Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Care este forța financiară a industriei editoriale în Europa

Editarea de carte generează o cifră de afaceri de circa 24 de miliarde de euro pe an, în Uniunea Europeană și în Zona Economică Europeană, arată un studiu realizat recent de Federația Editorilor din Europa.
shutterstock_95321341.jpg

Editurile angajează în mod direct aproximativ 150.000 de persoane în UE, iar lanțul valoric (autori, comercianți, tipografi) însumează aproape jumătate de milion de locuri de muncă. Editorii europeni publică anual mai mult de o jumătate de milion de titluri noi, în cele 24 de limbi oficiale din UE și în zecile de limbi minoritate care sunt vorbite pe continent.

Principalii factori care au influențat piața de carte în decursul ultimului deceniu au fost criza economică, începută în 2008, și apariția pieței de carte electronică (e-book). În 2010, căderea industriei europene de carte a fost stopată, fiind impulsionată, în principal, de exporturi. Între 2011 și 2014, piața a intrat din nou în criză din cauza ofensivei e-book-urilor, dar și-a revenit în 2015.

Cele mai mari piețe editoriale din UE sunt Germania (peste 5 miliarde de euro), Marea Britanie și Franța, în jur de 2,6 miliarde de euro, și Italia și Spania, cu 1,5 miliarde de euro. Vânzările de carte din România sunt estimate la 60 de milioane de euro (fără manuale).

În 2016, 3% din populația României a cumpărat cărți, reviste și materiale e-learning de pe internet.

În 2011, 29,6% din populația României cu vârste între 25 și 64 de ani a citit o carte.

VEZI CIFRELE DE AFACERI ALE EDITURILOR DIN ROMÂNIA ÎN ANUL 2016

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii