Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Educatie |
|

Campionul mondial de tenis Horia Tecău a vizitat două comunități din județul Bacău, parte a proiectului UNICEF Servicii Comunitare pentru Copii

Comunele Motoșeni și Răchitoasa sunt două dintre cele 45 de comunități în care UNICEF testează proiectul pilot Servicii Comunitare pentru Copii plecând de la premiza că intervenția integrată, timpurie și de calitate la nivelul comunității poate să reducă pe termen scurt și mediu costurile din sectorul social, de sănătate și de educație.
426A5028

Sportivul Horia Tecău s-a întâlnit cu primarul localității Motoșeni, domnul Corneliu Constantin Ghelase-Armencea, cu echipa comunitară formată dintr-un asistent social, asistent medical comunitar și consilier școlar, cu directorul și cadrele didactice de la Școala gimnazială „Gheorghe Nechita” Motoșeni unde abandonul școlar este 0.

Horia a mers în vizită și la Florin Bălătescu, tatăl care își crește singur cei șase copii. Horia a profitat de vizită pentru a pregăti și a lua masa împreună cu copiii și tatăl lor.

“M-am bucurat mult să îl revăd pe Florin și pe copiii lui, să văd cum s-a îmbunătățit viața lor de anul trecut. Datorită lui și echipei comunitare, copiii sunt veseli, bine îngrijiți și merg cu drag la școală. E o dovadă în plus că, atunci când o familie întâmpină dificultăți, profesioniștii de la nivel local și întreaga comunitate îi pot sprijini pe părinți astfel ca familia să rămână unită, iar copiii să se dezvolte armonios.Am aflat cum aplicația Aurora îi ajută pe profesioniștii locali în munca lor de zi cu zi, oferindu-le informații în timp real despre copii și familile lor, indicând planul pentru serviciile de care au nevoie și rezultatele asteptate”, a declarat Horia Tecău, Ambasador Național pentru UNICEF în România.

Horia a participat și la activitățile pe tema igienei personale de la Centrul Comunitar realizate prin intermediului micro-grantului oferit de UNICEF și câștigat de către Primăria din Răchitoasa. Profesioniștii de la nivel local le-au explicat copiilor cum se pot îngriji pentru a fi sănătoși. În pauză, copiii de toate vârstele s-au bucurat să schimbe câteva mingi cu campionul mondial și să îi povestească despre viața lor.

Horia Tecău a fost numit Ambasador național pentru UNICEF în România la 11 aprilie 2017. El sustine de mai mulți ani copiii din România, alăturându-se de curând inițiativelor UNICEF care sprijină copiii, prin timpul și renumele său.

Proiectul model Servicii Comunitare pentru Copii include mai multe componente: Pachetul Minim de Servicii, Pachetul Educație Incluzivă de Calitate și campanii de informare, conștientizare și educare pentru copii și părinți deopotrivă. La nivel național, partenerii activi în dezvoltarea și implementarea modelului sunt: Ministerul Muncii și Justiției Sociale şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Fondurilor Europene. De asemenea, contribuie organizații neguvernamentale și mediul academic în multe etape de pregătire sau implementare a diverselor activități. Proiectul pilot este realizat în parteneriat cu instituții județene incluzând Consiliul Județean, Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului, Direcția Județeană de Sănătate Publică, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Inspectoratul Școlar Județean, precum și 38 de autorități publice locale și 51 de structuri școlare.

Rezultatele evaluărilor independente demonstrează că serviciile comunitare pentru copii aduc rezultate vizibile pentru zeci de mii de copii și familiile lor, dar și pentru comunitățile în care trăiesc. Lecțiile învățate pot sprijini dezvoltarea de politici publice și extinderea serviciilor integrate pentru toți cei patru milioane de copii din România și pentru familiile lor. Rezultatele UNICEF România de până acum:

  • 48.000 de gospodării vizitate, 119.000 de persoane intervievate și 20.000 de copii vulnerabili și 125 femei identificați cu ajutorul software-ului Aurora;
  • 100% dintre copiii identificați la risc de separare de familia locuiesc în continuare alături de părinții lor care primesc sprijin din partea profesioniștilor din comunitate;
  • 93% dintre copiii identificați fără acte de identitate au acum certificate de naștere și buletine;
  • 97% dintre copiii care nu fuseseră înregistrați în sistemul de asigurare medicală sunt înscriși acum pe lista unui medic de familie;
  • 51 de școli și grădinițe au acum o mai mare capacítate de a oferi educație incluzivă de calitate unui număr de peste 22.000 de elevi;
  • 400 de cadre didactice și-au îmbunătățit competențele didactice;
  • 83% dintre copiii la risc de abandon școlar își continuă studiile, 67% dintre aceștia și-au îmbunătățit participarea școlară, iar 53% au rezultate mai bune la învățătură;

Cu ajutorul a 260 de educatori parentali în 51 de școli, 9.800 de părinți (dintre care 25% tați) stiu cum să își îngrijească și să își educe mai bine copiii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii