
Panel 1. Reinvent the World Through Technology & Innovation
Mihai Ivașcu, CEO și Co-founder Modex
Nevoia forțată de digitalizare pentru companii
E o nouă normalitate, noi spunem de ceva ani că orice companie trebuie să devină o companie de tehnologie, într-o oarecare măsură suntem cu toții afectați de tehnologie. Vrem să promovăm folosirea mai bună a tehnologiilor disponibile pe piață pentru a-și eficientiza activitatea. Sunt anumite tehnologii care îți permit să poți să reinventezi un model de business, e foarte relevant ca noi toți cei aflați în managementul unor companii să putem fi extrem de receptivi la aceste tehnologii.
Această perioadă a fost foarte productivă pentru noi, ne-am dat seama că trebuie să ne reevaluăm direcțiile, a fost o perioadă de liniște constructivă. În cazul nostru tehnologia block chain permite protecția datelor, au fost foarte multe atacuri cibernetice pe unitățile medicale în ultima perioadă, foarte multe intenții de a manipula date. Multitudinea de site-uri de știri false a reușit să ia fața surselor oficiale. Noi încercăm, prin blockchain, să permitem continuitatea businessului în cazul unui atac, putem restaura informația și să asigurăm continuarea operațiunilor, în condițiile în care unele site-uri pot fi afectate de aceste atacuri timp de o zi două sau chiar o săptămână.
Despre lecțiile învațate de companiile tradiționale
Cred că ar trebui să se uite în zona de eficientizare și de solidificare a unor relații interumane prin tehnologii și în zona de substanță. Într-un produs software găsești foarte multă substanță, în anumite businessuri există foarte multe discuții și n-ai o substanță demonstrabilă, cam asta e o analogie între puterea unei aplicații care își face treaba și o grămadă de inițiative care nu duc niciunde.
Cumva această trezire este forțată, este o alarmă care deja urlă și te trezește deoarece nu mai există altă variantă, după această perioadă orice antreprenor trebuie să își deschidă orizontul mult mai mult spre ce poate să-i aducă tehnologia în businessul lui. Chiar și antreprenorii din HORECA se reinventează, lansează noi modele, văd că funcționează online și platformele de livrări și vedem foarte mulți antreprenori se trezesc că e nevoie să folosească anumite bucăți de tehnologie și cred că acest lucru va fi cea mai bună lecție pentru antreprenori după această perioadă, ideea de a găsi substanță în ceea ce faci.
Legat de oportunitățile pentru industria de IT din România în timpul crizei
Cred că există oportunități foarte bune pentru companiile din România să acceseze noi runde de finanțare. Și pentru noi urmează una foarte mare. A fost o perioadă în care antreprenorii s-au putut pregăti pentru acele runde. Cred că din ce în ce tot mai multe companii din România încep să fie validate de fonduri din alte țări și mi se pare o oportunitate pentru bună ca echipele românești să se poziționeze în topul startup-urilor din domeniul tehnologiei, e un interes foarte mare. Vedem asta și de la investitori din Statele Unite. Cred că perioada asta va fi un nou start pentru noi runde de finanțare ale companiilor românești atât pentru că în România am fost obligați să ținem costurile foarte jos.
Cristian Tamaș Cofondator TypingDNA
Decizii de business pentru startup-uri
Apar tot felul de riscuri în companii, acum că toată lumea lucrează de acasă. Cred că multe companii au multe oportunități în același timp activitatea a scăzut în multe industrii, probabil e timpul ca unii să își caute alte industrii în care să activeze. E o perioadă foarte bună să dezvolți chestii, noi dar asta depinde foarte mult de câți bani ai ca să reziști ca startup
În perioada asta putem vedea care sunt avantajele și dezavantajele lucrului de acasă, cred că firmele vor începe să caute oameni care lucrează „remote”, și care sunt mai accesibili din punct de vedere financiar pentru companie. Cred că țările unde chiriile sunt foarte mari o să fie cele mai lovite și așa vor căuta oameni din alte zone, un lucru pe care nu l-ar fi făcut înainte pentru că erau reticenți, dar acum sunt nevoiți să facă asta. Cred că este dificil pentru oamenii care nu sunt așa de avansați tehnic, tehnologia încearcă să fie cât mai simplă, dar nu e mereu. Aici e o chestiune de adaptabilitate.
Partea cu investiții e puțin dificilă acum, investitorii știu că e nevoie de mai mulți bani pe piață decât era înainte de criza, asta înseamnă că trebuie să dai mai multe procente din companie pentru o sumă mai mică. Start-up-urile trebuie să fie atente la chestia asta, iar legat de România cred că avem avantaje majore în această perioadă, atât din punct de vedere al infrastructurii digitale, cât și avantaje de costuri.
