproape la orice

Bilionarul Warren Buffet spunea: „Diferența între oameni de succes și oamenii de foarte mare succes este că oamenii cu mult succes spun «nu» aproape la orice.” La rândul său, James Altucher oferă același sfat: „Dacă ceva nu arde, atunci răspunsul este «nu».” Amintește-ți, ai numai 1440 minute în fiecare zi. Nu le da atât de ușor.

10. Folosesc regula 80/20

Cunoscută ca Principiul lui Pareto, regula spune că în cele mai multe dintre cazuri, 80% din rezultate vin din 20% din activități. Oamenii foarte productivi știu care sunt activitățile ce aduc cele mai mari rezultate, se concentrează pe acestea și ignoră orice altceva.

11. Deleagă aproape orice

Oamenii productivi nu se întreabă: „Cum aș putea să fac aceasta sarcină?”. În schimb, ei își spun: „Cum poate fi această sarcină făcută?”. Ei elimină cuvântul „eu” cât de mult posibil.

12. Creează zile tematice

Oamenii de succes au zile tematice pentru fiecare zi din săptămână pentru a se concentra pe ariile mari, de interes. Unii folosesc lunea pentru întâlniri sau vinerea pentru finanțe sau lucruri administrative, tocmai pentru a verifica totul înainte de a intra în noua săptămână.

Alege o temă pentru fiecare zi din săptămână pentru a face lucrurile importante și de interes pentru tine și respect-o.

13. Ating lucrurile doar o dată

De câte ori nu ai deschis un mail – poate o factură și ai lăsat-o pentru câteva momente pentru a o verifica mai târziu? Cât de des citești un mail, îl închizi și îl lași în inbox pentru a te ocupa de el mai târziu? Oamenii de succes se ocupă de un lucru o singură dată. Dacă le ia mai puțin de cinci sau zece minute – indiferent care este lucrul respectiv, aceștia se ocupă de el în acel moment. Îi ajută să reducă stresul, pentru că nu le rămâne în minte, și este și mai eficient din moment ce nu trebuie să recitească sau reevalueze acel lucru mai târziu.

Învață de la generația milenistă cum să-ți construiești o rețea eficientă de contacte în business

14. Au o rutină de dimineață

Hal Elrod, autorul cărții „Miracolul dimineții” spunea: „În timp ce majoritatea oamenilor se concentrează pe a face mai multe spre a obține mai multe, «Miracolul dimineții» este mai mult despre a te concentra pe a deveni mai mult, astfel încât să începi să faci mai puține, pentru a obține mai multe.” Cei mai mulți dintre oamenii de succes spun că își încep ziua hrănindu-și corpul cu apă, un mic dejun sănătos și un program ușor de exerciții. Își hrănesc mintea cu meditație sau rugăciune, cărți inspiraționale și relatări în jurnal.

15. Energia înseamnă totul

Nu poți face ziua mai lungă, însă poți crește nivelul de energie, care îți ca crește nivelul de atenție, concentrare, capacitate de luare a deciziilor și productivitate per total. Oamenii de succes nu sar peste mese, somn sau pauze pentru a obține multe, multe și cât mai multe. În schimb, ei privesc mâncarea ca pe un combustibil, somnul ca pe o recuperare și pauzele ca o pe reîncărcare a bateriilor.

Traducere și adaptare de pe forbes.com