FacebookTwitterLinkedIn

Merg la evenimentele de lansare a celebrului calendar Pirelli de opt ani. Am fost la Shanghai, la Londra, la New York, la Milano. Și de fiecare dată este o experiență minunată, cu fotografi extraordinari și portrete ale unor femei frumoase, puternice și, adesea, foarte implicate în cauze umanitare.

Nimic însă nu m-a pregătit pentru ediția din acest an a calendarului, lansată tot la Londra, unul dintre orașele mele preferate. De fapt, fiecare calendar este o surpriză, deoarece Pirelli ține totul în mare secret până la momentul lansării. Dar și pentru că, spre deosebire de alte companii care se doresc implicate în fiecare minuscul aspect al procesului de creație, Pirelli are curajul și viziunea de a da mână liberă fotografului, pe care nu îl stresează cu nicio imixtiune și nicio presiune.

Calendarul pentru 2016 a fost fotografiat de nimeni alta decât Annie Leibovitz, o legendă vie care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Și care a ținut foarte mult să realizeze un calendar altfel, un calendar care să fie o vitrină pentru femeile puternice, femeile de carieră, femeile care au schimbat ceva, femeile care luptă pentru un ideal, pentru schimbare.

Calendarul Pirelli 2016: Viraj de la magia fotomodelelor la forța femeilor de peste 40 de ani

Prin urmare, este, din câte știu eu, primul calendar Pirelli unde nu mai sunt expuse doar femei frumoase. Sunt femei simbol, femei legendă, femei institutie. Yoko Ono (care, recunosc, nu se numără printre personajele mele preferate, dar care are o energie incredibilă la cei optzeci și de ani), Patti Smith – pe care am redescoperit-o cu această ocazie și care a pozat pe acorduri de Wagner, Mellody Hobson – șefa unui imens fond de investiții, absolventă de facultate Ivy League, femeie de culoare și soția lui George Lucas – da, acel George Lucas.

Alături de ele, Agnes Gund – filantrop și mecena, o doamnă de o vârstă venerabilă și de o eleganță incredibilă, artista vizuală iraniană Shirin Neshat, actrița de comedie Amy Schumer, precum și preferata mea, Serena Williams, a cărei poză m-a șocat, m-a lăsat fără cuvinte, m-a uluit, m-a impresionat și m-a făcut să îmi dau seama de contrastul dintre forța de fiară a acestei femei și modul elegant și discret în care se comportă.

Cu alte cuvinte, e un calendar care marchează o schimbare totală față de direcția de până acum. Un calendar care, poate, nu va fi pe placul amatorilor de pinups. Pe de altă parte, e singurul calendar care, după prezentarea oficială, a provocat un elan masiv de aplauze.

Vezi Galeria de Fotografii de la lansare