FacebookTwitterLinkedIn

Cea mai frumoasă zi de luni din toate timpurile a început cu tehnici de respirație profundă și cîteva minute de meditație pe terasa spațioasă și în formă de L a unui Junior Suite de la Serena Hotel Zanzibar, un superb hotel colonial (parte din Small Luxury Hotels of the World), inagurat în urma cu 20 de ani în Stone Town, într-una dintre cele mai vechi cladiri de pe insulă, un fost palat omanez din secolul XIX. Adormisem cu ușa deschisă și obloanele trase (pesemne că paranoia țânțarilor încă nu mă părasise) și cu valurile Oceanului izbindu-se zgomotos de stânci. Am sarit din pat direct în hainele de sport și am pornit în tura obligatorie de 6 kilometri.

Prima mea dimineață în Stone Town, capitala insulei, nu a avut nicio țintă precisă decât aceea de a observa freamătul strazilor, oamenii care își deschid magazinele și cafenelele, cozile uriașe din fața singurului spital din oraș, uniformele alb-bleumarin ale băieților care se îndreptau spre școală și privirile curioase ale celor care probabil nu mai văzuseră de mult (sau poate niciodată) vreun alb care să alerge de nebun pe străzi, de zici că-l urmăresc fantomele și duhurile rele.

52408798-H1-Zanzibar_Serena_Inn_2012-378

Am luat micul dejun într-un restaurant elegant, ale cărui ferestre se deschid direct pe plajă, iar ceaiul de ghimbir a fost, poate, cel mai picant pe care l-am băut vreodată. În jurul meu… alt gen de turiști decât cei pe care-i vezi în mod obișnuit în resorturi. Distincția și rafinamentul se distinge prin statura lor, hainele albe Ralph Lauren, ochelarii de soare vintage, iar doamnele nu renunță la poșete nici măcar la micul dejun. Pentru câteva momente am impresia că m-am întors în timp, în urmă cu 100 de ani, în epoca în care Zanzibar era colonie britanică, iar aristocrații vremii dădeau Londra cu vremea ei capricioasă pe o cură de soare în pitorescul Zanzibar.

După micul dejun m-am aventurat la shopping, pe străduțele animate ale orașului. Am trecut pe lângă casa unde s-a născut Freddie Mercury (acum aici sumt apartamente ce țin de Tembo Hotel), am lasat Park Hyatt în spate și m-am îndreptat spre curtea Muzeului de Istorie (acum închis spre renovare), acolo unde Michael (pe care îl cunoscusem cu o zi înainte), are expuse spre vânzare o colecție impresionantă de peste 500 de măști de lemn, pe care le adună de peste tot din Tanzania de mai bine de 7 ani. De la măști ritualice, la cele ce aduc fertilitatea și fericirea… Lipsesc însă cele ce aduc bogăția, semn că la africani averea nu este importantă, ci familia, sănătatea și spiritualitatea.

52408806-H1-Zanzibar_Serena_Inn_2012-76

La taraba lui Michael găsești și sute de statuete, care reprezintă activitățile de zi din zi ale triburilor din Tanzania. Am cumpărat câteva măști (cu 30 de dolari fiecare) și o superbă tablă de șah cu piesele sculptate în lemn și adaptate locului la doar 20 de dolari (pionii sunt maimuțe, caii devin girafe, iar regele și regina au alura masailor). M-am îndreptat apoi spre taraba lui Bubu, care îmi reservase cu o zi înainte câteva sfeșnice de lumânări sculptate în lemn de mahon, iar la un colț de stradă m-am oprit să-l admir pe C. Amonde, un pictor talentat care m-a impresionat prin viziunea sa, pictura naivă, tehnica punctată și modul unic în care mixeaza culorile. Am cumpărat pe loc și cu doar 50 de dolari un tablou de 70 cm x 100 cm, care s-ar vinde cu ușurință în orice galerie de la Paris sau Viena cu peste 1.000 de Euro.

Încântat peste măsură de păsările măiastre portocalii ale lui Amonde, m-am întors la hotel tocmai la timp pentru prânz, servit în acealași restaurant cu vedere la Ocean. După-amiaza a fost pentru plajă, pe marginea unei piscine mici și cochete, înconjurată de vegetație luxuriantă. La un pahar de masala tea și ,,British scones” mi-am permis luxul să nu ma gândesc la nimic preț de câteva ore. Am admirat nuanțele azurii ale Oceanului, iar pe plaja hotelului i-am observat îndelung pe localnici, încercând să-mi imaginez cum decurge viața lor aici, zi de zi. Atenția mi-a fost distrasă de un grup de delfini care și-au făcut apariția la doar câteva sute de metri de mal și de câțiva copii care faceau tumbe pe nisip mai ceva ca niște gimnaști.