Andrei Avădănei, Fondator & CEO Bit Sentinel, Fondator DefCamp
Am două perspective, odată ca proprietar de companie care prestează servicii în securitate cibernetică și odată ca organizator de evenimente. Voi începe cu a doua, în martie am renunțat la un eveniment, am luat decizia de a amâna activitatea, mă gândesc foarte mult la ce se va întâmpla in viitor, nu cred că persoanele vor merge la evenimente. Noi urmărim cu atenție ce se întâmplă și încercăm să vedem ce componente din DefCamp pot fi virtualizate. Recent, am dat drumul la o platformă „cyberedu.ro”, și acolo am creat un poligon de antrenament pentru specialiștii în cibernetică, dar și pentru începătorii în domeniu.
Referitor la compania noastră nu au fost probleme, echipa lucrează „remote”. Observ ca au apărut inițiative online, mă bucur că ne apropriem de digitalizare ca și stat, dar foarte multe dintre aceste inițiative au fost lansate pe repede înainte și oamenii nu au fost atenți la atacurile cibernetice. Îi sfătuiesc pe antreprenori să adopte anumite măsuri de protecție, sunt foarte multe atacuri cibernetice, toate vizează subiectul coronavirus, ele au ca scop furtul de date personale sau instalarea de virusuri. Aș încerca să dezvolt o cultură organizațională foarte bună și aici mă refer la informarea angajaților pentru a nu da click pe atașamente dubioase sau a răspunde la emailuri suspecte.
Întotdeauna prioritatea companiilor va fi să își aducă venituri mai multe și prea puțin să investească în această parte a securității cibernetice, dar cu ocazia digitalizării forțate cred că unele companii vor lua anumite măsuri de securitate.
Ce criterii ar trebui să ia în considerare antreprenorii atunci când plănuiesc o strategie de digitalizare a companiilor
În principiu trebuie să ținem cont că lucratul de acasă înseamnă că trebuie să folosim dispozitive care mai sunt folosite și de alte persoane din familie, ele pot aduce riscuri, aici trebuie să vezi cum desparți activitatea profesională de cea personală atunci când lucrezi de acasă. Mulți cred că nu li se poate întâmpla lor, atacatorii vizează acum atât companii mici, cât și mari. Pentru ei nu contează cine ești, deoarece ești doar un alt dispozitiv conectat la internet, din acest motiv recomand companiilor dar și persoanelor fizice să țină cont de ce expun pe internet și ce nu.
Oportunitățile pentru industria de IT din România în timpul crizei
Perioada aceasta e foarte bună pentru lansarea proiectelor noi, nu neapărat pentru creștere, dar imediat ce dispare „apocalipsa” va fi un moment oportun pentru a te uita la noi canale de investiții și de a dezvolta acele idei validate, de asemenea și lansarea de produse secure deoarece tot mai multe companii se uita ce măsuri de securitate ai.
Ioan Istrate, Cofondator & CEO Genuine AI
E o perioada interesantă, lucrăm cu firme din Vest pentru a dezvolta soluții „custom” de AI, e o perioadă atipică, deoarece unele companii și-au oprit fluxul de investiții, pe noi ca echipă nu ne-a afectat deoarece suntem împrăștiați în mai multe locuri din lume și cumva eram pe Zoom de înainte să fie cool. Dacă ne uităm pe termen scurt, văd multe oportunități pentru optimizarea proceselor. Pe termen mediu și la nivel public pot fi multe aplicații de AI pentru diverse probleme, una din ele e chiar criza în care ne aflăm. De exemplu, în decembrie o companie din Canada al cărui scop este să agrege informații publice din toată lumea, a ridicat un „red flag” foarte mare cu privire la noul coronavirus în Wuhan și nu prea a fost folosită această informație, dar poate pe viitor atât statele cât și companiile mari vor fi mai atente la partea aceasta predictivă la lucrurile.
Despre aplicațiile de urmărire a oamenilor pentru a depista persoanele ce au COVID-19
Noi am lucrat la ceva de genul acesta, cred că toată lumea are un footprint foarte mare de date fie online, fie offline și acest lucru se generează fie că noi credem sau nu în intimitate, sunt un mare fan al libertăților personale, așa că nu cred că această urmărire a persoanelor este o soluție dar oricum se colectează date mai ales în sistemele medicale, care nu sunt neapărat utilizate. Corelat cu ce fac cei la Google și Apple care oricum urmăresc dispozitivele fie că vrem noi sau nu, putem ajunge la anumite concluzii. Noi am lucrat la un concept de genul acesta de a ne uita la un set de date generate privind sănătatea oamenilor să vedem dacă putem realiza niște predicții asupra virusului.
