Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Leadership |
|

Business la început de drum: câteva idei despre cum poți clădi o afacere de succes

O afacere de succes începe întotdeauna cu o idee bună. Dar oricât de bun ar fi conceptul de început, dacă nu se bazează pe un plan bine întocmit și pe câteva calități antreprenoriale, riscul unei nereușite devine foarte probabil. Flexibilitatea și organizarea eficientă sunt doar câteva dintre ele.

Mulți antreprenori încep o afacere cu gândul că plăcuța cu „deschis” de pe ușă va atrage suficiente persoane interesate de produsele sau serviciile oferite. Iar ulterior, după constatarea faptului că nu este ușor să faci bani din afaceri, apare dezamăgirea. Acest tipar poate fi însă ocolit prin întocmirea unui plan detaliat, cu răbdare și tenacitate, mizând pe detaliile care contează. Uite câteva idei care îți vor fi de folos în acest demers:

Organizarea – un detaliu esențial

Organizarea eficientă este una dintre componentele necesare oricărei afaceri, indiferent de domeniu. Abilitățile organizatorice te vor ajuta să îți duci sarcinile la bun sfârșit și să realizezi tot ceea ce îți propui. Pentru că lucrurile se pot complica de la o zi la alta, ia câteva măsuri simple și utile. În primul rând, optează pentru aparatura si programe profesionale, special gândite în funcție de nevoile specifice ale afacerii tale. O casă de marcat de ultimă generație, un program de gestiune sau o aplicație inteligentă îți vor ușura cu mult munca. Totodată, vei putea afla de la distanță starea vânzărilor și a serviciilor ori produselor vândute.

De asemenea, nu uita de banala agendă. Acest instrument și-a demonstrat de fiecare dată eficacitatea. Notează zilnic, fără întârziere, toate lucrurile pe care le ai de făcut a doua zi. În acest fel vei ști sigur că nu omiți acele întâlniri importante pentru bunul mers al lucrurilor.

Analizarea concurenței

O afacere de succes este aceea care poate face față concurenței. În primul rând trebuie să fii pregătit pentru situații în care alte companii îți vor copia ideea. Această practică este destul de întâlnită, deoarece e mai ușor să pornești pe un drum cunoscut deja. Pe de altă parte, există cu siguranță mai multe firme în același domeniu cu a ta. Documentează-te, învață în permanență din greșelile lor și analizează modul lor de lucru. Pentru că cea mai simplă modalitate de a fi mai bun decât concurența este inovația continuă. Îmbunătățește mereu acolo unde se poate și schimbă ceea ce trebuie schimbat.

Înțelegerea riscurilor

Domeniul afacerilor implică întotdeauna anumite riscuri. Dar pentru a ajuta afacerea să crească este important să îți asumi  doar riscuri calculate. Înainte de a lua o decizie importantă, întreabă-te mereu care este cel mai rău lucru care ar putea să se întâmple. După poți răspunde la această întrebare, înseamnă că vei cunoaște și înțelege posibilele dezavantaje. O gândire strategică, de acest fel, îți va permite să te bucuri de multe reușite.

Mizează pe calitate

Într-o lume aproape copleșită de milioane de idei originale, există un lucru care te va face remarcat și anume calitatea. Calitatea produselor, calitatea serviciilor oferite sau cea a relației dintre reprezentanții companiei și clienți. Uneori ai putea fi tentat să faci anumite compromisuri, însă nu le accepta niciodată pe cele care vor reduce din valoarea produselor sau a serviciilor oferite. Un client mulțumit va reveni de fiecare dată. În plus, dacă afacerea ta se ridică la nivelul așteptărilor, cu siguranță vei fi apreciat și în mediul virtual și vei câștiga noi clienți în urma recomandărilor. Calitatea este fără doar și poate cea mai bună reclamă pe care ți-o poți face.

Fii precaut

Este esențial să fii precaut atunci când vine vorba de afaceri. De multe ori lucrurile nu vor merge așa cum ți-ai dori, fie pentru că pur și simplu vei avea ghinion, fie din cauza unor greșeli. Cea mai bună recomandare ar putea fi aceea de a economisi. Ușor de spus, greu de făcut. Sunt puține firme noi care au rezerve de bani în conturi. O posibilitate e însă aceea de a progresa cât mai lent. Nu face mai multe investiții serioase deodată și nu cheltui în mod nechibzuit. Ia în calcul faptul că pot apărea mereu situații dificile neprevăzute. Este de preferat un progres lent și sigur în locul asumării unor riscuri prea mari.

Succesul în afaceri depinde foarte mult de viziunea și planul realizat încă de la început. Asigură-te că nu omiți detaliile importante și urmezi întocmai pașii care te pot duce acolo unde îți dorești.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii