Revista ”Forbes România” a premiat ieri, 25 noiembrie, în cadrul evenimentului Forbes Green Awards, cele mai ”verzi” 14 companii și organizații din România. Prin premiile acordate, au fost recunoscute meritele companiilor și organizațiilor care au constientizat și implementat nevoia unei abordari curate si sanatoase, la propriu și la figurat, de a face business. Partenerii evenimentului au fost BMW România, Carrefour și RePower.
Conceptul de ”verde” înseamnă, în business, mai ales eficiență energetică și consum redus de resurse. În toate domeniile de activitate economică – de la imobiliare, agricultură, energie și până la FMCG sau finanțe-bănci -, companiile sunt preocupate de acest tip de abordare, pe care îl implementează în strategiile lor de investiții și de dezvoltare.
Așadar, ”verdele” a plecat de la ecologie, însă a ajuns astăzi la economie. Vorbim în prezent despre birouri și locuințe ”verzi”, despre mâncare bio, despre energie regenerabilă, despre bănci ce finanțează afaceri ”verzi”, despre mașini electrice și despre multe altele.
”Verdele” înseamnă însă și o abordare sustenabilă a strategiei de afaceri, dar și sprijin comunitar. Bineînțeles, elementul de la care a pornit totul – preocuparea pentru mediul înconjurător – rămâne în centrul acestui concept și este integrat în activitățile economice.
Compania Genesis Development a primit Premiul pentru cea mai spectaculoasă transformare a unor spații de birouri în clădiri verzi. Distincția a fost primită de Alexandru Constantin, manager West Gate Business District. Compania Genesis Development a dezvoltat două ansambluri de spații office, Novo Park și West Gate, în suprafață totală de 150.000 de metri pătrați. Genesis Development este controlată de omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de spații office și unul dintre cei mai bogați români, cu o avere estimată la 540 de milioane de lei, potrivit ediției din acest an a topului ”Forbes 500”.
Corneliu Bodea, acționar al grupului ABBC, a ridicat Premiul pentru novație și pionierat în domeniul încălzirii cu energie regenerabilă, în sistem centralizat, acordat pentru investiția de circa 90 de milioane de euro în centrala de cogenerare de la Suceava, proiect derulat prin compania Bio Energy,parte a grupului ABBC.
Premiul pentru pentru demonstrarea viabilității economice a autoturismelor electrice, ridicat de Mihai Tănase, online strategy manager BMW Group România, a mers către BMW i Models (i3 și i8).
Sonnae Sierra și Caelum Development au primit, prin Francisco Fonseca, development manager, Premiul pentru strategia verde adoptată în construcția și operarea de spații comerciale, pentru centrul comercial ParkLake , ce urmează a fi inaugurat în 2016.
Carrefour a primit Premiul pentru strategia sustenabilă și verde de business în domeniul FMCG, în timp ce Ursus Breweries pe cel entru stabilirea unui program pe termen lung de reducere a resurselor folosite și a emisiilor de carbon generate.
Telekom a câștigat Premiul pentru responsabilitate socială și implicare în colectarea și reciclarea deșeurilor. Distincția a fost primită de către Raluca Ezaru, manager Comunicare Interna, Evenimente Corporative și CR.
Compania OMV Petrom a primit Premiul pentru implicarea susținută în dezvoltarea sustenabilă a comunității, distincție primită de Ana Niculescu, expert relații media sustenabilitate.
Skanska Property România a primit, prin Anca Răducan, business development manager, Premiul pentru modelul verde de business în dezvoltarea de clădiri de birouri. Skanska dezvoltă în România ansamblul office Green Court și a achiziționat recent un teren pentru edificarea unui nou complex de clădiri de birouri.
Mihai Toader-Pasti, manager proiect, a ridicat Premiul pentru abordarea științifică și economică în crearea unui prototip de casă eco ce poate sta la baza dezvoltării de ansambluri rezidențiale verzi din viitor, acordat proiectului EfdeN.
Ansamblul de locuințe Amber Gardens a fost premiat pentru implementarea conceptului ”verde” în rezidențialul de lux, distincția fiind ridicată de către Leonidas Anastasopoulos, managing artner Alesonor, dezvolatorul proiectului.
Premiul pentru dezvoltarea și susținerea unui mediu de afaceri verde a mers către Romanian Green Building Council (RoGBC) și fost ridicat de Steven Borncamp, CEO.
Premiul pentru contribuția în crearea unei economii verzi, circulare, în care nimic nu se pierde, totul se transformă, a fost acordat Recolamp și a fost ridicat de Roxana Șunică, marketing manager.
Premiul pentru implicarea activă și susținută în sectorul verde non-guvernamental a fost câștigat de Green Revolution și a fost ridicat de Raluca Fișer, președinte.