Denis Tudor CEO& Co-fondator Swisspod
Noi suntem un B2B care încearcă să aducă capsule pe market, capsule care sunt scalabile la tot felul de tipologii de infrastructuri, care pot merge undeva la 1.200 de km pe oră. Noi jucăm rolul de „technical provider” pe capsule și noi avem o viziune că în viitor toate vehiculele de transport for fi „energy autonomus” pentru că atunci s-ar putea reduce prețul infrastructurii.
Despre viitorul transporturilor
În primul rând, cred că noi ca locuitori a acestei planete funcționăm după un set de ecuații puțin ne-sustenabile. Întrebarea este dacă criza provocată de coronavirus are vreo legătură cu Nordul Italiei și China, zone puternic poluate și zone industriale și cumva cred că e o chestie interesant de analizat. Consider că transporturile se vor schimba, la modul de transport electric și bazat pe hidrogen, prin vehicule pe baterii. Cred în sustenabilitate, cred în vehicule autonome, cred în infrastructuri ieftine și conexiuni foarte bune, cred într-o sustenabilitate globală a transporturilor.
Oportunitățile pentru industria de IT din România în timpul crizei
Eu cred că business-urile care sunt sustenabile vor deveni și mai sustenabile și cele care sunt toxice vor deveni și mai toxice, cred că va fi o oportunitate pentru toată industria tehnologică din toată lumea să investească mai mult.
Panelul 2 – Reinvent the world through new skills & power of adaptation
Dan Isai, Cofondator & CEO Salad Box
Efectul corona a fost similar peste tot cu unele excepții, noi suntem prezenți și în Italia și am fost atenționați de ce o să se întâmple în România, de ce o să se întâmple ca măsuri, doar că nu ne-am mișcat destul de repede pe partea de implementare, să luăm măsurile necesare pentru o eventuală prevenție. Noi aveam planuri mărețe, urmam să deschidem locații în patru țări noi, planurile au rămas în stand-by. Sunt optimist, cred că putem merge înainte și nu cred că o să fie un „lockdown” pentru piața de HORECA.
A fost un sprint în martie și aprilie, ne-am „calificat” aici și ni s-au tăiat veniturile. Am optimizat partea de costuri, acum urmează un maraton, unde veniturile o să fie mici, câștigurile pas cu pas ca la maraton. Nu o să câștigi 100 de metri în câteva secunde, ci câte un metru-doi. O să avem resurse limitate și trebuie să ne gândim la planuri care să funcționeze pe o perioadă mai lungă de timp. Cred că e momentul să vedem cum ne putem ajuta între noi, cei din această industrie, nu mai este o chestie de concurență, este loc pentru toți. S-ar putea să nu treacă toți de pe un mal pe altul, unii vor muri între timp, și la o vânzare, mi se pare mai simplu să vinzi cuiva din industrie și nu unei persoane care nu înțelege businessul.
Ce se va întâmpla după pandemie
E nevoie de o consultare, dar pe de altă parte nu aș inventa nimic, m-aș uita la ce au făcut și alte țări, aș lua de acolo și aș adapta la țara noastră. Dacă în 2008 a fost o criză din cauza băncilor, acum partea de sănătate creează foarte multă frică. Cred că o să fie bine pentru noi, deoarece lumea nu o să se mai îngrămădească în restaurante care sunt aglomerate.
Răzvan Crișan, CEO & Cofondator Kane Hospitality Group
Cum va arăta viitorul?
Nimeni nu știe cum va arăta viitorul, perioade de genul acesta mută focalizarea de la sfaturi practice către zona de valori: ce valori ai nevoie ca să știi cum să aterizezi în picioare după o astfel de perioadă, în ce trebuie să crezi ca să poți gestiona o astfel de criză și să poți trece peste așa ceva. Noi de când ne-am apucat de povestea asta am făcut totul cu pasiune, asta ne-a permis să ne gândim la tot felul de idei, care erau diferite față de ce făceam la începutul lunii martie.
Am observat în această perioadă cât de important este să ai un plan de viitor, nu chestii concrete, ci să ai o viziune despre unde vrei să ajungi, umanitatea se va schimba. Cred că ce se va întâmpla în HORECA s-a întâmplat și în 2008, dar efectul a apărut mai târziu, în 2013-2014 când au început să apară locuri mici independente unde se dezvoltau relații puternice între oameni. De asta cred că industria va rezista atâta timp cât există zona de relaționare și interacțiune, nu cred că livratul acasă va deveni viitorul, el oricum făcea parte din majoritatea businessurilor.
