FacebookTwitterLinkedIn

Companiile energetice care și-au publicat rezultatele preliminare pe 2013 pot aduce investitorilor câștiguri de peste 20%, atât prin potențialul de creștere a cotațiilor acțiunilor pe bursă conform consensului Reuters, cât și prin randamentul dividendului aferent profiturilor pe 2013, mai arată analiza citată.

Cele mai mari câștiguri anuale le-ar putea aduce Nuclearlectrica (SNN) și Transgaz (TGN), de circa 35%. Deşi Nuclearelectrica (SNN) a reușit cel mai mare profit net din istoria companiei, de 456 milioane lei, în contextul liberalizării pieței energiei, acțiunile au suferit cea mai mare scădere de la începutul anului de la BVB, de aproape 20%. Astfel, pe lângă dividendul ce ar putea genera un randament brut de 14,8%, acțiunile Nuclearelectrica ar putea avansa cu 22,2% față de cotația din prezent, conform prețului-țintă estimat de analiștii Tradeville (11 lei/acțiune), ceea ce înseamnă un câștig agregat de 37%. Consensul Reuters pentru Nucleareletrica este de 14 lei/acțiune, potrvit analizei Tradeville.

În cazul Transgaz (TGN), în ciuda unui provizion de 110 milioane lei constituit pentru eșecul proiectului Nabucco, compania a reușit să obțină un profit net semnificativ peste cel programat, profit care, distribuit în proporție de 85% conform legii, ar aduce investitorilor un randament brut de 12,6%. Pe lânga aceasta, acțiunile companiei au un potențial de creștere de 22,3% în următoarele 12 luni, potrivit Reuters. Prin urmare, Transgaz ar putea genera un randament anual cumulat de 35%.

De asemenea, OMV Petrom (SNP) și Transelectrica (TEL), ar putea genera investitorilor randamente agregate de 20%-25%. OMV Petrom a reușit cel mai mare profit realizat vreodată de vreo companie din România, de circa 1,1 miliarde euro, în creștere cu 22% față de 2012, iar Transelectrica a obținut un rezultat net în urcare cu 370%. Astfel, pe baza unui dividend brut estimat la 0,03 lei/acțiune pentru OMV Petrom, respectiv la 1,87 lei/acțiune pentru Transelectrica, randamentul dividendului ar fi de 6,6%, respectiv de 11,7%. În plus, investitorii ar putea câștiga 18% din avansul cotației OMV Petrom și 8,1% din creșterea acțiunilor Transelectrica, conform prețurilor-țintă Reuters, de 0,54 lei  la SNP, respectiv de 17,28 lei la TEL.

„La o privire de ansamblu asupra principalelor companii româneşti care şi-au raportat până acum rezultatele pentru anul trecut, aspectul esenţial este că majoritatea vor putea distribui sume generoase către acţionari, sub formă de dividende. Mulţumită modelelor de business stabile, încă bazate pe tarife reglementate în creştere în 2013, anumite companii de stat, cum ar fi Transelectrica şi Nuclearelectrica, au raportat cele mai mari profituri de după criză. Adăugând faptul că acestor companii le este impus prin lege să plătească aproximativ 85% din profit că dividend, ne aşteptăm la randamente ale dividendelor de peste 10%, adică duble sau chiar triple faţă de dobânzile bancare pentru depozitele în lei”, arată Georgiana Androne, analist financiar Tradeville.

Un câștig anual brut de peste 20% ar putea aduce și plasamentul în Fondul Proprietatea (FP), din trei direcții: randamentul dividendului de 0,04-0,05 lei/acțiune (5%-6%), reducerea valorii nominale cu 0,05 lei (6%) și potențialul de creștere conform Reuters (9,8%).

Deși a anunțat un profit net în scădere cu 33%, SIF Moldova (SIF2) ar putea plăti un dividend (estimat la 0,123 lei de analiștii Tradeville) care să genereze un randament brut de 8,7% față de prețul actual, iar potențialul de creștere în următoarele 12 luni este de 7,7% (1,53 lei/acțiune, consensul Reuters).

Un spațiu semnificativ de creștere conform Reuters prezinta acțiunile VISA, de 12,7%, până la 256 dolari/acțiune, la care se adaugă un randament brut al dividendului de 1,6%.

În ciuda faptului că a afișat un profit în scădere cu 10%, de aproape 190 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) ar putea distribui 50% din acesta, ceea ce ar aduce investitorilor un randament brut de 13%-14%.

„O situație similară întâlnim şi în sectorul fondurilor de investiţii, unde SIF-urile, în ciuda unor scăderi ale rezultatului net faţă de 2012, vor rămâne buni plătitori de dividende, în tradiţia anilor trecuţi, oferind cel puţin 50-70% din profituri. Practic, dividendele acţiunilor blue-chip de pe piaţă locală reprezintă şi în 2014 o alternativă atractivă la plasamentele în sistemul bancar“, conchide analistul Tradeville.

Un câștig agregat de circa 10%-11% ar putea aduce și investiția în titlurile Daimler (DAI) și Antibiotice (ATB), compus dintr-un randament al dividendului de circa 3,3%-3,4% și un potențial de creștere de circa 6,7%-7,2%.