FacebookTwitterLinkedIn

La inițiativa unei artiste specializate în lucrul pe porțelan, Clare Twomey, Fondling Museum din Londra este gazda unei expoziții inedite intitulate „1000 Good Deeds“ (1000 de fapte bune).

Instalația elaborată pusă la punct de Twomey are la bază 1.000 de cești, cu farfuriuțele aferente, fiecare inscripționată la bază cu descrierea unui act de bunătate. „Fii drăguț cu un om pe care nu-l placi“. „Pune flori pe mormântul unui străin“. „Strânge cinci ambalaje aruncate de alții prin parc“. „Oferă-te voluntar să citești cu voce tare o carte copiilor de la o școală de nevăzători“. „Vizitează un azil de bătrâni“. ,,Fă un cadou mic pentru a înveseli ziua mai puțin bună a cuiva”.

Fix o mie de fapte mărunte, toate diferite, având la bază un troc convenit cu publicul vizitator: poți lua exponatul acasă, cu condiția să accepți tacit fapta bună inscripționată pe fundul ceștii. Și, chiar dacă nu te urmărește nimeni pentru a verifica dacă-ți îndeplinești partea de înțelegere, odată asumat schimbul, cele trei rânduri scrise cu negru pe porțelanul de un alb imaculat al lui Clare Twomey capătă o greutate stranie, care apasă treptat pe toate temerile și reticențele tale, până când acestea din urmă cedează.

Dincolo de exercițiul artistic, ideea britanicilor mi s-a părut o abordare a vieții în miniatură. Într-o lume în care toți visăm la fapte mari, spectaculoase, care să dea peste cap axul pământului și să răstoarne cu susul în jos tot ce s-a încetățenit prin foc și sabie de-a lungul secolelor, „1000 Good Deeds“ este o metaforă a puterilor noastre concrete: totul se rezumă la a-ți alege măcar un singur lucru mărunt și notabil pe care să-l înfăptuiești fără pretexte și amânări, poate nu în fiecare zi, dar măcar în fiecare săptămână a vieții tale.

Să crezi în el, să ți-l asumi și să te ții singur responsabil pentru respectarea acestei ințelegeri nescrise, fie că este vorba de o decizie pentru binele celor din jurul tău sau pur și simplu de asumarea unei schimbări profund personale, pentru a duce o viață mai senină și un picuț mai simplă. Nu este un deziderat la fel de grandios cu cel de a aduce pacea în lume, dar, credeți-mă pe cuvânt, ar putea fi un început numai bun.