Despre valori
Valorile noastre au rămas la fel, concepte originale cu echipe pasionate, căutăm să punem în valoare fiecare om, ne dorim să investim în design și experiență, modele de business inteligente, încercăm să lucrăm cu proprietarii destul de îndeaproape
E foarte greu sa motivezi pe cineva când i-ai luat principalul element de motivație. Tele-munca nu este valabilă pentru toată lumea, la fel se întâmplă și cu experiența de a ieși undeva să mănânci, a sta în fața calculatorului și a mânca, nu este la fel ca atunci când mergi într-un loc să faci asta. Ce este atipic în această criză este că antreprenorii sunt și asistați de sectorul public, dar și faultați, pentru că nu știu ce pot face din punct de vedere legal într-un viitor apropriat.
Ce se va întâmpla după pandemie
Noi la Asociația Restaurantelor încercăm sa propunem Guvernului o etapizare, așa cum s-a întâmplat și în alte țări. Teoretic în momentul de față, după ridicarea stării de urgență, statul nu mai are instrumente prin care să mai țină locurile închise. Noi ne dorim să propunem trei etape, prima să fie de pe 16 mai până la începutul lui iunie, a doua să înceapă după 1 iunie și după 15 iunie dacă cifrele legate de evoluția virusului confirmă că lucrurile nu au evoluat, să se ridice complet restricțiile.
Cristian Tudor, Fondator Microgreens România
La noi criza e resimțită ca în HORECA pentru că 95% din businessul nostru era direcționat către HORECA, motiv pentru care și noi suntem în aceeași situație, dar infrastructura și tipologia de business, ne permite să ne schimbăm foarte rapid.
Legat de strategiile de business
Unul din principiile pe care funcționez este „negociază cu tine”. Noi am pus în practica diverse lucruri: unele merg, altele nu, cel mai important e să fim împăcați cu noi. Noi avem o echipă mare și văd în jurul nostru destul de multă frustrare, mi se pare că toată lumea trebuie să se focuseze și să vedem ce avem de făcut și să ne ridicăm de unde suntem.
De când a început criza am luat decizii rapide, una dintre ele ne-a salvat businessul pe termen scurt.
Cea mai importantă lecție a noastră din timpul crizei provocate de coronavirus a fost că trebuie să încasăm cash, de asemenea am învățat că în situații de criză reușim ca echipă să venim cu idei foarte rapid.
Mihai Toader-Pasti Cofondator & Manager General EFDEN
Cred că există o percepție că dacă nu reușești la privat ajungi la stat sau în ONG și mă bucur că în această perioadă unele ONG-uri au ridicat cumva toată imaginea acestui sector și au arătat ce pot face că se pot mișca repede, că sunt eficiente și performante. Mai sunt ONG-uri care nu sunt critice în această perioadă sau care nu au ajuns destul de cunoscute și fiind vulnerabile, există un risc foarte mare să nu treacă de criza în care ne aflăm. Nu poți pune o pauză ONG-urilor, noi ca ONG depindem de sponsorizările companiilor și pentru că profitul e acum neclar cumva e o problemă și la nivel de sponsorizări, probabil ele vor reîncepe la finalul anului.
Cred că o să învățăm să fim mai atenți din punct de vedere financiar în această perioadă, să fim mai sustenabili și să le explicăm companiilor că e nevoie să plătești salarii în ONG-uri deoarece doar așa poți ține oamenii buni. Cred că e o oportunitate bună în tot ce ține de Fonduri Europene și Granturi. Trebuie să ne gândim atunci când avem sponsori ca ei să fie din mai multe domenii și diferite între ele iar în cazul în care una dintre ele e afectată, bugetul unui ONG să nu fie afectat.
Eu cred că ne aflăm într-un moment în care putem să învățam din experiența asta si să nu revenim la ce a fost înainte de pandemie dar cred că vom reveni la foarte multe obiceiuri nesănătoase pe care le aveam înainte de izbucnirea pandemiei. Dacă ne uităm în zona schimbărilor climatice durata e mult mai mare iar soluțiile nu sunt printr-un vaccin, dacă reușim acum să schimbăm niște comportamente, vom reuși pe termen lung să contracarăm efectele negative. Temerea mea e că pentru a rezolva situația de acum vom lua decizii care ne vor afecta pe termen lung, inclusiv de la cum luăm bani din bugetul „Green Deal”.