FacebookTwitterLinkedIn

Afaceri de inimă, cu profit în suflet

Construcţiile sau energia nu au nicio legătură cu domeniul medical. Şi nici cu profesia lui de bază, de inginer TCM-ist. Afacerea de suflet a lui Călin Costan este însă spitalul privat pe care îl deţine.

Călin Costan, proprietarul grupului de firme ICCO din Braşov are un portofoliu de afaceri diversificat, de la energie, la servicii, construcţii şi real- estate. Întrebat fiind care business îi este cel mai aproape de suflet, Costan nu ezită: spitalul. Oricine s-ar fi aşteptat însă ca răspunsul acestuia să facă referire la una dintre afacerile pentru care a devenit cunoscut şi care au generat anul trecut, venituri cumulate de aproximativ 90 de milioane de euro, precum Icco Electric (instalaţii electrice), Parcul Industrial din Braşov (care a înregistrat anul trecut numai venituri din chirii de aproximativ 5 milioane de euro) sau Icco Energ (trader de energie electrică). Costan mai deţine şi Icco Electronics (telecomunicaţii) şi Icco Emt ( servicii pentru industria electronică şi producţie în tehnologie SMT).

În 2007, când grupul de firme ICCO înregistra profituri semnificative în urma activităţilor din construcţii, Costan a decis că este momentul pentru diversificare. “Mă gândeam că urmează o criză, iar construc­ţiile nu vor mai putea avea creşteri anuale de 30 % “, rememorează antreprenorul debutul său, ca şi investitor, în domeniul medical. Deşi nu avea cunoştinţe în dome­niu, Costan a reuşit să deschidă, în Braşov, având aproape mai mulţi prieteni- medici, spitalul Clinicco. La prima vedere, acesta este un business ca oricare altul: după doi ani de funcţionare generează venituri de aproximativ 7 milioane de euro (în 2011) şi a trecut chiar şi pe profit. “3.000 de RON”, precizează prompt Costan, vizibil încân­tat. “Şi 257 de vieţi salvate“, adaugă el la câteva secunde. Dar simte că trebuie să se explice. “Am investit în multe domenii. În unele am câştigat, în altele am şi pierdut. Dar Clinica o simt aproape de suflet pentru că simt că dau şi ceva în schimb“, încearcă oarecum timid să explice acesta. Spitalul Clinicco deţinut de Călin Costan este cunoscut în acest moment pentru Centrul de Cardiologie Intervenţională şi Chirugie Cardiovasculară. A devenit însă extrem de cunoscut în Braşov şi în împrejurimi pentru faptul că, deşi este un spital privat, rezol­vă gratis urgenţele cardiologice (pentru judeţele Braşov şi Covasna). Cu 257 de astfel de cazuri a fost pus faţă în faţă, anul trecut, antreprenorul Costan. Şi a ales pierderile.

Pe care, susţine el, nu le regretă nicio clipă! O intervenţie pe cord realizată în Spitalul Clinicco poate costa câteva mii de euro, dar poate ajunge şi la 35.000 de euro, în cazul unei proceduri mai speciale, TAVI (n.n.- înlocuire valvulară aortică percutană). “ Profitul nu este în acest moment obiectivul nostru principal“, ţine însă să sublinieze antreprenorul.

Spitalul Clinicco are în acest moment o capacitate de 85 de paturi, dar va fi redimensionat, începând de anul viitor, prin extinderea serviciilor. “Din aprilie 2013 vom avea şi cardiologie pediatrică. O operaţie la nou- născuţi care se face în acest moment în străinătate cu 40.000 de euro, la noi va costa aproximativ 7.000 de euro. Dar nu ne aşteptăm să facem profit din asta”, a precizat, scurt, antreprenorul. Dar asta nu înseamnă că antreprenorul va pune punct investiţiilor în acest sector, pentru că, după cum el însuşi spune, piaţa prezin­tă în continuare un foarte mare potenţial.

Grupul de firme ICCO, deţinut de Călin Costan numără peste 1.000 de angajaţi şi a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 97,3 milioane de euro şi un profit net de peste jumătate de milion de euro. ICCO Energ, trader de energie, a avut cea mai mare pondere în total afaceri, anul trecut, de aproximativ 22 %. “Avem investiţii într-un business de cogenerare. Producem energie electrică, pe care o vindem, iar cu apa caldă încălzim oraşul, în baza unui contract pe care îl avem cu municipalitatea“, a declarat Călin Costan pentru Forbes România.

 Pe fondul crizei financiare prelungite şi a declinului secto­rului imobiliar, în special, ponderea con­strucţiilor în afacerile grupului Icco a ajuns la doar 10 %. Călin Costan deţine Parcul Industrial din Braşov, construit pe o supra­faţă totală de 5 Ha. Gradul de ocupare este 100 %, în acest moment. În afara spaţiilor industriale deţinute, antreprenorul nu are investiţii în imobiliare.