FacebookTwitterLinkedIn

Acesta este cel mai mare acord bancar spaniol din ultimele două decenii, relatează Bloomberg. 

Președintele Bankia, Jose Ignacio Goirigolzarri, va fi președintele executiv al băncii combinate, iar directorul general al CaixaBank, Gonzalo Gortazar, va rămâne în acest rol, ca liderul unui consiliu de 15 membri. Achiziția este așteptată să fie aprobată de acționarii celor două bănci în noiembrie, fuziunea urmând să se finalizeze în primul trimestru al anului 2021.

“Cu această operațiune vom forma principala franciză spaniolă într-un moment în care este mai necesar ca niciodată să creăm entități cu o dimensiune critică”, a spus Goirigolzarri într-un comunicat.

Cea mai mare bancă din Spania

Acționarul principal al noii entități va fi Fundația Caixa prin intermediul holdingului său Criteria Caixa SA cu o participație de 30%. Guvernul, care este acționarul majoritar la Bankia, va deține o participație de aproximativ 16% în activitatea combinată.

Acest acord creează un creditor cu o valoare de piață combinată de aproximativ 16,8 miliarde de euro pe baza prețurilor acțiunilor de joi, 17 septembrie. Astfel, aceasta va deveni cea mai mare bancă a Spaniei.

Acorduri similare s-au realizat și în rândul altor instituții financiare precum compania italiană Intesa Sanpaolo SA care preia rivalul intern Unione di Banche Italiane SpA pentru a se afla într-o poziție mai puternică pentru tranzacțiile transfrontaliere. De asemenea, și Banco de Sabadell din Spania explorează opțiuni strategice, inclusiv vânzarea, fuziunea sau cumpărarea unui concurent mai mic.