FacebookTwitterLinkedIn

Ca rezultat al dezvoltării noilor concepte de „sharing”, parcul auto al Europei ar putea să scadă de la 280 de milioane la 200 de milioane de autovehicule, până în 2030, respectiv o reducere de aproape 28,6%, conform studiului „Cele cinci dimensiuni ale transformării industriei auto”, realizat de PwC.

În aceeași situație va fi piața auto din Statele Unite ale Americii, care se va restrânge de la 270 de milioane la 212 milioane, în scădere cu aproape 21,5%.

În schimb, în China este de așteptat să se dezvolte parcul auto cu 77%, până la 280 de milioane de autoturisme.

Distanțele parcurse în interes personal, în Europa: 5,88 de miliarde de kilometri

Cu toate acestea, distanțele parcurse în interes personal, la nivelul Europei, ar putea crește cu 23%, până în 2030, până la 5,88 de miliarde de kilometri. Predicțiile întrevăd o creștere de 24% în SUA și de 183% în China.

Șoselele vor fi mai aglomerate, dar aglomerarea va forța un marcaj mai bun al drumurilor care vor facilita condusul autonom care este un mod de utilizare mult mai eficient al căilor de rulare. Pe de altă parte, conectivitatea ridicată va ajuta la o mai bună eficientizare a traficului individual”, spune Kenneth Spiteri, Assurance Services Leader al PwC România.

Pe lângă creșterea populației, unul dintre motivele pentru aceste evoluții este că, pe viitor, mașinile autonome vor fi folosite de oamenii care astăzi, din diferite motive, nu pot șofa. Un alt factor pentru aceste creșteri este faptul că dezvoltarea mașinilor complet autonome va genera așa-zisele «călătorii de transfer», pentru că «taxiurile robot» vor trebui să meargă din punctul A în punctul B pentru a prelua pasageri.

„Combinarea diverselor mega tendințe va însemna de fapt schimbarea dramatică a modelului de trafic auto. Cum din ce în ce mai mulți oameni se îndreaptă către «car-sharing» este foarte posibil ca, până în 2030, să fie mult mai puțini proprietari de autoturisme”, se mai scrie în studiul PwC.

În plus, studiul PwC previzionează faptul că până în anul 2030, mai mult de unul din trei kilometri va fi fost parcurs printr-o formă sau alta de „sharing”.

Într-o foarte scurtă perioadă de timp, condusul propriei mașini va deveni tot mai puțin practicat, în vreme ce vom asista la dezvoltarea unor concepte de mobilitate urbană de tip «low-cost sharing». Acest nou concept de mobilitate va fi stimulat și de extinderea aglomerărilor urbane și de incapacitatea rețelelor publice de transport de a ține pasul cu ritmul acestei extinderi”, este de părere Daniel Anghel, Partener și Lider al Echipei de Servicii pentru Sectorul Automotive din cadrul PwC România.

55% din totalul de mașini noi ar putea fi electrice

Această schimbare către „ride-sharing” este strâns legată de două mega-tendințe ale pieței auto: popularizarea autovehiculelor electrice și avansul puternic al dezvoltării mașinilor autonome.

Scenariul PwC arată că, până în 2030, 55% din totalul de mașini noi ar putea fi electrice, în timp ce motoarele convenționale, cu combustie internă, vor ieși, încet-încet de pe piață.

Aceste evoluții ale pieței auto sunt prevăzute să se petreacă, în mare parte, în paralel în Europa și Statele Unite.

În schimb, în China, adoptarea mobilității autonome și a celei în regim „ride share” se va petrece mult mai rapid, comparat cu țările din Vest. Acest lucru ar putea face din China principala țară pentru transformarea industriei auto.

„Diferitele concepte, dezvoltări și inovații ale industriei se vor antrena una pe cealaltă în crearea de noi modele de utilizare a mașinilor viitorului. De exemplu, mașinile electrice sunt considerate a fi mai robuste comparativ cu cele care au motoare cu ardere internă, datorită sistemului de propulsie mai simplu. Acest lucru s-ar putea traduce într-un avantaj semnificativ pentru conceptul de «ride-shareing». Pe de altă parte, mașinile autonome, indiferent de tipul de propulsie, au șanse mari să devină un fel de «taxiuri robot», atunci când cele două concepte sunt aduse împreună. În altă ordine de idei, dacă analizăm dezvoltarea mașinilor electrice prin prisma rețelelor inteligente de transport de electricitate, acestea vor putea fi capabile să accepte curentul nefolosit de aceste automobile, odată ajunse la destinație și nu vor mai fi folosite o perioadă de timp”, a mai spus Anghel.

Studiul PwC descrie a patra mega tendință ca fiind „conectivitatea”, pe lângă celelalte, „autoturismele electrice”, „condusul autonom” și „ride-sharing”.

Cu 33% mai multe înmatriculări, până în 2024

Ce înseamnă această tendință pentru producători auto și furnizorii de componente? Scenariul PwC ia în calcul o creștere anuală cu o treime a înmatriculărilor de mașini noi în Europa care va aduce un surplus de peste 24 de milioane de mașini pe străzi, până în 2030, aceasta fiind singura modalitate de a compensa uzura mașinilor în urma utilizării lor în concepte de „car-sharing”.

Pentru Statele Unite ale Americii, un alt studiu al PwC, Autofacts, prevede o creștere de 20% a vânzărilor de mașini noi, aproximativ 22 de milioane, până în 2030. Pentru China, se așteaptă o creștere de 35%, până la 35 de milioane de unități vândute în  2030.

Aceste volume vor solicita investiții suplimentare în dezvoltarea de noi facilități de producție din partea producătorilor și furnizorilor – pentru concepte noi care să fie construite pe platforme modulare capabile să reducă costurile de producție.

Din cauza presiunilor pe care le vor exercita operatorii de flote auto, producătorii auto și furnizorii de sub-ansamble care deja se vor confrunta cu marje scăzute de profit, vor trebui să investească în facilități de producție pentru a satisface noile tendințe, precum electro-mobilitatea.

Concomitent, noii competitori din industria de tehnologie vor dori să profite de oportunitatea de a intra pe această piață. Un alt studiu al diviziei de consultanță a PwC, Strategy&, estimează că profiturile jucătorilor convenționali, raportate la piața globală a industriei, ar putea să scadă de la 85%, cât sunt în prezent, la aproape 50% până în 2030.