FacebookTwitterLinkedIn

Realitatea este că ei fac aceste călătorii mult mai frumoase pentru noi și mai pline de însemnătate. Timpul petrecut cu ei este cel mai mare câștig al unei vacanțe, iar lor orice călătorie le dezvoltă creativitatea, vorbirea și abilitățile sociale. Nimic nu se compară cu bucuria de a descoperi împreună o nouă plajă, de a număra culorile celor mai spectaculoase apusuri sau de a afla legendele și istoria locurilor în care ne aflăm.

Bineînțeles, nu suntem superpărinți și nu avem puteri magice ascunse, nu îi putem face pe cei mici să doarmă exact la ora propusă sau să nu se plictisească niciun moment pe drum. Evident, există și episoade clasice de „tati, cât mai avem?“, „mami, vreau să coborâm acum“ când suntem fix în mijlocul unui zbor lung sau refuzuri ferme în ceea ce privește mâncarea, somnul, liniștea… Cu toate acestea, mereu avem grijă să fim atenți la programul lor, să îi ajutăm să înțeleagă ce va urma, mai ales acum, când procedurile din aeroporturi s-au schimbat, iar lumea, în general, e mult mai precaută. Încă de la prima călătorie în familie din pandemie, în septembrie 2020, am fost foarte atenți să le explicăm copiilor cum nu mai avem voie să ne întindem pe toate scaunele din avion, să punem mâna pe geam la fiecare nor sau să transformăm podeaua aeroportului în loc de joacă.

Așadar… Cum gestionăm călătoriile cu cei mici în pandemie?

Încă de la primele călătorii alături de cei mici le explicăm ce urmează cu lux de amănunte. Începem cu „poveștile“ cu câteva zile înainte, să avem timp și de eventuale „ajustări“ sau explicații suplimentare. Le spunem la ce oră plecăm de acasă, cum se vor desfășura procedurile în aeroport, cât durează zborul, ce escale avem și, mai ales, ce vom face la destinație. Pe drum povestim despre locurile pe care urmează să le vizităm, care va fi programul pe zile și orice alte detalii de care sunt interesați.

În acest fel, îi ajutăm să înțeleagă ce se va întâmpla în perioada următoare. Ne comportăm cu ei ca și cum ar fi adulți, le explicăm totul pas cu pas, logic, cu avantaje și dezavantaje. Iar dacă până în pandemie nu eram deloc genul de părinți excesiv de grijulii și îi lăsam să facă tot felul de „trăsnăi“ de la a se târî pe jos prin aeroport și până la a se plimba cu cărucioarele de bagaje, acum suntem infinit mai atenți să nu pună mâna pe toate obiectele din jur, evităm deplasările prin duty free sau alte magazine și așteptăm „cuminți“ la poarta de îmbarcare. În avion, dezinfectăm mânerele scaunelor, centurile de siguranță, măsuțele și alte obiecte din jurul nostru, astfel încât să fim cât mai în siguranță. Nu ne plimbăm prin avion și încercăm să evităm pe cât posibil scoaterea măștilor de protecție.

Odată ajunși la destinație, „inspectăm“ puțin locul și ne facem o idee despre ce zone sunt mai aglomerate, când e bine să mergem la masă și alte aspecte organizatorice, astfel încât să ne ferim de contactul cu persoane din afara grupului nostru de turiști. Când ni s-a părut prea aglomerat, am evitat și kids cluburile, asta și datorită faptului că în grupurile noastre am avut foarte multe familii cu copii, astfel încât s-a creat un mini kids club separat. Alex și Vlăduț și-au făcut zeci de prieteni în ultima vreme, iar asta mă bucură nespus.

Bineînțeles, niciodată nu poți fi „prea precaut“, având în vedere că cei mici pot fi foarte imprevizibili, așa că, dragi părinți, nu vă descurajați dacă nu știți încotro să o apucați atunci când lucrurile „scapă de sub control“. Odată ce începeți să le vorbiți copiilor de la egal la egal, când le explicați ce e bine, ce nu e bine și, mai ales, de ce, atunci și cei mici vor fi mult mai înțelegători și mai atenți la tot din jurul lor.

Ce destinații de vacanță să alegi atunci când călătorești cu cei mici?

Am observat de-a lungul timpului o tendință de a evita destinațiile exotice în cazul călătoriilor alături de cei mici, probabil din teama de a zbura prea multe ore. Din experiența ultimilor 6 ani, vă spun foarte sincer că nu este cazul să vă „speriați“ de destinațiile îndepărtate, iar în această perioadă cu totul altfel față de verile anterioare COVID, chiar recomand să vă orientați spre locuri mai puțin cunoscute turismului de masă, cu multă natură, activități pentru cei mici și hoteluri bune, unde să se țină cont de toate normele prevăzute de pandemie.

O primă recomandare ar fi Mexic

Iubesc Mexicul! Pentru culorile sale, pentru diversitatea sa, pentru mâncarea și oamenii săi. Iubesc Mexicul pentru cultura, pentru istoria și pentru tot ce înseamnă această țară minunată.

