Cautare
, Contributor

Modă |
|

Calendarul Pirelli 2016: Agnes Gund sau momentul în care arta nu mai cere voie

Agnes Gund & Sadie Rain Hope-Gund
Președinte emerit al Muzeului de Artă Modernă din New York și colecționară ferventă de artă, Agnes Gund are 77 de ani și apare în „TheCal“ alături de nepoata sa adolescentă, Sadie Rain Hope-Gund, o tânără militantă pentru drepturile femeilor de culoare.    

De la începuturile istoriei, vocația de artist a fost una dintre cele mai asuprite și vitrege „meserii” din lume. Dacă alte tipuri de talent legitimează inițiativa, antreprenoriatul și lupta concretă pentru succes, în lumea artiștilor granița dintre străduință și marketing este subțire, iar comercialul reprezintă unul dintre păcatele capitale. Și, de vreme ce se presupune că adevărata artă trebuie să se insinueze, să se impună fără a striga, să iasă în față fără a da din coate și să cucerească fără a trage de mânecă, și locul ei în programele școlare a fost, de-a lungul timpului, unul la fel de tăcut. Ba chiar în unele cazuri de-a dreptul neglijabil.

Cu 40 de ani în urmă, americanii au ales să scoată arta cu totul din instituțiile de învățământ pre-universitar, ea dispărând ca materie de studiu pentru elevii de școală sau liceu. Tot de atunci, Agnes Gund se luptă, în felul ei, pentru a o reintroduce.

Citiți un interviu în exclusivitate cu o altă protagonistă a Calendarului Pirelli 2016, artista iraniană Shirin Neshat.

Nu doar fiindcă ea s-a îndrăgostit de artă tot în copilărie, grație pasiunii și erudiției unei profesoare, ci și pentru că, din cei peste 60 de ani de viață în care a făcut din artă jobul său, a înțeles un adevăr simplu și imposibil de schimbat: „Dacă nu începi devreme cu arta, nu poți ajunge niciodată s-o ai întipărită în suflet, să fie parte din tine“. Așa cum o limbă străină pe care începi s-o înveți devreme devine limba gândurilor tale sau un sport pe care-l deprinzi rapid îți intră în reflex, arta trebuie să devină o respirație firească a ființei, pe care n-o mai conștientizăm, doar o simțim.

Agnes are 12 nepoți, dintre care șase sunt de culoare, la fel ca Sadie, nepoata care pozează alături de ea anul acesta. Având o bunică precum Agnes și o mamă care regizează filme, Sadie a crescut de mică în acea respirație firească a artei care te provoacă să creezi la rândul tău.

La 20 de ani, este interesată de drepturile femeilor de culoare și se autointitulează o feministă convinsă. „Da, sunt feministă și nu asociez niciun fel de conotații negative acestui cuvânt“, explică ea. „Trebuie să redefinim ceea ce înseamnă feminism, fiindcă o grămadă de oameni sunt feminiști, în deplina accepțiune a termenului, fără a rosti efectiv cuvântul“.

Citiți povestea completă a Calendarului Pirelli 2016: de la magia fotomodelelor la forța femeilor peste 40 de ani

Ca femeie într-un mediu dominat de bărbați, Agnes știe că – deși se vorbește mult despre drepturi egale și tot mai multe femei devin formatori de opinie remarcabili, există încă subiecte tabu. Cum ar fi faptul că, pentru fiecare femeie precum Zaha Hadid de exemplu, care a reușit să devină cunoscută global într-un domeniu eminamente masculin precum arhitectura, există câteva mii de profesioniste de succes despre care nu pomenește nimeni.

Sadie a învățat că trebuie să lupte singură pentru cauzele ei, fără să aștepte nimic din exterior, și o face de la 16 ani, când a gândit o campanie pentru ca gimnaziul ei să creeze o grădină comunitară, pe principiile agriculturii organice, astfel încât elevii să învețe ce înseamnă o alimentație sănătoasă.

Totul a început de la situația proprie și de la dorința de a schimba ceva: suferă de colesterol mărit, încă de la naștere, și nu îl poate controla decât mâncând foarte sănătos. După ce documentarul pe această temă făcut alături de mama ei, de profesie regizor – intitulat „What’s on your plate?“ – a reușit să miște ceva în educația alimentară a tinerilor americani, Sadie se luptă pentru drepturile femeilor de culoare.

Citiți un interviu în exclusivitate cu o altă protagonistă a Calendarului Pirelli 2016, bloggerița Tavi Gevinson.

Toate bătăliile notabile pornesc de la noi înșine, iar Sadie a învățat că trebuie să-ți duci lupta cu toate armele pe care le ai la îndemână. „Calendarul Pirelli este un produs creat în jurul universului masculin, e un produs pentru bărbați“, crede ea. „Dar anul acesta e despre femei care luptă pentru drepturile femeilor, deci e practic despre feminism“. Îmi zâmbește, cu certitudinea omului care a învățat de mic că absolut nimic nu e imposibil dacă te lupți pentru cauza ta. „Sunt convinsă că asta va schimba totul“.

Foto: Annie Leibovitz (Calendarul Pirelli 2016)

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii