Spirulina este o algă verde-albăstruie, considerată unul din cele mai complete alimente de pe pământ. Această algă a fost folosită de multe popoare din Antichitate, inclusiv de cel aztec, pentru proprietățile sale energizante și de stimulare a sistemului imunitar. Spirulina este considerată un superaliment, datorită profilului ei nutrițional unic. Iată care este utilitatea ei pentru sanatate.
Spirulina – un aliment complet
Spirulina este considerată, pe bună dreptate, un superaliment. O singură lingură de pudră de spirulină conține:
- 20 calorii
- 4 g proteine
- 1 g grăsimi
- 2 g carbohidrați
- 0 g zahăr
În plus, spirulina este o sursă importantă de vitaminele B1, B2 și B3, cupru, fier și magneziu. Cu un asemenea profil nutrițional, spirulina este utilă atât vegetarienilor cât și celor care urmăresc să scadă în greutate, fără a dezvolta carențe nutriționale.
Are proprietăți antiinflamatoare
Spirulina conține o proteină care se numește ficocianina. Aceasta este, mai exact, pigmentul care dă culoarea albastră al algei minune și are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Astfel, spirulina susține sistemul imunitar și ajută la calmarea durerilor cauzate de inflamații.
Spirulina are proprietăți anticancerigene
Este cunoscut faptul că inflamația cronică în organism este unul dintre factorii care contribuie la apariția cancerului. Compușii antioxidanți din spirulină au afect antiinflamator și ajută, astfel, organismul să reducă inflamația cronică, protejându-l de apariția cancerului. Mai mult, ficocianina oprește dezvoltarea tumorilor și omoară celulele cancerigene.
Menține sănătatea aparatului cardiovascular
Proteinele din spirulină reduc absorbția colesterolului în organism, reglând, astfel, colesterolemia. În același timp, spirulina reduce numărul trigliceridelor din organism. Trigliceridele și colesterolul crescut contribuie la îngroșarea pereților arterelor și sporesc riscul de infarct miocardic. Consumul de spirulină reglează valorile celor două și previne apariția problemelor cardiovasculare. Mai mult, spirulina crește producția de oxid nitric din organism, care contribuie la relaxarea vaselor de sânge. Astfel, este reglată hipertensiunea arterială, un alt factor major de risc pentru bolile de inimă.
Reduce simptomele alergiilor
Efectul antiinflamator al spirulinei este de ajutor, atunci când te confrunți cu alergii la polen, păr de animale sau praf. Aceste reacții alergice provoacă un răspuns imun inflamator în corp, răspuns care se manifestă prin congestii nazale, strănut sau iritații ale pielii. Spirulina poate ajuta la reducerea acestor simptome, pentru că scade nivelul de inflamație din corp.
Susține sistemul imunitar
Vitaminele conținute de spirulină joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului imunitar. În plus, administrarea de spirulină crește producția de celule albe și de anticorpi care luptă cu virusurile și bacteriile care cauzează infecții în organism. Mai multe studii în laborator au arătat că spirulina este eficientă împotriva virusurilor care provoacă herpes, gripă și, chiar, împotriva HIV.
Menține sănătatea orală
Spirulina are proprietăți antibacteriene care o fac potrivită pentru îngrijirea sănătății orale. Un studiu a arătat deja că apa de gură cu spirulină reduce placa dentară, precum și riscul de gingivită, o inflamație a gingiilor, care apare din cauza bacteriilor care își fac loc între dinți.
Menține sănătatea ochilor
Un compus din spirulină, numit zeaxantină, a fost asociat cu reducerea riscului de apariție a cataractei. Acest pigment din spirulină are, pe lângă efectul antioxidant, un rol foarte important în reglarea vederii. Ochiul uman nu este capabil să filtreze lumina albastră, prezentă în lumina soarelui, dar și în ce artificială, de la ecrane și becuri led. Această lumină pentrează corneea și ajunge direct la retină. În timp, celulele retinei sunt afectate și poate apărea degenerarea maculară, principala cauză de pierdere a vederii. Aici, intră în joc zeaxantina, care protejează ochii de lumina albastră și previne pierderea vederii.
În concluzie, spirulina este un aliment care nu trebuie să-ți lipsească. Fie că o consumi sub formă de pudră, în shake, iaurt sau salată, fie sub formă de tablete, asigură-te că o ai în rutina ta zilnică de sănătate ca să beneficiezi de pe urma ei.