Cautare
, Contributor

Case Regale |
|

Viață de câine la Palatul Buckingham

Dinastia cățeilor corgi părea să se fi încheiat acum câțiva ani, însă regina Elisabeta a II-a tocmai a adoptat doi pui noi. Deși sunt rasă nobilă, câinii reginei continuă să aibă slăbiciunile unor patrupede obișnuite: latră, mușcă poștași și au propria agendă - nu-i plac pe William și Harry, dar o adoră pe Meghan.
Caravan kitted out to look like Buckingham Palace

De mai bine de 80 de ani încoace, regina Elisabeta a II-a Marii Britanii este cel mai bun prieten al câinilor săi din rasa corgi. Majestatea Sa a primit primul corgi, pe Susan, la împlinirea vârstei de 18 ani. Susan a întemeiat o adevărată dinastie canină la Palatul Buckingham și, când ultimul său urmaș, Willow, s-a stins în 2018, întregul regat l-a regretat cu toată sinceritatea. A fost, cel puțin atunci, sfârșitul unei ere pentru regina Elisabeta care, din 2002, după moartea mamei sale, nu a mai vrut să aibă alți câini decât cei pe care îi avea deja.

1937: familia regală britanică și câinii favoriți.

 

Revista Vanity Fair scrie că, în 2012, regina i-ar fi spus unuia dintre instructorii săi de echitație că „nu vrea să lase în urmă nici un câine tânăr” și, până nu demult, părea că intenționează să se țină de cuvânt: mai avea un singur patruped, pe Candy.

Candy face parte din altă „dinastie”: nu este un corgi pur, ci un „dorgi”, o încrucișare între dachshund și corgi. Noua rasă a apărut la curte după ce un dachshund al surorii reginei, prințesa Margaret, s-a împerecheat cu unul dintre corgii Majestății Sale.

De-a lungul timpului, regina a avut și alți câini: pe domeniul regal din Sandringham, Norfolk, creștea câini de vânătoare și, la un moment dat, a adoptat de la sora sa un Sealyham terrier.

Iunie 1959: regina Elisabeta a II-a și prințul Philip, duce de Edinburgh, la castelul Windsor, împreună cu Sugar, unul dintre corgii regali.

 

Însă la începutul acestei luni, chiar în timp ce soțul ei, prințul Philip, era în spital, regina a cumpărat doi pui de corgi. Cățeii au fost botezați recent și numele lor au, fiecare, o semnificație aparte pentru regină. Pe unul îl cheamă Fergus, după unchiul Majestății Sale, Fergus Bowes-Lyon, căzut pe front în Primul Război Mondial, iar cel de-al doilea se numește Muick (se pronunță Mick), după numele unui lac de pe domeniul regal de la Balmoral, din Scoția, destinația preferată a reginei pentru vacanțele de vară.

Mai 1955: prințul Charles și prințesa Anne pleacă în vacanță la Balmoral, în Scoția, împreună cu câinii regali.

 

Corgi sunt câinii preferați ai Casei de Windsor din 1933, când regele George al VI-lea a cumpărat pentru familia sa un pui pe nume Dookie. La scurt timp, Dookie s-a ales cu o parteneră, Jane. În 1944, prințesa Elisabeta a primit-o cadou, cu ocazia împlinirii vârstei de 18 ani, pe Susan. Viitoarea regină era atât de atașată de Susan încât, în 1947, a luat-o cu ea în luna de miere.

Peste 30 de câini corgi din rasa Pembroke Welsh, urmașii lui Susan, au fost crescuți de Casa Regală britanică în următorii 70 de ani.

Regina mamă, regina Elisabeta, prințesa Margaret și alți membri ai familiei regale, însoțiți de un corgi.

Deși sunt rasă regală, corgii nu au reușit să fie deasupra apucăturilor obișnuite ale speciei. De exemplu, nici câinilor regali nu le plac poștașii sau, fiindcă sunt la îndemână, membrii gărzilor de la palat: în 1954 unul dintre câinii reginei l-a mușcat pe unul dintre soldați, iar Susan însăși l-a luat în colți pe responsabilul cu întoarcerea ceasurilor regale.

Însă când poștașul care livra corespondența la Castelul Balmoral din Scoția a făcut cunoștință cu colții corgilor regali, un membru al parlamentului britanic a socotit că este cazul ca familia regală să pună un avertisment cu „Atenție la câini” pe toate reședințele sale.

Mai 1973: picnic cu regină și corgi.

Șoferul reginei-mame a fost de asemenea mușcat și a trebuit să facă injecție antitetanos, și chiar regina Elisabeta a fost „încolțită” când a încercat să intervină într-o încăierare în care erau implicați doi dintre proprii căței. Un incident mai aparte s-a înregistrat în 1999, când unul dintre valeții de la Palatul Buckingham a fost concediat după ce s-a dovedit că le punea cîinilor whisky și gin în mâncare.

Septembrie 1960: familia regală în vacanță la castelul Balmoral, Scoția. Prințul Charles, prințesa Anne, regina Elisabeta și prințul Philip, împreună cu bebelușul Andrew.

Nu toți membrii familiei regale împărtășesc pasiunea reginei pentru corgi. Prințul William a spus în 2012, într-un interviu, că nu înțelege cum se descurcă bunica sa „cu câinii care latră tot timpul”. Opinia i-a fost împărtășită de fratele său, prințul Harry, care a declarat pentru BBC, în 2017, că „și-a petrecut cei 33 de ani de viață în lătratul câinilor regali.” În schimb, aceștia o plac pe soția sa, Meghan Markle.

Câinii regali au apărut în filmul introductiv al Olimpiadei de la Londra, din 2012; sunt prezenți în filme de Oscar – King’s Speech (cu Colin Firth) și The Queen (cu Helen Mirren) – și, mai nou, în serialul Netflix, The Crown; când regina Elisabeta a II-a a împlinit 90 de ani, revista Vanity Fair a pus-o pe copertă împreună cu câinii favoriți: fotografia a fost făcută de Annie Leibovitz.

Și dacă toți actorii care se respectă și-au împrumutat vocea unui personaj animat, e normal ca și câinii regali să fie eroii unui film de animație: se cheamă Queen’s Corgi, a apărut în 2019 și, deși s-a descurcat rezonabil la vânzări, nu prea a fost pe placul criticilor, sarcasmul unora fiind de-a dreptul „mușcător”.

Dog Save the Queen.

Foto Profimediaimages.ro

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii