FacebookTwitterLinkedIn

Printre cele mai afectate se numără și industriile media, producătoare, de transport terestru, naval și aerian, sunt în primele 5 segmente cele mai afectate de aceste tipuri de atacuri.

„În ceea ce privește principalele industrii care sunt targetate de atacurile malware, observam că, la fel ca anul trecut, zona de farma și cea a industriei chimice sunt în top. Este o zonă de cinci ori mai mare decât media. De asemenea vedem foarte multe atacuri și în zona de media și publishing. Față de clasamentul de anul trecut sunt domenii care s-au păstrat în top și domenii noi care au ajuns în top. Există o diversitate foarte mare. Dar, practic niciun domeniu nu putem spune ca este foarte bine protejat. Aceste domenii aduc bani și sunt targetate, în principal cu scopuri financiare”, declară Dorin Pena, director general Cisco România.

Țintele atacatorilor ating verticale diferite – doar industria de transport aerian, cea farmaceutică și chimică s-au menținut în top 5, în comparație cu clasamentul de anul trecut.

De asemeneaa, problemele de securitate cibernetică sunt amplificate și mai mult de motivațiile geopolitice ale atacatorilor și de cerinţele impuse de legile locale, cu referință la suveranitatea datelor, localizarea și criptarea acestora, mai arată raportul citat.

„Din punct de vedere al securității vom vedea foarte multe schimbări în perioada următoare. Industria securității IT va face tranziția de la o abordare preventivă la o abordare care va ține cont de toate fazele unui atac – înaintea, în timpul și după ce acesta a avut loc. De asemenea, companiile vor putea folosi Internet of Everything în avantajul lor atunci când vine vorba despre lupta împotriva criminalității informatice. Miliarde de dispozitive conectate vor genera foarte multe informații care vor putea fi folosite pentru a îmbunătăți securitatea”, mai spune Dorin Pena.

Raportul Cisco mai arată că, deși în scădere faţă de recordurile atinse acum câţiva ani, volumele de spam au crescut cu 250% din ianuarie până în noiembrie 2014.

Spamul de tip Snowshoe, care presupune trimiterea de volume mici de spam de pe mai multe adrese IP pentru a evita detecția, este în creștere.

Persoane rău intențioate fură adesea date de identificare valide de email cu ajutorul mesajelor spam și trimit apoi astfel de mesaje folosind adrese reale.

Spammerii transformă mesajele pentru a evita detectarea, trimițând spam ascuns în mesaje attractive, astfel încât să asigure o rată mare de deschidere. Mesajele sunt diferite pentru a evita filtrele spam. Spre exemplu, au fost identificate 95 de variante diferite ale aceluiași mesaj.

Adobe și Internet Explorer reprezintă principalele puncte de atac, Adobe fiind implicat în 19% dintre atacurile observate, în timp ce Internet Explorer în 31%.