Declarația a fost făcută de președintele executiv al ACeR, Adrian Neagu (TV Sat 2000) la prima ediție a Convenției de Comunicații Electronice (sponsorizată de Discovery și Bollywood) ce se desfășoară la Buzău în 28 și 29 noiembrie, acesta solicitându-le celor peste 40 de membri ai asociației să depună actele care să susțină plângerea, înainte ca aceasta să fie înaintată Consiliului Concurenței.
Potrivit discuțiilor din timpul sesiunii dedicate problemelor industriei de cablu de la Buzău a reieșit că plângerea va fi depusă în decembrie 2013, cel mai târziu în ianuarie 2013.
Adrian Neagu a mai spus că ACeR a trimis către CNA o cerere de modificare a principiului must-carry, „care trebuie să aibă următorul principiu, cine vrea să iasă din must-carry trebuie să iasă cum a intrat, în termen de un an de la declarația de ieșire”.
Reamintim că în cursul acestui an grupul Pro a declarat că scoate stația generalistă Pro TV din must-carry și a cerut cabliștilor un tarif de aproximativ un euro pe abonat pe lună, dar practicând discounturi mergând și până la 60% pentru operatorii mari, fapt care a stârnit nemulțumirea celor peste 300 de operatori mici de cablu din România. Termenul final pentru implementarea noilor tarife este februarie 2014.
ACeR își va baza plângerea pe contractele dintre Pro TV SA și cabliștii mici, negocierile cu aceștia și pe evaluarea efectelor de creștere a prețurilor sau chiar pierderile de abonați pe care cabliștii mici le raportează din cauza aplicării tarifului majorat de către Pro TV. ACeR va încerca să demonstreze în fața Consiliului Concurenței că regulile pieței au fost încălcate și aceasta a avut un impact negativ asupra membrilor asociației.
ACeR este o asociație a companiilor de cablu din mediul urban și rural, la nivel național, care s-a înființat în anul 2012 ca urmare a unei scindări din Asociația de Comunicații prin Cablu – organizație controlată de RCS & RDS și UPC – pe motivul că ultia nu mai răspunde intereselor specifice companiilor independente sau rețelelor mici din mediul rural și urban mic.
ACeR este condusă în prezent de un președinte executiv – Adrian Neagu, proprietarul companiei de cablu TV Sat 2002 din Râmnicu Sărat, județul Buzău, și președintele asociației Adrian Mărgescu, propietarul companiei de cablu Pan Electro din Fetești, județul Călărași.
Asociația mai are un președinte, Petru Bașa, proprietarul companiei de cablu Teleson din Sighișoara, județul Mureș. La adunarea din 28 noiembrie membrii asociației au votat primirea în ACeR a patru noi companii, astfel încât numărul membrilor – companii de cablu și telecomunicații – a depășit cifra de 40.