FacebookTwitterLinkedIn

Statele se confruntă în prezent cu un număr mare de ameninţări,  atât în ceea ce priveşte scopul, cât şi dimensiunea. Majoritatea structurilor de apărare naţionale sunt pregătite să contracareze ameninţările de la state vecine, provenind din conflicte istorice. „Însă atacurile teroriste de amploare, aşa cum sunt cele de la 11 septembrie 2001, sau cele mai recente din Kenya sau Franţa, sunt emblematice pentru noii adversari „de tip asimetric”. Aceste grupări teroriste au capacităţi distructive mai greu de depistat şi de anihilat prin mijloacele şi gândirea militar-strategică de tip convenţional”, a declarat Tom Modly, Liderul Reţelei Globale PwC de Servicii pentru Industria de Apărare.

O ameninţare majoră evidențiată în raportul PwC – Global Defence Perspectives: Mapping prioritisation and posture in a challenging world – este presiunea de reducere a cheltuielilor militare pentru mai multe state din întreaga lume. Confruntate cu majorarea cheltuielilor bugetare după un deceniu de prezenţă militară în Afghanistan şi Irak, mai multe state NATO şi state partenere ale alianţei nord-atlantice şi-au redus substanţial bugetele de apărare în ultimii ani. Multe dintre aceste state sunt, în continuare, într-un proces de modernizare a sistemelor lor de apărar

Abordarea PwC în cadrul acestui studiu a fost de a analiza tendinţele recente în materie de cheltuieli militare şi investiţiile majore efectuate, priorităţile instituţionale, structurale şi strategice ale acestor ţări şi provocările pentru aceste state.  Așadar, raportul a evaluat situaţia celor 60 de state analizate luând în calcul doi factori: care este importanţa pe care o acordă bugetului de apărare şi cum se poziţionează în climatul de securitate global.  Ca urmare a acestei analize, echipa PwC a realizat o nouă Hartă Globală de Securitate.  Cele şase segmente ale hărţii prezintă profile de securitate diferite, reflectând atât poziţionarea acestor state în materie de securitate, cât şi importanţa pe care o acordă cheltuielilor militare.

Printre concluziile pe care experții PwC le-au evidențiat în urma acestui studiu se numără: schimbări semnificative, în contextul în care se așteaptă ca 31 dintre statele din jumătatea de jos a hărții își vor majora cheltuielile militare în următorii 5 ani; jucătorii globali sunt puși sub presiune, statele cu o orientare de securitate globală fiind supuse unor constrângeri bugetare majore; strategia de apărare se concentrează pe reducerile de costuri, reformele instituţionale care vizează reducerile de costuri sunt o prioritate pentru multe state ce au o strategie de securitate orientată către proiectarea forţei la nivel global.

PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 208.000 de specialişti în oferirea de servicii de  de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.

STUDIU PWC: CIRCA 41% DINTRE DIRECTORII DE COMPANII SE DECLARĂ „DESTUL DE ÎNGRIJORAȚI” DE VITEZA SCHIMBĂRILOR TEHNOLOGICE