Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Campania InspirART: când boala poate inspira opere de artă

Valeriu Mladin - Portraits
Inspirați de emoțiile împărtășite de pacienții care suferă de poliartrită reumatoidă, 12 artiști reprezentativi pentru arta contemporană românească au dat viață poveștilor acestora prin opere de artă.

InspirART – ,,Emoții articulate” este un program care încurajează medicii reumatologi și pacienții cu poliartrită reumatoidă să construiască o legătură emoțională mai profundă pentru a depăși împreună barierele și provocările cu care se confruntă cei afectați de această boală.

Împărtășind viziuni și articulând emoții în cadrul unor ateliere de lucru (desfășurate la București și Cluj), programul a folosit exprimarea artistică pentru a crea punți de comunicare între pacienți și medici. 

Cele 12 opere de artă sunt semnate de Sorin Ilfoveanu, Laura Covaci, Francisc Chiuariu, Valeriu Mladin, Alexandru Rădvan și Mihai Zgondoiu (echipa de la București) și respectiv de Radu Pulbere, Ioana Antoniu, Radu Șerban, Cătălin Stegerean, Mihaela Garcea și Valentin Codoiu (echipa de la Cluj-Napoca). Premisa de la care s-a pornit a fost una simplă, dar care a stârnit emoții de ambele părți: fiecare bolnav își poartă altfel suferința și vrea să fie privit prin prisma propriei individualități, nu doar ca exponent al unei boli fără leac.

Nu este prima oară când suferința și boala ajung să inspire arta. Picturile mexicanei Frida Kahlo  – o combinație fascinantă de elemente tradiționale amerindiene și interpretări suprarealiste ale Mexicului de după revoluția din 1907 – au fost descrise de către critici drept ,,bombe cu ceas, legate cu fundă“. Pe bună dreptate, forța artistică a Fridei a compensat cu mult fragilitatea ei exterioară: un accident grav din adolescență, a imobilizat-o la pat, făcând-o să descopere pictura ca mijloc de expresie. Deși și-a recăpătat parțial capacitatea de mișcare, întreaga sa viață a rămas sub semnul durerii fizice, toate creațiile sale – 143 de tablouri, dintre care 55 de auto-portrete – fiind inspirate din realitatea imediată, marcată aproape întotdeauna de suferință.

Deși poliartrita reumatoidă nu captează aproape deloc atenția publică, personalități marcante au suferit, de-a lungul vremii, de această boală incurabilă, care afectează întregul organism: de la Rubens (la o privire atentă, mâna uneia dintre ,,Cele trei grații” este a unui bolnav de poliartrită) și Renoir, până la Thomas Jefferson, Edith Piaf, Katherine Hepburn sau Theodore Roosevelt. Netratată, aceasta duce la pierderea totală a mobilității și la afectarea severă și ireversibilă a funcțiilor vitale.

În urma atelierelor, cei patru medici au întocmit, împreună cu pacienții, o ,,Cartă a poliartritei reumatoide”, stabilind zece principii de urmat pentru o viață cât mai armonioasă și normală, sub motto-ul ,,Suntem încrezători și ne păstrăm speranța”.

Implementată pentru prima oară de Pfeizer România, campania InspirART are ca următor punct de oprire Turcia. Necesitatea de a trage un semnal de alarmă intervine nu doar în context medical, ci și economic: 1% din populație este afectată de poliartrită reumatoidă și, ca urmare a pensionărilor premature, media pierderilor din incapacitatea de muncă se ridică la 30.000 de euro anual, per pacient. Diagnosticarea timpurie a bolii permite, însă, încetinirea acesteia până aproape de pragul de vindecare, costul tratamentului anual pentru fiecare pacient ridicându-se, în contrapartidă, la doar 12.000 de euro pe an (sumă rambursată integral de către Casa de Asigurări de Sănătate).

,,Ideea este ca bolnavul să se reîntoarcă în câmpul muncii și să aibă o viață normală, nu să genereze acele costuri indirecte de 30.000 de euro”, a explicat medicul reumatolog Simona Rednic. Numărul pacienților care au beneficiat de tratament adecvat în România a crescut de la 2.800 în 2009 până la 7.000 în septembrie 2012.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii