Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

The CAL Formă și dorință

Odată cu lansarea ediției 2015 a Calendarului Pirelli, compania italiană a celebrat istoria de cinci decenii a veritabilului obiect-cult printr-o expoziție la Palazzo Reale din Milano. „Forma e Desiderio“ este și preambulul Expoziției Universale găzduite de Milano anul viitor.
01_Hans Feurer_1974

Deși anul acesta împlinește 50 de ani, ediția 2015 a „TheCal“ poartă numărul 42, dintr-un motiv care nu are de-a face cu matematica, ci cu istoria: deși datează din 1964, calendarul nu a apărut în perioada 1975-1983, ca măsură de austeritate după șocul petrolului. Anul trecut, ceremonia de lansare a avut loc tot la Hangar Biccoca, un spațiu milanez de artă contemporană aflat în propretatea Pirelli, alegerea cartierului general al companiei drept gazdă a Calendarului și anul acesta având o semnificație aparte, strâns legată de poziția strategică pe care Italia o va ocupa pe harta lumii în 2015.

Anul viitor, marea expoziția universală „Expo 2015“ își va deschide porțile la Milano, transformând orașul, de la data de 1 mai până la 31 octombrie, în Capitala internațională a tehnologiei și a inovației. Nu mai puțin de 140 de țări vor veni să-și prezinte soluțiile pentru rezolvarea provocărilor globale legate de nutriție, sub titlul „Hrănirea planetei și energie pentru viață“. Ideile împărtășite de către participanți vor fi canalizate către două direcții de acțiune: malnutriția cu care se confruntă populațiile anumitor țări, în contragreutate cu bolile severe cauzate de obezitatea din alte zone ale lumii. Totul privit prin prisma tehnologiei și a inovațiilor care pot stimula progresul uman, făcându-ne viețile mai ușoare.

Cu toată Italia în pregătiri masive pentru grandioasa manifestare întinsă pe parcursul a șase luni, Palatul Regal din Milano găzduiește, până pe data de 22 februarie, o altă expoziție menită să atragă atenția asupra orașului, pregătind terenul pentru 2015: „Calendarul Pirelli: Formă și dorință“, o retrospectivă a ultimilor 50 de ani de fotografie de cea mai bună calitate, sub semnătura celor mai mari nume din domeniu.

Misiunea curatorială le-a revenit lui Walter Guadagnini și Amedeo M.Turello, expoziția fiind produsă, cu sprijinul Pirelli, de către Palazzo Reale și GAmm Giunti, și promovată de Departamentul Cultural al orașului Milano. Totul dintr-un motiv elocvent: calendarul Pirelli a luat ființă la Milano, în 1964, și este normal să fie celebrat, 50 de ani mai târziu, tot în orașul său de origine.

„Fotografiile calendarelor Pirelli sunt probe-martor ale modului în care moda, ideile și tehnologia s-au schimbat radical de-a lungul a cinci decenii“, a afirmat Amedeo M.Turello, cu ocazia vernisajului de la Palazzo Reale. „Ele interpretează schimbările culturale și sociale care au avut loc de-a lungul timpului și adesea chiar anticipează tendințe“.

Seara vernisajului a avut-o ca gazdă pe Eva Herzigova, la rândul ei prezentă în paginile calendarului Pirelli, în ediția din 1998. Dacă în urmă cu 16 ani Bruce Weber o imortaliza pe frumoasa cehoaică într-o fotografie devenită iconică pentru TheCal – nud, mâncând o porție de spaghete italiene – în seara vernisajului aniversar misiunea Evei a fost tot strâns legată de mâncarea italiană. Trei chefi italieni de prestigiu – Andrea Berton, Carlo Cracco și Davide Oldani – au gătit live, pe scena amenajată în Palatul Regal, fiecare reinterpretând în cheie personală și după metoda slowcooking un preparat tipic milanez.

Astfel, între discursurile ținute de primarul din Milano, directorul „Expo 2015“ și respectiv CEO-ul Pirelli, Marco Tronchetti Provera, invitații s-au delectat cu risotto de crevete, fondue de albuș de ou cu Parmigiano Reggiano și respectiv orez în stil milanez, cu șofran, degustarea fiind făcută de invitata specială a serii și una dintre protagonistele Calendarului Pirelli 2015, Candice Huffine.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii