Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Bunuri de consum |
|

Care este impactul exploziei francului asupra marilor grupuri

Elveţia este sediul unor mari companii, iar aprecierea puternică a francului elveţian nu le ocoleşte.
franc Elvetia

„Decizia Băncii Naționale a Elveției  (BNS) de azi este un tsunami”, spune Nick Hayek, şeful grupului Swatch, citat de cotidianul Le Figaro. Piaţa elveţiană este sediul unor mari companii orientate în mare măsură către export, precum Nestlé, Richemont, Roche, Novartis, UBS şi Crédit Suisse.

Acţiunile unor companii scădeau cu 10 % – 15 % ieri, dar impactul trebuie relativizat şi datorită faptului că bazele de producţie sunt adesea situate în afara ţării, scrie presa franceză. Astfel, costurile lor de producţie nu vor creşte prin urmare atât de puternic.

Pentru unii însă momentul este delicat. De pildă, Saint-Gobain a încheiat un acord de cumpărare a acţiunilor familiei fondatoare a grupului Sika, pentru 2,75 miliarde de franci elveţieni. Grupul preciza că nu este ameninţat. Cursul acţiunilor sale scăzuse uşor, însă a revenit.

Un alt grup, Lafarge, a încheiat un acord de fuziune cu Holcim, ale cărei acţiuni pierdeau 11,4% ieri. Holcim preciza ieri pentru presa franceză că angajamentul de fuziune rămâne valabil.

Francul elveţian s-a apreciat joi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce Banca Centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii