FacebookTwitterLinkedIn

Pe scurt, am aflat că L’Oreal Unesco „Pentru Femeile din Stiință” (For women in science) este un program de burse dedicate femeilor din cercetare cu vârste de până în 35 de ani. Programul, unul dintre cele mai așteptate programe din acest domeniu este singurul destinat exclusiv femeilor și este unul dintre foarte puținele destinate exclusiv tinerilor.

Cum a început?

Ideea programului a pornit din Franța, în anul 1998 unde, la momentul respectiv erau mai mulți bărbați în cercetare decât femei. Unu dintre motivele de la care a pornit în susținerea femeilor în cercetare a fost și pentru că, în contextul provocărilor vieții de familie, foarte multe femei „rămân în urma” bărbaților, sau pleacă din cercetare căutând salarii mai bune. Astfel, compania și-a dorit să sprijine femeile care își doreau o carieră în cercetare și a dezvoltat acest program de burse.

Programul și-a propus de la început să le ofere acestora șansa să ajungă în poziții cheie, ca și colegii lor bărbați, creând, astfel, povești de succes și modele pentru tinerele generații. Unul dintre scopurile programului a fost, încă de la început, acela de a crește atractivitatea pentru activitatea de cercetare în rândul tinereleor de la vârste mici.

În 2009, sub forma unui proiect pilot, a ajuns și în România, unde s-a oferit inițial o singură bursă. Ulterior numărul burselor a fost crescut la două, câte una  pentru fiecare dintre axele sale (Științele Vieții și Chimie-Fizică).

„În România, programul nu are neapărat scopul de a echilibra un evental decalaj între femeile și bărbații care acced în cercetare, ci de a le oferi femeilor posibilitatea să-și finanțeze ideile, și de a le da  șansa să crească în cercetare la un nivel la care bărbații ajung fără să aibă provocările de carieră pe care le au acestea.” declară Simona Fîrtat, Corporate Communication and Public Affairs Manager L’Oreal România.

Cui se adresează?

Programul de burse naţionale L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din ştiinţă” se desfăşoară în perioada februarie – mai 2017 și se adresează cercetătoarelor din România cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituţii acreditate de învăţământ superior din ţară.

 Dosarele de aplicaţie se depun pe platforma proiectului (www.forwomeninscience.com/en/fellowships) până la data de 15 aprilie 2017 inclusiv şi urmează a fi evaluate de un juriu format din din cercetători de renume din cadrul comunității științifice locale.

Fiecare bursă va constitui sursa de finanţare a unui proiect de cercetare derulat timp de zece luni, în cadrul unei instituţii de cercetare din România. Proiectele selectate vor fi anunţate în luna mai 2017.

Programul național de burse reprezintă doar unul dintre cele trei nivele pe care se desfășoară cel internațional.

1. Primul dintre ele constând în premiile internaţionale anuale, acordate la nivel internaţional, pentru 5 cercetătoare care au înregistrat rezultate remarcabile în domeniul cercetării (în valoare de 100.000 USD fiecare).

2. Al doile nivel este constituit de bursele naţionale, prin care ţările în care Grupul L’Oréal îşi desfăşoară activitatea recompensează, la nivel de ţară, activitatea femeilor cercetător, în parteneriat cu UNESCO şi alte instituţii de prestigiu din ţara respectivă, programul „For Women in Science” desfăşoarându-se în 108 de ţări şi care  a permis, până în prezent, unui număr de aproximativ 2000 de tinere să îşi continue activitatea de cercetare.

3. Al treilea nivel are sub reflector bursele internaţionale acordate unui număr de 15 cercetătoare, în fiecare an, în urma înregistrării cercetătoarelor în program şi selecţiei realizate de un juriu prestigios, format din laureaţi ai premiului Nobel. De la lansarea programului până în prezent, peste 250 de cercetătoare au primit burse la nivel internaţional (două dintre acestea fiind cercetătoare din România – Adriana Jalbă în 2003 şi Dr. Elena Luminiţa Brădăţan în 2004).