FacebookTwitterLinkedIn

8 afaceri sustenabile din România din diferite domenii de activitate sunt finalistele programului de accelerare desfășurat în perioada iulie – decembrie. Cu ajutorul unor traininguri și sesiuni de mentorat, participanții au pus bazele planurilor lor de business, pregătindu-se pentru lansarea pe piață. În prezent, toate startup-urile se află în etapa de finalizare a prototipului, testarea finală a  produselor și serviciilor sau certificarea acestora înaintea lansării.

Printre finaliști se numără și iNergy, un startup ce promovează conceptul de agricultură indoor, cultivând plante 100% naturale, fără pământ, în seră verticală, cu un consum eficient de energie. Startup-ul se află în prezent într-o colaborare cu Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare (din cadrul USAMV) iar comercializarea este estimată pentru primăvara acestui an.

Citește și: Dezvoltatorul de aplicații ZITEC atrage o investiție de 1,7 milioane de euro din partea eMAG

În cadrul Impact Startup Factory a fost realizat și un studiu privind acțiunile pe care principalii actori din economie le pot realiza pentru crearea unui mediu sustenabil în România. Peste 20 de ONG-uri importante din România au participat la acest chestionar. Îmbunătățirea legislației cu impact asupra mediului și sustenabilității, respectarea ritmului de refacere a ecosistemelor afectate direct și reducerea cantității de deșeuri colectate și procesate se află printre prioritățile identificate. Pentru a semnala cele mai critice diferențe, a fost folosită o formulă de calcul din domeniul inovării, care alocă un scor concret de măsurare a dezechilibrelor. Astfel, un scor peste 10 indică o nevoie considerabilă de intervenție, respectiv o nevoie mare pentru scoruri mai mari de 12 și o nevoie acută, extremă, pentru scoruri peste 15.

Cele 8 afaceri finaliste ale programului sunt:

  • Say Hello propune o soluție alternativă pentru reînnoirea garderobei printr-un abonament care oferă o selecție de rochii pentru femei de afaceri care preferă să reducă numărul de haine pe care le cumpără, în special în cazul celor purtate rar.
  • Via Happiness încurajează timpul petrecut în familie, oferind părinților și copiilor cărți și jocuri special create pentru a încuraja interacțiunea și dezvoltarea inteligenței emoționale.
  • iNergy Romania folosește tehnologia și experiența echipei în eficiență energetică pentru a dezvolta un sistem de ferme urbane în spații închise, dedicate producției de ingrediente exotice accesibile restaurantelor premium printr-un lanț valoric scurt.
  • Real Look reduce cantitatea de haine returnate după achiziția online, datorată nepotrivirilor de măsură, prin crearea unui sistem de măsurare personalizat.
  • Transilvania Archery încurajează timpul petrecut cu familia în natură prin organizarea unor cursuri și workshopuri de tir cu arcul pentru familii. Aceste cursuri sunt o alternativă la statul în casă, un loc în care familiile și prietenii își pot da întâlnire și pot practica un sport care nu este foarte cunoscut în momentul de față.
  • Trike Mobil este un mijloc de transport inedit, o tricicletă acoperită care oferă mai multă mobilitate celor care doresc să lase mașina acasă, chiar și când vremea nu ține neapărat cu iubitorii ciclismului și eliminând factorii de poluare pe care îi implică mașinile sau riscurile de accident în trafic.
  • Cloud Walkers este un branț electrostimulant care reduce disconfortul cauzat de încălțăminte, în special încălțămintea cu toc.
  • Green School este o școală alternativă, eco, inspirată din alte țări și programe dedicate educației ecologice. Școala eco va fi departe de aglomerația urbană, într-un cadru adecvat, iar materiile diferă de cele predate în școlile clasice.

Citește și: Cum arată și ce găsești la IKEA POPAS URBAN – locul de relaxare deschis în centrul Bucureștiului

Impact Startup Factory este un program realizat în cadrul proiectului Social Impact Incubator, fiind co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă în valoare de 73,116.72 CHF.
Bugetul total al programului este estimat la suma de 81.295,00 CHF, dintre care 8.178,28 CHF reprezintă contribuția proprie a organizatorilor Impact Hub și Impact Hub Zürich.