FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul a hotărât la începutul acestei săptămâni stabilirea plafonului de garanții ce pot fi emise în 2014 pentru programul „Prima Casă” la 1,2 miliarde de euro. Am stat de vorbă cu Ahmet Buyukhanli, CEO al companiei Opus Land Development, despre efectul programului asupra vânzărilor de apartamente noi.

Află câți bani au rămas din plafonul alocat programului ”Prima Casă” în 2013

Forbes.ro:  Cât de mult contează programul Prima Casă pentru strategia dumnevoastră de business?

Ahmet Buyukhanli: Prima Casă are importanța sa în operațiunile noastre pe plan local: aproximativ 20% din cele 250 de locuințe vândute anul trecut în Cosmopolis au fost achiziționate printr-o finanțare prin Prima Casă. Noi vom continua să dezvoltăm noi faze în Cosmopolis iar existența unui program de finanțare care facilitează achiziția de locuințe nu poate fi decât benefică atât pentru dezvoltatori, care vor avea mai mulți clienți, cât și pentru cumpărători, care vor putea să acceseze o finanțare în condiții atractive.

Ion Cătuțoiu, RealTime: ”Prima Casă nu este un criteriu de calificare a locuințelor”

Forbes.ro: Care sunt principalele avantaje ale programului pentru sectorul real estate/de construcții? Există și dezavantaje?

Ahmet Buyukhanli:  Principalul avantaj al programului Prima Casă pentru sectorul rezidențial și cel de construcții este acela că oferă o soluție atractivă de finanțare pentru potențialul cumpărător al unei locuințe, dezvoltatorii având astfel o cerere potențială cu un grad mai ridicat de eligibilitate – sau o potențială cerere care, deși ar fi eligibilă și pentru alte tipuri de finanțări, preferă Prima Casă datorită caracteristicilor sale.

Forbes.ro: Vi se pare suficient plafonul de 1,2 miliarde de lei stabilit de Guvern pentru 2014?

Ahmet Buyukhanli:  În 2013 s-au înregistrat mai multe tranzacții comparativ cu anul precedent și estimăm că același lucru se va întâmpla și în 2014, cel puțin pentru noi. Dacă plafonul actual se va dovedi insuficient, suntem siguri că autoritățile vor opera o suplimentare, sesizând un apetit în acest sens și în anii precedenți.

Află mai multe despre Opus Land Development, parte a unui grup de companii deținut de familia Buyukhanli din Turcia, cu activitate în sectorul de construcții din 1956 și cu investiții în România de 230 de milioane de euro