Cautare
, Contributor

DWF

AdNews |
|

Care sunt cele mai avantajoase variante pentru un schimb valutar?

Dacă din diferite motive dorim să vindem sau să cumpărăm valută, alegerea variantei celei mai avantajoase poate să ne conducă spre economii care merg de la o masă pentru o persoană la un fast-food (10-20 lei), până la costul unei vacanțe în străinătate (400-500 de euro). Totul depinde de suma pe care o schimbăm din sau în valută.

În România, spre deosebire de alte state, nu se percep comisioane de schimb valutar, chiar dacă legea permite practicarea unor astfel de comisioane (altfel spus, comisionul este 0%). Este drept că în urmă cu 10-11 ani a existat o firmă cu patron bulgar, care își deschisese puncte de schimb valutar în București și în alte câteva orașe mari ale României și practica o serie de comisioane destul de piperate la schimbul valutar. Au existat cazuri în care clientul se aștepta să primească 9000 de lei și a avut surpriza să se trezească doar cu 6.000 de lei, fără a putea să facă ceva, deoarece tocmai semnase buletinul de schimb valutar, prin care își exprima acordul asupra tranzacției). Dar, după un val de plângeri la Autoritatea pentru Protecția Consumatorului a fost schimbată legea, astfel încât, în cazul practicării de comisioane, acestea trebuie afișate într-un loc vizibil pentru client, iar firma respectivă a dispărut în aceste condiții de pe o piață unde era singura care percepea comisioane. 

 

Băncile, o opțiune de „avarie”

Deși găsim agenții sau sucursale bancare la tot pasul, soluția de a apela la casa de schimb valutar a unei bănci este în acest moment una dezavantajoasă, cursurile praticate pot să varieze cu câțiva bani (sau chiar zeci de bani) în plus sau în minus față de un curs valutar BNR. Dacă suma este mică, de 100-200 de euro, spre exemplu, să se piardă 10 bani la un euro înseamnă „o pierdere nominală” de 10-20 de lei la un total de 490-980 lei. Dacă vă grăbiți sau costul unui alt loc de parcare decât cel găsit este de 10 lei, atunci, în mod evident merită să apelăm la agenția bancară găsită.

 

Casele de schimb nebancare oferă cel mai avantajos curs

Dacă însă ne interesează chiar și acea mică economie de 10-20 lei sau suma schimbată este mai mare și economiile pe care le-am putea face se prefigurează a fi mai consistente, atunci ar trebui să ne uităm după o casă de schimb valutar nebancară. 

Practic, în aceste locuri putem să găsim cele mai bune cursuri de schimb, în special pentru valutele cele mai tranzacționate (euro și dolari americani). Chiar și când dorim să schimbăm valute mai puțin tranzacționate, cum sunt leva bulgărească sau lira turcească, opțiunea unei case de schimb valutar nebancare este mai avantajoasă (uneori este chiar singura variantă disponibilă, pentru că nu toate băncile oferă valute precum leva sau lira turcească). 

Dar, nu toate casele de schimb valutar nebancare au cursuri de schimb avantajoase. Unele oferă cotații valutare la nivelul caselor de schimb ale băncilor sau chiar mai dezavantajoase. În general, aceste case de schimb valutar cu cursuri necompetitive sunt în aeroporturi sau în preajma acestora, precum și în apropierea unor hoteluri de lux sau în interiorul lor. 

În București, cele mai bune cursuri valutare pot fi găsite la casele de schimb din zona centrală (Magheru-Romană-Universitate-Unirii) sau pe Calea Moșilor (în special în apropierea Pieței Bucur Obor).

Dacă ne aflăm în altă localitate din România sau din străinătate ar fi mai bine să întrebăm un localnic despre zonele unde casele de schimb oferă cel mai avantajos curs valutar. 

 

Atenție!

O aplicație Google Maps sau Waze pe telefonul nostru mobil ne poate ajuta să găsim cele mai apropiate case de schimb valutar nebancare, față de locul în care ne aflăm.

Atenție, însă, în străinătate, este posibil să existe și comisioane percepute de casele de schimb valutar bancare sau nebancare. Deci, atunci când vă faceți calculele, aveți grijă să nu scăpați din vedere și acest comision.  

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii