FacebookTwitterLinkedIn

În opinia sa, înțelegerea modului prin care funcționează piețele de capital și profitarea de pe urma acestei cunoașteri înseamnă prosperitate individuală.

„Abilitatea de a utiliza instrumentele financiare sunt precum abilitatea de a vorbi limbi străine”, spune directorul general BVB.

Potrivit lui Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, angajații companiilor din țară sunt interesați de educația financiară. „Dacă am reuși să avem un grad mai ridicat de educație financiară am trăi mai bine. De exemplu, va fi mult mai greu să se ia decizii politicice greșite, iar populația să tacă, de aici și nivelul de trai mai ridicat”, susține el.

Conceptul proiectului prevede ca BVB, împreună cu patru firme de brokeraj partenere — Alpha Finance, BT Securities, Estinvest și Intercapital Invest — să colaboreze cu companii mari și corporații din România pentru susținerea unei serii de seminarii gratuite de educație financiară pentru angajații acestora din urmă.

Prin participarea la seminariile „Fluent în Finanțe”, angajații companiilor vor avea șansa să dobândească abilități și cunoștințe suplimentare în ceea ce privește administrarea finanțelor, să învețe despre importanța acumulării averii și să învețe cum să investească pe bursă, fiind astfel pregătiți să devină investitori cu cunoștințe.

Participarea companiilor la proiectul „Fluent în Finanțe” este voluntar, iar companiilor care vor dori să beneficieze de aceste seminarii nu li se vor percepe taxe, iar BVB și oricare firmă de brokeraj nu va avea câștig monetar din organizarea seminariilor, scopul fiind doar educațional.

„Fluent în Finanțe” va sublinia importanța educației financiare pe termen și lung, fiind în linie cu rolul BVB în educarea și informarea societății românești în cee ace privește necesitatea și beneficiile investițiilor și administrarea active a resurselor financiare.

„Potențialul de dezvoltare al pieței de capital din România este unul uriaș, dar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de un effort comun al tuturor celor implicați în acest domeniu (brokeri, BVB și autorități) pentru dezvoltarea retailului”, menționează Lucian Isac, directorul general al Estinvest. El a mai spus și că „roadele acestui proiect le vor cunoaște urmașii noștri”.

Proiectul este disponibil oricărei companii din orice domeniu de activitate, localizată în România și care vrea să contribuie la educația financiară a angajaților săi. Deși proiectul vizează companii cu peste 300 de angajați, orice companie este invitată să transmită o solicitare pentru organizarea seminariilor. Potrivit reprezentanților, seminariile se vor desfășura și în afara Bucureștiului, până acum în Cluj și Timișoara.

Primele companii care vor introduce proiectul „Fluent în Finanțe” pentru angajații lor sunt: Enel, Idea Bank, Idea Leasing, Garanti Bank, KPMG România și Orange România.