42979260-H1-Zanz339

Atmosfera colonială este prezentă la Zanzibar Serena Beach în fiecare colț al hotelului; cele 51 de camere sunt cochete, decorate cu piese de mobilier din lemn masiv și au toate vedere spre Ocean. WI-Fi-ul merge mai bine ca oriunde in Zanzibar, iar ,,pour les connaiseurs” sentimentul este comparabil cu o ședere la Raffles din Singapore, însa de această data ai vedere la Oceanul Indian. Camerele încep de la 300 Euro pe noapte.

Zanzibar, o destinație accesibilă

Într-adevăr, Zanzibar este o destinație ideală pentru luna de miere, asezonată ici-colo cu aventura prin jungla populata de maimuțele Red Colobus sau cu sporturi de apa. Insula (care funcționeaza ca regiune semi-autonomie și este situată la doar o oră de zbor de Dar es Salam, capitala Tanzaniei) dispune de sute de kilometri de coastă, de-a lungul căreia sunt înșirate precum într-o salbă sute de resorturi, pentru toate gusturile și la diferite categorii de preț. Pentru cei care se înscriu în categoria „discerning traveller“ recomand exclusivistul resort Kilindi (format din doar 16 vile în mijlocul a 50 de hectare de vegetație tropicală), resort care inițial a fost proiectat pentru Benny Andersson din trupa ABBA, sau superbul Baraza, care arată întocmai ca un palat din Oman (Zanzibar a fost sub ocupația Sultanatului din Oman din anii 1600 până când englezii au colonizat insula, în 1890).

52408790-H1-Zanzibar_Serena_Inn_2012-183

Baraza are doar 30 de vile înșirate de-a lungul a 70 de hectare și se laudă cu recomandari „înalte“ de la Conde Nast Traveller și Travel+Leisure. Am ajuns pe insulă cu flydubai, dupa o scurtă escală la Dubai. De aici până în capitala Zanzibar zbori doar 5 ore, iar ghidul Khamis și agenția Dertour ne-au recomandat resorturi autentice, cu vile decorate în stil tradițional tanzanian. Primele două nopți le-am petrecut într-una dintre vilele de la Blue Bay Beach Resort, un superb resort situat pe coasta de nord-est, al cărui manager este un simpatic cetățean german, care însă locuiește în Africa de mai bine de 40 de ani și are și cetățenie keniană. Vila noastră era situată chiar pe plajă, cu fața spre Răsărit, iar la ora 6 dimineața, când am deschis ușile am rămas uimit. În Zanzibar, înainte de răsărit, atmosfera are un aer mistic, totul este incremenit, iar atât oamenii cât și păsările așteaptă energia solară pentru a se trezi la viață.

De la primele raze, sute de păsări galbene încep un tril continuu, care se oprește doar la căderea întunericului, și te invită parcă sa te bucuri de fiecare moment din viață. Micul dejun este servit într-un restaurant deschis, cu vedere la Ocean. Poți lua un mic dejun bogat în fructe exotice precum mango, papaya, fructul pasiunii, nucă de cocos, pepene și tangerine, toate proaspete și aranjate frumos pe farfurie de cel căruia i-am spus ,,Fruit Chef”.

Spa-ul resortului are specialiști indonezieni (cei mai buni în lume când vine vorba de terapii de relaxare), iar entertainmentul de seară este savuros, include trupe africane și spectacole de acrobație inspirate din show-urile Cirque du Soleil. Un sejur aici pornește de 1.349 EURO de persoană în regim de demipensiune pentru 8 nopți de cazare.

Neptune Pwani Main restaurant Outside View

Ultimele două zile în Paradis le-am petrecut la Neptune Pwani Resort, un resort All-Inclusive, comparabil cu cele din Turcia, însă mult mai accesibil la preț. Oferta pentru 8 nopți de cazare aici pornește de la 1439 Euro de persoană, cu zbourile flydubai și transferurile incluse. Îți recomand să optezi pentru unul dintre suite-uri, acolo unde vei găsi superbe piese de decorațiune interioară și o baie uriașă de aproape 30 metri pătrați.

Pe lângă restaurantul principal, hotelul mai are încă 5 restaurante cu specific, printre care unul indian, altul thailandez și chiar unul italian. Atu-ul Neptune Pwani este plaja, una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut până acum. Fluxul și refluxul sunt fenomene puternice, iar apa Oceanului se retrage în timpul zilei chiar și doi kilometri. Te poți plimba pe fâșiile de nisip înconjurate de ochiuri de apă (și poți avea cu ușurință impresia ca esti un personaj Biblic, care calcă pe apă) sau te poți poza cu masaii care împânzesc plaja și caută să-ți vândă bijuterii tradiționale.