FacebookTwitterLinkedIn

Schimbarea numelui capitalei a fost anunțată de Kassym-Jomart Tokayev după ce acesta a fost învestit în funcția de președinte interimar. Acesta propus imediat schimbarea numelui capitalei cu cel al prenumelui celui care a condus timp de aproape 30 de ani această ţară din Asia Centrală.

Nazarbayev, în vârstă de 78 de ani, a devenit președintele Kazahstanului în 1990, acesta concentrâdu-se pe reforme economice, în timp ce suprima orice încercare de a democratiza sistemul politic din Kazahstan. De asemenea, a câștigat la pas toate alegerile prezidențiale în care a fost implicat după 1990, cea mai recentă dintre ele în 2015. Născut în 1940, Nazarbayev a ocupat și funcția de prim-secretar al Partidului Comunist din Kazahstan, când statul era în componența URSS.

În același timp, Dariga Nazarbayeva,fiica cea mare a lui Nursultan Nazarbayev a fost aleasă în funcția de președinte a camerei superioare a Parlamentului kazah. Potrivit BBC, promovarea atât de rapidă a fiicei fostului preşedinte arată că Dariga ar putea fi viitorul preşedinte al ţării.

Citește și: Nursultan Nazarbayev, unul dintre cei mai longevivi președinți din lume, și-a anunțat demisia