Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important IT & C and Energy news. Have a news tip? Drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Industrie |
|

Capacitatea conductei rusești Nord Stream este limitată timp de o săptămână. Consecințe pentru România

Capacitatea de transport pe principala rută de aprovizionare a nordului și centrului Europei cu gaz rusesc, Nord Stream, este limitată timp de o săptămână.   
Germany Nord Stream Gas Pipeline

Prețul gazului s-a apreciat luni cu 62 de cenți pe piața austriacă CEGH, ajungând la 26,45 euro/MWh. De asemenea, pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), gazul s-a scumpit cu 0,5 lei (PZU) și 0,77 lei (pe piața intraday), ajungând la 118,09, respectiv 116,89 lei/MWh.

Potrivit Argus, în urma limitării tranzitului prin Nord Stream, capacitatea de ieșire din Nord Stream către Greifswald (către gazoductul Nel) a fost redusă cu 13,7 GWh/zi, iar cantitatea transportată către gazoductul Opal s-a diminuat cu 6,9 GWh/zi, începând cu ora 15:45 a zilei de duminică.

Începând cu 1 aprilie, România importă gaz rusesc exclusiv prin punctul de interconectare cu Bulgaria (Negru Vodă) din Turk Stream și exportă exclusiv prin punctul de interconectare Csanadpalota (cu Ungaria). În ultimele 2 zile, în România, capacitatea exportată prin punctul de interconectare de la Csanadpalota (cu Ungaria) s-a majorat cu aproximativ 1 GWh/zi, de la 45 la 46 GWh/zi. 

Limitarea tranzitului pe Nord Stream se desfășoară în contextul în care construcția gazoductului Nord Stream 2 este finalizată, rămânând doar 100 de kilometri de construit, potrivit vicepremierului rus Alexander Novak. “Sperăm că lucrările de construcție la Nord Stream 2 vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an”, a spus acesta, citat de agenția TASS. Limitarea capacității se va menține până pe data de 13 iunie, arată operatorul conductei Nord Stream. FOTO: profimediaimages.ro

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii