Tendințe în amenajarea camerei copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei de copil, respectiv școlar, tendințele fluctuează în funcție de nevoile copilului, de personalitatea lui și de moodul vârstei la care se află. Amenajarea pornește mereu de la cunoașterea copilului și a hobby-urilor sale. Fix de aici pleacă accentele și designul camerei.
Camera copilului trebuie să fie aerisită și la propriu, și la figurat. Trebuie să permită accesorizarea frecventă și nevoia de schimbare. Trebuie gândită întotdeauna în perspectivă. Cu alte cuvinte, e important să ținem pasul cu dezvoltarea copiilor noștri! În camera copilului sunt binevenite culorile pastelate, fade, iar dacă se preferă o paletă mai stridentă, recomand rezumarea la maximum 3 culori.
Avem nevoie și de lumină, multă lumină – preferabil naturală. Pentru că nu toți beneficiem de o cameră înaltă, cu mult spațiu vitrat și lumină naturală, e important să ne „îngrijim” excesiv de sursa de lumină artificială.
Biroul este cea mai importantă piesă de mobilier din camera unui copil care merge la școală. Unde îl amplasăm, asta-i întrebarea! Unii copii sunt dreptaci, alții – stângaci și, practic, în funcție de acest detaliu vom așeza biroul școlarului. Lumina trebuie să „cadă” din partea opusă a mâinii cu care se scrie, în caz contrar, umbrele de pe caietul cu teme vor îngreuna vederea.
Louana Olteanu, arhitect & owner Leea’s Room
Mobilier: alegeri pentru un spațiu organizat
Dacă ar fi să ne referim la bebeluși, eu am o regulă simplă: fără jucării, pături și biberoane în pătuț, mai ales în timpul somnului. În unele state chiar și protecția de pat a fost interzisă din cauza pericolului de sufocare.
Bebelușii au nevoie de o saltea confortabilă, antialergică, preferabil cu aloe vera și cocos. Atenție! Toate, dar absolut toate piesele de mobilier pentru copiii mici au pe spate suporturi pentru prinderea în perete și nu trebuie omise! De asemenea, vopseaua cu care au fost colorate trebuie să fie întotdeauna pe bază de apă. Verificați mereu fișa tehnică a materialului din care este produs mobilierul.
Legat de depozitare, coșulețele colorate sunt ideale pentru organizarea produselor de igienă, prosoape, scutece etc. Acestea pot fi amplasate într-un dulăpior sau pe rafturi unde să ai acces cu privirea de sus.
Când vorbim de un toddler sau un copil mai mare, „politica” se schimbă puțin. Aici atenția se îndreaptă spre colțurile rotunjite, pat cu protecție, opritoare pentru sertare, uși de acces și ușile pieselor de mobilier. Totodată, fixarea mobilierului este foarte importantă!
Dacă nu există o mochetă care să acopere toată suprafața pardoselii, în loc de covorașe se poate folosi cauciucul antiderapant, mai ales în perioada de tranziție, de la mersul în patru labe la mersul în picioare.
În jurul vârstei de doi ani copiii încep să perceapă mai bine formele și culorile, dezvoltându-și abilitatea de a explora. E un moment bun să adăugăm accesorii precum lenjeriile de pat cu personajele preferate, tablouri sau tapet. De luat în calcul, însă, că gusturile la această vârstă se schimbă des.
Pentru depozitare recomand coșurile și sertarele la nivelul solului, cele de sub pat, spre exemplu, sau cele în treptele de acces de la paturile suspendate. Revin la coșuri pentru că sunt sigure, copii nu se pot lovi de ele, ba chiar mai mult, aici își pot aduna singuri jucăriile – o activitate amuzantă și educativă.
O măsuță cu scaune kid size este o atracție pentru copii. Îi face să se simtă fantastic știind că și lumea se adaptează lor, nu doar invers. Pentru școlari, dacă spațiul este redus, un bunkbed, cu birou dedesubt, cred că e o alegere inspirată.
Culorile: nuanțe care favorizează starea de bine
În ceea ce privește culorile, există niște reguli nescrise, dar învățate în lumea designului.
Albastru: conferă stare de bine și dă senzația de liniște.
Galben: încurajează latura creativă și menține atenția.
Roșu (paleta deschisă a culorii): mărește apetitul și entuziasmul
Verde: culoarea prospețimii și a tihnei.
Maro/beige: relaxare și siguranță
Alb: concentrare.
În general, atunci când vorbim despre camera copilului, nuanțele pastelate reprezintă cea mai sigură alegere. Până în momentul în care copiii încep să distingă bine culorile, ne putem „juca” cu alb și linii fine închise la culoare, să reprezentăm animale și figuri vesele. La școlari sau preșcolari, galbenul este cel care atrage atenția. Un obiect amplasat pe birou, o jucărie sau un pix în această culoare, va ajuta copilul să rămână concentrat și să-și păstreze vie atenția.
Natura în camera copilului
Unui copil îi va fi greu să îngrijească constant o plantă. Cel puțin, la început. Cu un pic de motivație și perseverență, însă, acest exercițiu poate deveni un experiment plăcut. Putem începe cu grâul – crește repede, iar copilul va fi încântat de rezultatele muncii sale. Pe de altă parte, un tapet sau chiar un fototapet cu tematică reprezintă o variantă extraordinară de design, creând senzația de outdoor.
Ce ați spune de un garden corner în camera copilului? Se poate realiza foarte simplu cu un covor de gazon artificial, un gărduleț din bambus, o iederă artificială, iar pe partea de sus a pereților sau chiar în tavan, pot fi prinse niște ghivece cu flori naturale sau poate grâul pe care l-a crescut cu atâta grijă. Dacă mai adăugăm niște luminițe, magia e deja la ea acasă.
Camera școlarului: sfaturi de urmat
- ✅ Zona centrală a camerei să fie liberă
- ✅ Întotdeauna să existe un corner pentru hobby (lecțiile și jocul pe calculator nu se fac pe același birou). Atenția este redusă cu 70% în momentull în care copilul are în față alternativa virtuală
- ✅ Lumina artificială, cea de pe birou, poate fi utilă chiar și pe timp de zi
- ✅ Prezența culorii galben în zona de studiu facilitează atenția
- ✅ Lumina să vină din partea opusă a mâinii cu care se scrie
- ✅ Spațiul de depozitare, cel fără uși, este de preferat să fie sub 100 cm (în partea de jos a mobilei, deoarece fiind deschise, cu acces vizual, dă impresia de cameră aglomerată și dezordonată)
- ✅ Recomand ca zona patului să aibă aceeași paletă de culori cu draperiile pentru a permite accesorizarea diferită în alte zone
- ✅ Perdelele să fie albe pentru a da senzația de curățenie, ordine, aerisire și pentru a nu bloca în niciun fel lumina. Dacă dorim un joc de culori în zona geamului, ne folosim de draperii.