Fiecare călătorie în Mexic este pentru mine o reală bucurie și în mod cert ne vom reîntoarce de multe ori în această destinație minunată. Alături de cei mici am petrecut aproape o lună în Mexic astă-iarnă, prima lor destinație exotică după luni bune de cutreierat doar România și țările din împrejurimi. Deși am avut și noi ceva dubii dacă să îi ducem atât de departe în plină pandemie, a fost cea mai bună decizie. Ne-am distrat de minune pe plajele superbe de pe Riviera Maya, am povestit despre civilizațiile mayashe, ne-am bucurat de natură, de vremea plăcută, dar recunosc că am evitat kids club-ul sau zonele aglomerate. Până și pe plajă ne-am ales un loc mai retras, iar piscina am văzut-o doar în drum spre masă.

În Maldive cu copiii: Da sau Nu?

În mod cert, da. Maldive a fost prima destinație exotică în care ne-am reunit multe familii cu copii de toate vârstele, prima țară în care ne-am relaxat ceva mai mult în ceea ce privește restricțiile, primul loc în care copiii noștri au revenit la Kids Club. Și s-a văzut foarte clar cât de dor le-a fost să interacționeze cu alți copii. Iar de Grace, îngrijitoarea de la Kids Club, atât Alex, cât și Vlăduț s-au atașat tare mult.

Fiind atât de mulți copii cu noi, era uneori o hărmălaie de nedescris, dar una frumoasă, nevinovată. S-au udat cu apă, au făcut castele de nisip, au căutat licurici, s-au alergat și au înotat de dimineață până seara cu toții, iar noi, adulții, îi supravegheam cu rândul, deși de multe ori nici nu era cazul. Tare frumos a fost. Și de fiecare dată s-a creat o conexiune fantastică între copii și cumva au făcut ca lucrurile să fie mult mai ușor de gestionat de părinți.

În opinia mea, Maldive este o destinație perfectă atât pentru cupluri, cât și pentru familii. Ca un argument în plus este și modul în care sunt organizate resorturile, astfel încât să ofere 100% intimitate turiștilor și o oarecare autonomie… ca și cum ai avea căsuța ta, pe malul oceanului, unde cei mici se pot juca în voie fără să deranjeze, la o adică, pe cei din jur.

Impresii la cald din Seychelles – ce iese când aduni 20 de copii la un loc pe o insulă?

După ce anul trecut am mers în formulă completă în Seychelles chiar de ziua mea de naștere, anul acesta mi-am îndeplinit un vis ce până de curând părea aproape imposibil: am reușit să călătoresc în acest paradis din Oceanul Indian alături de 300 de turiști români, am „unit“ pentru prima dată în istoria României Bucureștiul de Seychelles prin nu unul, ci două zboruri charter. Iar emoțiile nu s-au oprit aici, căci 2 zile mai târziu l-am serbat aici pe Alex alături de toți copiii din grup, nici mai mult, nici mai puțin de 20 la număr. Am mers împreună cu personalul de la Kids Club să hrănim țestoasele Aldabra din resort, să căutăm „oraşul crabilor“, într-un loc știut de angajații resortului, iar apoi am mâncat împreună tort și i-am cântat la mulți ani lui Alex, care spunea tuturor că a fost cea mai tare zi de naștere. A fost cea mai tare aniversare și pentru noi, mai ales pentru că acum un an l-am sărbătorit în lockdown, mâncând tort pe balcon.

De Paște am vopsit și ouă, spre bucuria nespusă a celor mici și în fiecare zi toată gașca de copii se aduna la una dintre piscine și se distrau pe cinste împreună „scufundând“ bărcuțe, stropindu-se cu apă, făcând întreceri de înot, buncăre de dinozauri și castele de prințese.

Deși ne-am întors de zile bune din Seychelles, Alex și Vlăduț povestesc în continuare despre tot ce au explorat pe aceste insule superbe, iar noi, părinții, ne simțim tare recunoscători pentru gașca mare care s-a format, fără să ne propunem, în toate cele 3 destinații pe care le-am explorat împreună în această primă jumătate de an. Nimic nu mi se pare mai terapeutic pentru un părinte de toddler decât să discuți cu alți părinți despre aceleași probleme non-sens pe care le întâlnești zilnic și să nu te simți judecat pentru toate prostioarele mai mari sau mai mici pe care le fac (și) ai tăi.

Răzvan Pascu, ghidul Forbes Kids prin țări exotice

Răzvan Pascu a lucrat în 2 multinaționale și acum este antreprenor, cu companii în mai multe domenii de activitate. Principalele activități ale sale sunt consultanță în marketing turistic, organizarea de evenimente corporate și activități de Marketing & PR. Răzvan Pascu a fost parte din generația Forbes 30 sub 30, este pasionat de călătorii și are o comunitate pe Facebook și Instagram de peste 250.000 de followeri. Răzvan semnează în Forbes Kids rubrica de călătorii alături de copii și ne va „plimba“ în fiecare număr al revistei prin destinații exotice.