Cautare
, Contributor

Cariere |
|

Care sunt industriile care au beneficiat cel mai mult de reducerea CAS cu 5%

Băncile, companiile din industria IT și cea petrolieră au resimțit cel mai mult beneficiile măsurii fiscale de reducere cu 5% a contribuției de asigurări sociale datorată de angajator, potrivit unei analize Accace, companie de externalizare și consultanță de afaceri.
 aboneaza-te
andreea paun accace

La polul opus, în cazul companiilor mici, odată cu majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2015, acestea au înregistrat creșteri ale costurilor salariale, măsura de diminuare a CAS fiind practic anulată, mai arată analiza citată.

Măsura fiscală de reducere cu 5% a contribuției de asigurări sociale datorată de angajator, care se aplică începând cu veniturile lunii octombrie 2014, a avut impact direct asupra costurilor salariale, însă efectele au fost resimțite diferit la nivelul fiecărui angajator, mai scrie Accace.

De exemplu, în cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 lei, un angajator a făcut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 lei pe lună, costul total salarial scăzând de la 3.834 lei la 3.684 lei/lună.

Astfel, după 6 luni, angajatorul a obținut o reducere a cheltuielilor salariale cu 900 lei/angajat.

Pe de altă parte, companiile mici, cu angajați având salariul minim pe economie, au înregistrat o reducere a cheltuielilor salariale doar în perioada octombrie-decembrie 2014, iar începând cu luna ianuarie 2015, efectele reducerii CAS au fost practic anulate, ca urmare a creșterii salariului minim pe economie de la 900 lei la 975 lei.

Astfel, comparativ cu luna septembrie 2014, când pentru un salariu de 900 lei/lună costul total salarial era 1.150 lei, pentru salariile plătite de angajator începând cu luna ianuarie 2015, angajatorii au înregistrat un cost salarial suplimentar de 46 lei/lună.

Practic, se observă că, după 6 luni de la reducerea CAS, angajatorul nu a beneficiat efectiv de reducerea costurilor salariale, cât mai degrabă de o creștere per ansamblu cu 3 lei/angajat.

„Putem constata astfel că efectele pozitive ale reducerii CAS se resimt în special în companiile unde nivelul salarial este ridicat și foarte ridicat, respectiv din domenii precum financiar, IT sau extracția petrolului și a gazelor, în timp ce companiile unde nivelul salarial este aproape de minim, au înregistrat chiar creșteri ale costurilor salariale, comparativ cu luna septembrie 2014”, a apreciat Andreea Păun, Payroll Supervisor în cadrul Accace.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii