Cautare
, Contributor

consultant de imagine în echipa designerului Alessandro Martorana și trainer de „small-talk” în cadrul unui proiect care formează specialiști în vânzări, management și comunicare.

Modă |
|

Business as casual

Stilul Business Casual înseamnă că te poți abate de la codul strict al costumului și al cravatei, dar nu până acolo unde să pară că ești încă în vacanță.
WP1V5465

Atmosfera oricărui tip de birou din oricare tip de industrie s-a relaxat simțitor față de acum câteva decenii. În mare parte, lumea a renunțat la ideea de costum și cravată în fiecare zi dar, de cele mai multe ori, ținutele de care dai în anumite companii nu mai au nicio legătură cu locul și misiunea bărbaților în cauză.

Se știe că povestea lui Business Casual a început cu lumea IT, unde programatorii s-au mutat în sedii frumoase dar au păstrat deprinderile comode pe bază de blugi largi, tricou și hanorac. Așa că a venit o zi în care au fost sfătuiți să ridice standardele vestimentare măcar pânâ acolo unde partenerii de afaceri să nu îi mai confunde cu „băieții“ care livrează mâncare sau corespondență.

Ce a ajuns la noi este simplu de urmat și s-ar putea traduce cu partea mai puțin romantică a celebrei expresii „smart casual“. Adică Business Casual îți permite să lași cravata acasă atunci când nu este cazul dar nu încurajează puloverele prea largi sau articolele vestimentare a căror destinație este sala de sport. O primă variantă pornește de la un sacou pe sub care se pune o cămașă albă sau o altă culoare atât timp cât croiul rămâne în sfera convențională. Trei gulere puse unul peste celălalt, naturii care se intersectează peste alți nasturi, toate acestea sunt artificii pentru cămășile de weekend. O cămașă este bine să rămână serioasă, chiar dacă desenul stofei variază puțin, de la culori simple până la dungulițe sau pătrățele. În partea de jos se recomandă o pereche de pantaloni gri sau o altă culoare a cărei nuanță nu pare desprinsă din mostrarul Ferrari. Stofa poate fi mai moale decât o stofă clasică de costum, dar cu un croi elegant, eventual manșetă jos și niciodată modelul de pescari cu multe buzunare. Blugii sunt o soluție doar când au o culoare închisă, de preferat indigo, un croi slim și nu sunt rupți sau decolorați. Dacă o ținută strictă „de afaceri“ acceptă doar pantofii cu șiret de tip Oxford, negri sau maro închis, la business casual alegerile se diversifică. Se ajunge și la un model Derby sau la unul fără șiret din piele întoarsă. De asemenea se acceptă și pantofii brogue și chiar modele sport, dacă prin sport înțelegem o talpă dreaptă (fără toc). Filmul în care venim încălțați în Converse sau în pantofi a căror culori sau croieli „sar“ în ochi nu este o idee reușită. Discuția despre ciorapi este de asemenea sensibilă. Da, consider că „te poți juca“ puțin cu o nuanță asortată la un alt detaliu din ținută dar, dacă te gândești să porți perechea norocoasă cu cap de mort sau cu Tom și Jerry, atunci păstrează-te pentru timpul liber.

Ce se întâmplă în schema în care nu există sacou? Business Casual poate să însemne și o vestă purtată peste cămașă sau un pulover subțire de tip cardigan. Puloverele cu nasturi și guler care imită linia unui sacou se potrivesc biroului doar dacă nu au prea multe artificii de modă sau imprimeuri. Mai bine alegi un model fără nasturi cu gâtul în V pe sub care, obligatoriu, porți cămașă. Pentru un plus de eleganță care să compenseze lipsa sacoului se adaugă și o cravată texturată din lână sau mătase împletită. În niciun caz cravata din acest context nu este cravata lată din lumea costumului clasic.

Vrei totuși să porți costum? Foarte frumos! Business Casual se traduce perfect printr-un model fit din flanel sau raiat, purtat fără cravată!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii