FacebookTwitterLinkedIn

În primul rând, să nu ne încărcăm secțiunea de calități cu fraze plictisitoare precum „sunt orientat spre rezultate”, „am abilități de comunicare”, „colaborez bine în echipă” etc.

Aceste sintagme pompoase nu spun, de fapt, nimic despre persoana ta. Ideea este ca CV-ul tău să se diferențieze în marea de oameni care aplică la același job, să îți arăți unicitatea și să oferi o mostră din personalitatea ta. Dacă CV-ul tău conține astfel de sintagme, scapă de ele cât mai repede!

A doua greșeală în redactarea unui CV – atunci când ți-ai schimbat job-ul nu ai notat și motivele care au stat în spatele deciziilor tale. Angajatorul care îți citește CV-ul  trebuie să știe încă de la început de ce ai schimbat job-urile, pentru că inevitabil își va pune în gând întrebarea „de ce a schimbat acest loc de muncă?”.

Poți explica schimbările din cariera ta în aceeași secțiune în care este înșiruită cronologic toată experiența ta. De pildă, după ce scrii compania, intervalul de timp și funcția pe care ai ocupat-o, este indicat să explici, cu liniuțe de la capăt, în fraze scurte și concise de ce ai ales să lucrezi în acea companie, cum ai contribuit la succesul acesteia și de ce ai ales să pleci. În acest mod angajatorului îi vor fi mult mai clare atât motivele deciziilor tale, cât și activitățile de la un anumit job.

Cea de-a treia greșeală în redactarea CV-ului: ești tentat să te pierzi în detalii privind sarcinile pe care le aveai de îndeplinit la fiecare loc de muncă pe care l-ai avut. Nu este nevoie, și nici nu este indicat să scrii în CV fiecare responsabilitate avută, este suficient să scrii în linii mari cu ce te-ai ocupat și ce ai realizat în companie prin abilitățile tale. Astfel, nu îl vei plictisi pe cel care îți va citi CV-ul și nici nu te vei întinde pe trei pagini cu explicațiile inutile.

Ultimele două greșeli enumerate sunt foarte des întâlnite – greșeli de ortografie și de punctuație.  Chiar dacă pot părea aspecte minore, este extrem de important ca CV-ul tău să nu conțină astfel de greșeli, indiferent cât de impresionant ar fi conținutul acestuia! Ar fi păcat să îți pierzi din start șansa de a fi chemat la interviu tocmai din cauza unor astfel de greșeli.

În concluzie, specialiștii avertizează că cel mai important lucru este să ne „umanizăm” CV-urile, astfel încât acea bucată de hârtie să spună ceva despre personalitatea și potențialul nostru, nu să fie doar o înșiruire mecanică de abilități și responsabilități.

Citește și: 3 greșeli pe care oamenii le fac atunci când prezintă o problemă șefului 

Traducere și adaptare de pe Forbes.com